GettyImages-1138629132
Gazdaság

Forró, trópusi éjszakák várnak a magyar városokra

Alaposan meg fog ugrani azoknak az éjszakáknak a száma a magyar városokban, amikor a hőmérséklet nem süllyed 20 Celsius-fok alá. Budapest legsűrűbben beépített részein a trópusi éjszakák éves száma a 60-at is meghaladhatja a 21. század végéhez közeledve, ezeken a területeken nyáron már most is több mint 5 fokkal melegebb van, mint a városkörnyéki területeken - derült ki a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HUPCC) Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciáján.

A klímaváltozással és a felmelegedéssel kapcsolatos kutatások többnyire a globális és regionális szintre fókuszálnak, azonban a városok átlaghőmérsékletében ezekhez, illetve a külterületekhez képest jelentős többlet figyelhető meg már napjainkban is. A beépített felszín és az emberi tevékenység együttes hatására kialakuló jellegzetes helyi klíma, vagyis a városi hősziget jelenség miatt a globális és regionális klímaváltozás vizsgálata nem ad megfelelően pontos eredményt az egyre nagyobb arányban városokban élő társadalom várható életkörülményeit illetően.

Erre tekintettel 26, a Kárpát-medencében található, különböző nagyságú és földrajzi adottságú magyar városra vonatkozóan úgynevezett városklíma-kutatás készült. A kutatás a városok hőterhelése mértékének elmúlt évtizedekbeli és várható növekedését vizsgálta meg, főbb eredményeit pedig A klímaváltozás várható hatása Kárpát-medencei városokban című előadásában ismertette Skarbit Nóra, a Szegedi Tudományegyetem kutatója.

Több mint 60 trópusi éjszaka Budapesten

A speciális időjárási helyzetekben fellépő hőterheléses időszakok vizsgálata a klímaindexek közül elsősorban az úgynevezett trópusi éjszakák gyakoriságának változására irányult, amikor a legalacsonyabb hőmérséklet meghaladja a 20 Celsius-fokot. A trópusi éjszakák száma a beépítettség sűrűségével és a város nagyságával együtt növekszik, de a hőterhelés mértékét értelemszerűen a város földrajzi elhelyezkedése is befolyásolja. A vizsgálat egy optimista és egy pesszimista forgatókönyv mentén is vizsgálta a trópusi éjszakák számának várható alakulását.

A kutatás eredményei szerint a vizsgált városokban a 21. század végéhez közeledve jelentősen megnő a trópusi éjszakák száma. Budapesten az 1981-2010-es időszakban évente átlagosan 13 trópusi éjszaka volt, míg a város vidéki külterületein mindössze 3. A 2021-2050-es időszakban számuk várhatóan 20-22-re nő a városban, míg a vidéki területeken 8 körül alakulhat. A 2071-2100-as évtized éveiben ugyanakkor már akár 54-re is emelkedhet azon budapesti éjszakák száma, amikor a minimum hőmérséklet meghaladja a 20 fokot, míg az optimista verzióban "mindössze" 29 ilyen éjszaka valószínűsíthető. A főváros legsűrűbben beépített területein még súlyosabb lehet a helyzet, itt a trópusi éjszakák éves száma a 60-at is meghaladhatja. A város környéki területeken szintén jelentős növekedés várható, 12-31 trópusi éjszakával.

Délies Észak-Magyarország

A jelenség a modellek szerint minden vizsgált városban éreztetni fogja a hatását. A legnagyobb méretű és beépítettségű magyar város esetében látott bő 2-4 szeres növekedésnél a modellek szerint jóval jelentősebb, 3,5-8-szoros emelkedés valószínűsíthető Pécsett a trópusi éjszakák számában, ami 6-ról 21-re, illetve akár 48-ra is nőhet. Ennél is drámaibb lehet Miskolc esetében a változás, ahol a referenciaidőszak évi 3-as átlagáról 14-35-re nőhet a szám - vagyis akár több mint tízszeresére.

A forró éjszakák leginkább Nagybecskereket (26-56 trópusi éjszaka), Budapestet (29-54), Siófokot (22-54), valamint Újvidéket (26-53) fogják sújtani, de Pécs (21-48), Kecskemét és Szeged (22-47) mellett Debrecen (21-46), Baja (18-46) és Békéscsaba (18-43) sem jár sokkal jobban. Ezekben a városokban már 1981 és 2010 között is a legtöbb ilyen éjszakát regisztrálták. A múltbeli adatok alapján a leghűvösebb klímájú magyarországi városok közé tartozó Eger és Salgótarján esetében 1981 és 2010 között nem csak a városban, de a környező vidéki területeken sem regisztráltak trópusi éjszakákat. A 21. század utolsó évtizedeiben azonban Eger külterületein 2-10, belvárosában 5-19 extrém meleg éjszaka várható, míg Salgótarján esetében éves átlagban 2-11-re, illetve 4-17-re nőhet a trópusi éjjelek száma.

>+5°C

Budapest legsűrűbben beépített részein nyáron, nap közben akár több mint 5 Celsius-fokkal is nagyobb felszíni hőmérsékletek alakulnak ki, mint a városkörnyéki területeken - derült ki Pongrácz Rita, az ELTE Meteorológiai Tanszékének kutatója konferencián elhangzott előadásából (Az éghajlatváltozás és a városklíma hatás együttes megjelenése Budapesten). Az elemzés alapját a 2000-es évek elején felbocsátott amerikai műholdakon elhelyezett (Modis) szenzorok által az infravörös fénytartományban naponta négy alkalommal (délelőtt, délután, este, hajnalban) rögzített mérések adták, így már közel két évtizednyi adatsor áll rendelkezésre.

A város különböző felszínborítottságú részein jelentős különbségek mutatkoznak a városi hősziget hatás intenzitása szempontjából. A fákkal sűrűn borított területeken az anomália mértéke nyáron, nap közben sem éri el az 1 Celsius-fokot, tavasszal és ősszel pedig negatív hősziget intenzitást mutatnak a városkörnyéki területekhez képest. A főváros kompakt, középmagas épületekkel beépített centrumában este és hajnalban is több mint 2-4 fokos hősziget intenzitás tapasztalható egész évben (az értékek jóval kisebb kilengést mutatnak, mint a nappali adatok), a hőhullámok időszakában viszont a városi hősziget hatás intenzitása nem változik.

A kutatás célja volt a 2001-2019-es időszak trendjének megállapítása is. A júliusi estéken (20-21 órakor) rögzített adatok szerint a budapesti városi hősziget átlagos (a város egész területére értett) intenzitása az időszak eleji 2 Celsius-fokról 2019-re 2,5 fokra nőtt, vagyis szignifikáns növekvő trend látható (+0,25 fok/évtized). Más időszakokra vonatkozóan ugyanakkor nem tudtak se emelkedő, se csökkenő trendet meghatározni.

Lokális klímazónákra osztható városok

A városi felszín fizikai jellemzői nagyban meghatározzák a termikus reakciókat, vagyis a kialakuló hőmérsékleti viszonyokat. Az egyes városok felszíne a beépítettségi és felszínborítási jellemzők alapján osztályozott, a városon belül elkülöníthető lokális klímazónákkal írható le. A százméterestől a kilométeres nagyságrendig terjedő méretű lokális klímazónáknak a feltérképezése műholdképekre támaszkodva történt mindkét kutatásban.

A cikkben ismertetett első kutatásban a városok hőmérsékleti, légnedvességi, légmozgási, illetve domborzati és felszíni adatai alapján 30 éves időszakokra (2021-2050, 2071-2100) alkották meg a várható hőterhelést, 100 méteres horizontális felbontási pontossággal (vertikálisan változó, a felszínközeli magasságokban részletesebb). A referenciaidőszakot a 1981 és 2010 közötti időszak képezte.

A második kutatásban felhasznált 1 kilométeres felbontású adatok nem a lég-, hanem a felszíni hőmérsékletre vonatkoznak. Noha léteznek még finomabb felbontású műholdas mérések, de azok kevésbé gyakori adatfelvételt végeznek, különösen a térségünkre vonatkozóan. A budapesti kutatással kapcsolatban vizsgálták a lég- és felszíni hőmérséklet kapcsolatát is, azonban a léghőmérsékleti pontok száma korlátozott Budapesten, éppen a legsűrűbben beépített területeken, ezért itt az egyetem kutatói saját méréseket is végeztek.

Címlapkép: DEA / Gianni Oliva by Getty Images

román határ
utazásjárvány
Frankfurti tőzsde
balaton balatonfüred
facebbok
tizezer forint bankjegy
comi pfizer vkcina
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
román határ