szjjártó péter who
Gazdaság

Megvan milyen menetrenddel érkezik 1,4 millió orosz és kínai vakcina

Portfolio
A következő tíz napban 1 millió 480 ezer oltóanyag érkezik keletről, Oroszországból és Kínából az ottani szerződéses partnereinktől - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook oldalán élőben közvetített eseményen.

Szombaton 600 ezer oltóanyag érkezik Kínából, ez a világjárvány kezdete óta Magyarországra érkezett legnagyobb egyszeri szállítási mennyiség. A jövő hét elején Oroszországból megérkezik 280 ezer második komponens, amellyel biztosítjuk azt, hogy mindazok, akik megkapták az első komponenst a Szputnyikból, megkapják a második dózist is. A jövő hét második felében érkezik 400 ezer Sinopharm oltóanyag Kínából, ezzel párhuzamosan Grúzia számára is elhozzuk Kínából azt a 100 ezer kínai oltóanyagot, amelyet vásároltak. Ezzel a segítséggel is látszik, hogy mekkora előnye van annak az országnak, amely saját légi szállítási kapacitással rendelkezik. Szintén a jövő hét második felében érkezik 200 ezer Szputnyik első komponens - ismertette Szijjártó Péter.

A miniszter szerint azt is jelenti, hogy Oroszország vonatkozásában április végéig a megkötött szerződésnek megfelelően az összes első komponens megérkezik, és az összes második komponens is megérkezik a februárban és márciusban leszállított első komponensek után. A maradék 200 ezer második komponens pedig az április szállítást követő májusi hónapban érkezik.

Mivel a Szputnyik V gyártójával, a Gamaleja céggel kötött magyar kormányzati szerződés szerint az oroszoknak a teljes, 2 millió dózist (1 millió darab első és 1 millió darab második komponenst) április 22-ig kellett volna leszállítani, így gyakorlatilag ma Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy nem tudja határidőre teljesíteni a vállalást a cég. A határidő után érkező tételek azonban várhatóan csak 1-2 hetet csúsznak, így mindez nem lassítja jelentősen az oltási folyamat felfutását. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy vannak olyan emberek, akik az első Szputnyik oltásukat követően nem a gyártó által előírt 21 nappal, hanem pár nappal később jutottak/jutnak hozzá a második komponenshez a szállítások eddig is előforduló kisebb csúszásai miatt.

Kínából pedig az eheti és a jövőheti összesen 1 millió adag azt jelenti, hogy összesen 2,1 millió kínai oltóanyag lesz Magyarországon. Szerződés szerint 1,5 milliónak kellett volna megérkeznie április végéig, a kínaiak azonban 600 ezer adaggal többet küldenek, tekintettel arra, hogy ezzel meg tudjuk előzni azt a helyzetet, amit az egyik nyugati szállító visszalépése miatti 500 ezres kiesés okozott volna - tette hozzá.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a világjárvánnyal szembeni védekezés során számtalanszor folytattak egyeztetéseket az Egészségügyi Világszervezettel. Rendszeres volt a konzultáció a WHO főigazgatójával személyesen is, és a magyar védekezési intézkedések meghozatalakor a WHO sztenderdjei szerint jártunk el.

Magyarország továbbra is, sőt egyre inkább az európai uniós ranglista élén áll az átoltottság tekintetében, ez valamennyi hazai egészségügyi dolgozó érdeme.

A sikeres és gyors oltási folyamathoz továbbra is biztosított a megfelelő mennyiségű oltóanyag

- húzta alá.

Címlapképen: a WHO regionális igazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A kép forrása: a miniszter Facebook oldala

mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
vakcina oltás oltatás koronavírus
románia
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-1232758955