ausztria koronavírus maszk
Gazdaság

A semmiből tört elő egy iparág a vírusválság közepette - az életünk része lesz-e a maszk a jövőben is?

Portfolio
Több mint egy éve a mindennapjaink része a koronavírus-járvány, ezzel pedig a maszkviselési szabályok, amelyek minden bizonnyal nem mostanában merülnek majd feledésbe. Mind a nemzetközi, mind a hazai szakértők szerint elengedhetetlen szerepet töltenek be a járvány elleni védekezésben. A gyártók a kezdetben csak nehezen tudták kiszolgálni a fogyasztók igényeit, akik mostanra a maszkok széles választékával, sőt innovatív megoldásokkal is találkozhatnak már.

Tavaly meghaladta a 20 milliárd dolláros bevételt a becslések szerint az arcmaszkok globális piaca, amelynek keresletét a covid-19 vírus elleni biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos előírások növelték.

  • A légzésvédő maszkok szegmens 2025-re várhatóan 2 milliárd dollár feletti növekedéssel számolhat. A koronavírus globális kitörése az N95 légzésvédő pormaszkok kivételes növekedésének egyik fő mozgatórugója lett.
  • Az eldobható maszkok szegmense valószínűleg a leginkább, több mint 11%-kal fog növekedni a 2019–2025 közötti időszakban, ennek hátterében az egyéni védőeszközök iránti növekvő tudatosság áll. Az eldobható arcmaszkok elterjedése a költséghatékony árképzésnek tulajdonítható, szemben a nem egyszer használatos arcmaszkokkal.
  • Az előrejelzések szerint az egészségügyi maszkok szegmense 2025-re meghaladja a 2 milliárd dollárt elsősorban a vírusos és fertőző betegségek elleni védekezés miatt.

Légzésvédő, műtéti vagy textilmaszk?

A koronavírus-járvány globális kitörése fő hajtóereje lett tavaly az N95-ös jelzésű maszkoknak (ez egy részecskeszűrővel ellátott légzésvédő arcmaszk, amely megfelel az USA egészségügyi hatósága által meghatározott N95 szerinti szűrési fokozatnak). Ennek különböző fajtái most már szélesebb körben elterjedtek a fertőzés elkerülése miatt. A járvány kitörése az N95, KN95, FFP2 és FFP3, P95 és R95 maszkok növekedéséhez vezetett.

Az N95 vagy más jellegű légzésvédő eszközöket egészséges embereknek ajánlják a fertőzés megelőzésére,

kétoldalú védelmet nyújtanak, mivel a ki- és belégzést is megszűrik. Ezen maszkok csökkentik a kitettséget az apró cseppekkel szemben is, és képesek a levegőben terjedő cseppek 95%-át megszűrni.

Az egyszer használatos maszkok általában csak nagyobb porszemcsék megkötésére alkalmasak.

A sebészeti maszkokra vonatkozó előírások magasabb követelményeket támasztanak

a vírus méretű (0,1 mikron) részecskék befogására, azonban ez az előírás régiónként változhat. Betegek/tünetmentes vírushordozók számára ajánlják használatát a környezet megóvása érdekében. A megfelelő műtéti maszkot általában három rétegből készítik, ugyanolyan hatékony, mint az N95 típusú légzésvédők, és megakadályozza a légúti koronavírusos betegségeket.

A textilből készült arcmaszkoknál 2019 és 2025 több mint hat százalékos növekedési ütemet becsülnek.

Ezeket a maszktípusokat korábban alacsony és közepes jövedelmű országokban használták; a járvány kitörése után azonban a szegmens hirtelen felzárkózott a többihez, és használata több országban növekedésnek indult. A mosható pamutból vagy szivaccsal készített divatmaszkok többsége újrahasznosítható, elsősorban légszennyezés vagy pollenallergia ellen készül, de vírusoktól és baktériumoktól nem véd meg. A sebészeti maszkokkal ellentétben a textilmaszkokra nem vonatkoznak hivatalos szabványok, az alkalmazásukat általában csak végszükség esetében javasolják, ha a sebészeti maszkok illetve a légzésvédő maszkok nem elérhetők

A kórházak terhelése miatt megnőtt az igény a sebészeti segédeszközök, így a szájmaszkok iránt is. De nemcsak az egészségügyben emelkedett meg ezen termékek kereslete, hanem a a megfizethetőség és a piacon való elérhetőség miatt az átlag vásárlók is keresik, azonban nem mindegy, hogy hány rétegűt vásárolnak meg.

Magyarországon is pörög a gyártás

A gyártókapacitások tavalyi kiépítése óta összesen 665 ezer darab FFP2-es maszk készült el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél - ezt kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, hozzátéve: ma már napi 10 ezres gyártókapacitással dolgoznak. A védőeszközöket az Országos Kórházi Főigazgatóság kapja meg.

Mint korábban megírtuk Dunaföldváron több mint 1,4 milliárd forintos beruházással nagy teljesítményű maszkgyártó gépet állított üzembe februárban a Vajda-Papír. A beruházás 1,045 milliárd forintos kormányzati támogatás mellett valósult meg. A gyártás kezdetben napi 200 ezer darabbal indult, és várhatóan 2-3 hónapon belül már teljes kapacitással közel napi 1 millió darab orvostechnikai eszköznek minősülő sebészeti maszk gyártása várható. Februárban már naponta 500 ezer sebészeti maszkot gyártottak.

