iskola jelentkezés önkéntes tanuló diák suli
Gazdaság

Életveszély miatt nem engedik iskolába vezető orvosok és egészségügyi dolgozók a gyerekeiket

Portfolio
Egyre több egészségügyi dolgozó, orvos jelzi, hogy nem engedi iskolába a gyerekeit a jelenlegi járványügyi helyzetben – értesült a Portfolio. Döntésüket a vírus gyors terjedésével magyarázzák, amit kockázatosnak, életveszélyesnek tartanak. Müller Cecília országos tisztifőorvos a vírus gyors terjedéséről beszélt tegnap is, miközben a Magyar Orvosok Szakszervezete nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben közölték: a Magyarországon leginkább elterjedt Sars-Cov-2 vírus „brit variánsa” a fiatal, egészséges felnőttek és a gyermekek esetén is súlyos, életveszélyes állapotot alakíthat ki. Kásler Miklós Emmi-miniszter a nyitásról szóló levelében már arra készíti fel az iskolákat, hogy újra felbukkanhat az intézményekben a vírus.

Egyre több egészségügyi dolgozó és vezető orvos nem engedi iskolába gyermekét a hétfői újranyitáskor – értesült a Portfolio több forrásból. Azért tagadják meg gyermekük iskolába küldését, mert szerintük a jelenlegi járványhelyzetben nem biztonságos a nyitás. Egyes orvosok kockázatosnak, míg mások egyenesen életveszélyesnek nevezik a nyitást, ezzel indokolják az igazgatóknak azok, akik április 19-től nem engedik vissza az iskolába a gyerekeiket.

A kormány hétfőn újranyitja az iskolák alsó tagozatát, mert Orbán Viktor miniszterelnök szerint a szülőknek vissza kell menniük dolgozni. A miniszterelnök nem említette, de aki nem tudta megoldani a gyermekfelügyeletet, az a digitális oktatás időszakában, vagyis jelenleg is viheti iskolába a gyermekét, ezzel a szülők nagyjából 1%-a élt. A miniszterelnök tegnap közölte, hogy jelenleg két 14 év alatti gyermek van lélegeztetőgépen, 27-en kórházban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss járványhelyzetet értékelve pénteken közölte, hogy a harmadik hullám jelenleg tetőzik, és nagyon magas számokkal küzdünk jelenleg is. Az elmúlt napokban 5000 feletti volt a regisztrált új fertőzöttek száma, ami szakértők szerint a vírus intenzív terjedését mutatja. Ezt erősítik meg a szennyvízadatok is, amelyek szerint a következő héten is magas lesz a fertőződés. A virológusok éppen ezért nem tartják indokoltnak az iskolák újranyitását, amely több fertőzöttet fog eredményezni a diákok, a tanárok, illetve a családjaik tekintetében. Mindezek miatt egyre több szülő dönt úgy, hogy nem engedik hétfőtől iskolába a gyerekét, annak ellenére sem, hogy megszűnik a digitális oktatás.

A brit mutáns, amely Magyarországon domináns, gyorsabban terjed, halálosabb, és a fiatalokra is veszélyesebb. Egyre több koronavírusos gyereket ápolnak ugyanis kórházban Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója szerint. A harmadik hullám abban más, hogy a gyerekeket is érintheti súlyosan a betegség, igaz, továbbra is ritkábban, mint a felnőtteket.

A gyerekek között ugyan még mindig kisebb a koronavírus-fertőzöttek aránya, mint a felnőtteknél, de a tendencia gyermekkorban is kedvezőtlen, már pár hetes és hónapos babák is érintettek, és itthon vannak sokszervi gyulladással kezelt gyerekek is – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Fekete Ferenc. "A kórházba kerültek között vannak csecsemők, 2 hetes, hathetes, 3 hónapos, de leginkább talán kiskamasz kortól jellemzőbbek a komolyabb tünetek" - mondta Fekete Ferenc.

