GettyImages-1198355421
Gazdaság

A klímaváltozás miatt csökkenhet az újszülöttek súlya

A klímaváltozás, illetve a magzati korban történő magas hőmérsékletnek való kitettség hatására az átlagos születési súly csökkenése és az alacsony születési súlyú újszülöttek arányának emelkedése várható a 21. század közepére - hangzott el a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HUPCC) Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciáján.

A klímaváltozás terhességre és újszülöttekre gyakorolt oksági hatásáról viszonylag korlátozottak az ismereteink. Az utóbbi bő évtizedben ugyanakkor egyre többen foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a terhesség alatti hőmérséklet milyen hatást gyakorol az újszülöttek születéskori egészségére. A klímaváltozás következményeit érdekes módon igen ritkán számszerűsítik, és különösen Közép-Európa és Magyarország esetében hiányos a tudásunk, éppen ezt kívánja pótolni a kutatásunk – mondta el Hajdu Tamás, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatója a Hőmérséklet, klímaváltozás és születési súly Magyarországon című előadásában.

A kutatás a KSH élveszületési regiszteréből származó adatokra támaszkodik, ez az összes magyarországi születés dátumát, a terhesség hosszát, a születési súlyt, a szülők bizonyos jellemzőit tartalmazza. Az adatokból a kutatók meg tudják becsülni a fogantatás időpontját, ez alapján pedig meg tudják határozni a terhesség alatti hőmérsékleti kitettséget is. A tanulmány a 2000. január 1. és 2016. december 31. közötti fogantatást követően Magyarországon született 1,5 millió újszülött adatai alapján vizsgálja a kérdést, illetve becsüli meg a hőmérséklet születéskori súlyra gyakorolt hatását. Ikerszületések nem szerepelnek a kutatásban.

A kutatás fő eredménye szerint a terhesség ideje alatti minden egyes 25 foknál nagyobb átlaghőmérsékletű nap 0,46 grammal csökkenti a születési súlyt (egy 15-20 fokos naphoz képest), míg egyetlen 20-25 fokos nap hatása 0,36 grammos súlycsökkenés.

A 15-20 foknál alacsonyabb átlaghőmérsékletű napok hatása pozitív, de nem tér el szignifikánsan a referenciakategóriától. Összességében egy nem lineáris kapcsolat látható, mely szerint 15-20 fokig nincs érdemi különbség, e fölött azonban, ahogy melegszik az idő, a születési súly csökken.

1súly

A kutatásban azt is megvizsgálták, hogy a terhesség különböző időszakaiban eltérő mértékű-e a születési súlyra gyakorolt hőmérsékleti hatás. Eszerint érdemi különbségek nem láthatók, legfeljebb azt lehet kiemelni, hogy az 1. trimeszterben a hőmérsékleti különbségek hatása kisebbnek tűnik, de messzemenő következtetést nem lehet levonni az eredményekből - hangsúlyozta.

2súly

A kutatásban a születési súlyok 2040-2059-es időszakban várható alakulását is vizsgálták, amihez a NASA (NEX-GDDP) klímamodelljeit, illetve hőmérsékleti előrejelzéseit használták. A viszonyítás alapját a 1986-2005-os bázisidőszak képezi. Ezek szerint az évszázad közepi fogantatások esetében a magzatok átlagosan mintegy 20 nappal több extrém hőmérsékletű, 25 fok fölötti átlaghőmérsékletű napnak lesznek kitéve a terhesség időszakában a bázishoz képest, de ugyanígy nő a 20 és 25 fok közötti napoknak való kitettség is a fogantatást követő 39 héten.

A klímaváltozás okozta hőmérsékletváltozás átlagosan, a medián becslés szerint 15,3 grammal csökkenti majd a születési súlyt a 21. század közepére a kutatás eredménye szerint - a becslések 99 százaléka a -4,3 és -34,2 gramm közötti tartományba esik.

Ugyanakkor ez a hatás egyenlőtlenül oszlik meg abban a tekintetben, hogy mikor indul a terhesség: a télen és tavasszal fogant magzatok erősebben kitettek a klímaváltozási hatásoknak (-21 gramm), míg a nyár végén, ősz elején fogant újszülöttek kevésbé (-7 gramm).

andriskép

A klímaváltozás születési súlyra gyakorolt becsült hatása ugyan csekélynek tűnik a 2000-es években 3300 gramm körüli átlagos születési súlyhoz mérten, de nem nagyságrendileg kisebb, mint más, fontos hatások. A passzív dohányzás hatására vonatkozó becslések -30 és -60 gramm közöttiek, a vendéglátóhelyeken bevezetett dohányzási tilalom pedig a leginkább érintett újszülöttek születési súlyát 50-60 grammal növelte (az anya dohányzása átlagosan 200-300 gramm közötti negatív hatással bír). Az alacsony jövedelműeket élelmiszersegéllyel támogató programok születési súlyra gyakorolt pozitív hatását 15-60 grammra teszik.

Az eredmények szerint a születési súly csökkenésének nem az a fő oka, hogy az extrém meleg napok számának növekedése miatt a gyerekek korábban születnek meg - mondta hozzátéve, hogy az extrém magas hőmérsékletnek való kitettség kutatások szerint egy-két nappal hozza előbbre a születés idejét. Az előrejelzés korlátaival is tisztában kell ugyanakkor lennünk - hangsúlyozta a kutató. Fontos, hogy a terhesség alatti hőmérséklet nem csak az újszülöttek születési súlyát befolyásolhatja, hanem a magzati veszteséget is. Mivel a becslések azt mutatják, hogy abban az elméleti esetben, ha a hőmérsékletváltozás hatására nem megszülető magzatok mégis világra jöttek volna, valószínűleg az átlagosnál kisebb súlyúak lettek volna, emiatt a klímaváltozás hatása valószínűleg alulbecsült.

Az is felmerül viszont, hogy míg az előrejelzésekben azt feltételezték, hogy a hőmérséklet és a születési súly kapcsolata a 21. század közepén ugyanaz lesz, mint a század elején, ez nyilván nem feltétlen igazolódik majd be. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a jövőbeli adaptáció miatt ez a kapcsolat gyengül, ha pedig így lesz, akkor a klímaváltozás hatása alulbecsült. Emelett a kutatásban például azt sem tudták figyelembe venni, hogy a 25 fok feletti átlaghőmérsékletű napok átlaghőmérséklete bizonyosan növekedni fog. A hőmérsékletváltozással összefüggő egyéb hatások, például a fertőző betegségek előfordulásának növekedését szintén csak annyiban veszi figyelembe a kutatás, amennyiben ez a historikus megfigyelésekben is érvényesül.

(A cikkben szereplő képek Hajdu Tamás és Hajdu Gábor Időjárás, klímaváltozás és születési súly Magyarországon című tanulmányból származnak / MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Közgazdaság-tudományi Intézet. A tanulmány angol nyelven letölthető innen.)

Címlapkép: Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
európai bizottság brüsszel eu európai unió