A maszkviselés sokáig velünk marad

A szájat és orrot eltakaró védőmaszk hatásosságát igazolta egy általunk tavaly bemutatott kutatás, amely a Jénában bevezetett kötelező maszkviselés eredményeit vetette össze a többi német tartomány és város adataival. A kutatás eredménye szerint a kötelező maszkviselés 40%-kal tudja csökkenteni az új koronavírus-esetszámok növekedését.

Müller Cecília országos főorvos idén márciusban hangsúlyozta, hogy ha maszk nélkül tartózkodik valaki negyed órán át egy teremben, akkor biztos, hogy átadja a fertőzést az arra fogékonyaknak a teremben - ezzel szemléltetve, hogy mennyivel fertőzőbb a brit variáns. Hozzátette, hogy korábban elegendő volt a távolságtartás, ma már nem az.

A maszk viselésére addig szükség lesz, „amíg a nyájimmunitást el nem érjük” - erről még januárban a közmédiának beszélt Rusvai Miklós víruskutató, akinek reményei szerint ősszel már nem lesz szükség azokra. Ugyanakkor, hogy a maszk védelmet jelent a légzőszervi betegségek, az influenza ellen is, így szerinte ősszel, télen is ajánlott lehet a viselése.

Környezetbarát anyagoké és nanotechnológiáé a jövő

A globális piac rendkívül versenyképes és dinamikus, számos globális, regionális és helyi gyártó jelenléte jellemzi, akik maszkok széles választékát kínálják a végfelhasználóknak. A járvány kitörésével az arcmaszkokat gyártó vállalatok száma ugrásszerűen megnőtt, különösen Kínában, amely gyártási központ is lett, a globális termelés mintegy 50%-a Kínából származik.

A piac stabilitása vagy esetleges bővülése érdekében az elkövetkezendő években a gyártóknak a környezetbarát alapanyagokra kell összpontosítaniuk, emellett fontolóra kell venniük a nanotechnológiákba történő befektetést is, mivel a légszennyezés és az influenza ösztönözheti a maszkok mindennapi alkalmazását a jövőben. A nanotechnológiás megoldással izraeli cégek már kísérleteztek is, amelynek köszönhetően antivirális arcmaszkokat fejlesztettek ki.

A legkisebb méretű vírusokat és baktériumokat is kiszűri a magyar fejlesztésű maszk

A KC vírusmaszk gyártója a KC Struktur Kft. a Portfolio megkeresésére ismertette, hogy a jelenlegi piacon elérhető újrahasználható vagy eldobható maszkok a felhasználóját, vagy a környezetét védik. A kettőt egyszerre jellemzően nem, pedig a világjárvány miatt ez kézenfekvő elvárás.

Valós igény a kétirányú védelmet nyújtó maszkra, illetve az újrahasználható, többször használatos orvosi maszkra a mostani világjárványig nem volt.

Az eddigi szabályozás valóban nem a világjárvánnyal megjelenő újfajta igényekre volt kitalálva.

Hamarosan már három kontinensen lesz elérhető a magyar találmány, a KC Mask a világon egyedülállóan, 99,98%-ban védi a felhasználót és környezetét a Covid-19-nél kisebb méretű baktériumok és vírusok ellen. 

A vírusmaszkot úgy építették fel, hogy tökéletesen illeszkedik az archoz, a szűretlen levegő sehol sem szivároghat a maszk mögé, így szemüveggel is párásodásmentesen hordható. Továbbá nem eldobható, hanem a KC az egyetlen olyan maszk a bőrbarát szilikon miatt, aminek a maszkteste, pántja bármeddig jó, és könnyű fertőtleníteni, csak a szűrőt kell benne cserélni.

Az egészségügyben dolgozók szerint most biztosan nagy változásokat hoz a maszkok fejlesztésében és használatában a járvány, és a Covid-19 és mutánsainak esetleges legyőzése után sem vész el az értelmük. Az intenzív osztályokon, a fertőzőosztályokon, a csontvelő- és más szervátültetésre váró pácienseknél, a kemoterápiás kezeléseken átesőknél vagy kismamáknál, akik nem olthatóak, illetve számos olyan helyzetben, ahol az immunrendszer legyengülése vagy a levegőszennyezettség mértéke miatt

a mostani járványtól függetlenül hasznos lehet egy hosszan hordható, az arcot kímélő de a szokásosnál nagyobb biztonságot nyújtó maszk.

Rendszeresedhet a használata a fogorvosok körében vagy az idősotthonokban dolgozók között, hiszen minden esély megvan rá, hogy a rájuk vonatkozó protokoll a koronavírus után sem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt volt - írta a cég.

Címlapkép forrása: Getty Images

ballagás iskola 2019
frankfurtitozsde
forint
Janssen vakcina johnson ingyenes fenykep210517
JOe Biden vakcina felajanlas kulfold210517

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mire figyeljünk, milyen eszközöket használjunk?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
ballagás iskola 2019