A Portfolio-nak név nélkül nyilatkozó orvos, aki nem támogatja az iskolák nyitását, úgy fogalmazott, hogy a gyerekek közül tényleg kevesebben kerülnek súlyos állapotba, mint a felnőttek közül, de a brit mutáns rájuk is veszélyes. Ha 10 ezer aktív fertőzött gyerek van éppen, akkor 100-300 lesz közülük súlyosabb beteg a vírus következtében, azonban ha elterjed a járvány közöttük, mert pl. többet találkoznak az iskolában, akkor sokkal többen lesznek bajban. Ha elterjed a vírus közöttük, és mondjuk 100 ezer aktív fertőzött lesz a gyerekek körében, akkor már 1000-3000 kerül súlyos állapotba - érzékeltette a problémát az orvos. Szerinte ez már az egészségügyi rendszernek is extrém terhelést jelentene a gyerekek körében is.

Az orvos közölte: a gyerekek nem kaphatnak oltást, így nem lesznek védettek, és a szüleik többsége sem kapott még oltást, vagy nem alakult ki a védettségük a vírussal szemben. Szavait a koronavirus.gov.hu friss adatai is megerősítik, amely szerint eddig 2 millió 270 ezren regisztráltak a 18-59 év közötti korosztályból, és közel a felük (49,6%) meg is kapta az oltást. Az orvos szerint legalább 2-3 hétnek el kell telnie, hogy az oltások valamennyire kifejtsék a védőhatásukat.

A Magyar Orvosok Szakszervezete nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben közölték: a Magyarországon leginkább elterjedt Sars-Cov-2 vírus „brit variánsa” a fiatal, egészséges felnőttek és a gyermekek esetén is súlyos, életveszélyes állapotot alakíthat ki, és sajnos ezekben a korosztályokban is akár halálos szövődményekhez vezethet.

A MOSZ azt írja, hogy „a kevésbé súlyos eseteket követően kialakuló poszt-covid szindróma hosszú időre, akár életre szólóan egészségkárosodást alakíthat ki, krónikus beteggé teheti a covid19-fertőzésen átesetteket. A poszt-covid szindróma kialakulásának esélyét egyes szakértők 30-50% közé is teszik. Ennek következményei a legfiatalabb gyermekek, fiatal felnőttek korosztályánál is beláthatatlanok, egy egész generáció egészségét és jövőjét pecsételheti meg, ha a gyermekek és szüleik között a jelenleginél is nagyobb mértékben tör előre a járvány”.

Kásler Miklós Emmi-miniszer pénteken levélben tájékoztatta az óvodák és az iskolák vezetőit az újranyitásról, amelyben nem rendelt el szigorúbb járványügyi intézkedéseket annál, mint amelyek érvényben voltak akkor, amikor a márciusi zárás előtt a koronavírus brit mutánsa letarolta az intézményeket. Szakértők szerint sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, az iskoláknak nagyobb autonómiára (hogy gyorsan dönthessenek, ha felüti a fejét a járvány), és legfőképp arra, hogy a tanárokat és a diákokat rendszeresen, hetente teszteljék. Erre azonban nem fog sor kerülni a hétfői nyitásnál. Kásler közölte, hogy a digitális oktatás megszűnik, csak jelenléti lesz hétfőtől. A miniszter egyben már arra készíti fel az iskolákat, hogy újra felbukkanhat az intézményekben a vírus. Ha felbukkan a vírus, akkor egyedi kérelem alapján rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást lehet kérni egy-egy intézményben.

A vírus iskolákban való felbukkanására és terjedésére figyelmeztetnek szakmai szervezetek is. A MOSZ nyílt levele hangsúlyozza: „az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén ráadásul a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy ha egy csoportba vagy osztályba egyetlen fertőzött gyermek is bekerül, az nagyon nagy eséllyel akár az egész csoportot is megfertőzheti. Ráadásul a gyermekek a szüleiknek is hazaviszik a fertőzést, akik között még nem elég magas az átoltottság mértéke. A szülők között is nagyon súlyos, életveszélyes fertőzés alakulhat ki, további gyermekek válhatnak árvává vagy félárvává, miközben egyetlen ilyen eset is borzasztó tragédia. Jelenleg a kockázat és a veszteség túl nagy.”

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen