koronavírus járvány kórház egészségügy
Gazdaság

Koronavírus: világcsúcsot döntött Magyarország, de tovább lazít a magyar kormány

Portfolio
A Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint 143,9 millió fertőzöttet, 3,058 millió halálesetet és 82,4 millió gyógyultat tartanak nyilván a világon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. A nap szomorú híre, hogy hazánk világcsúcstartó lett a koronavírus miatti halálozásokat tekintve. Ugyanakkor a kormány a lazítás újabb köréről döntött tegnap, de a lépéseket a mai 10.30-as Kormányinfón csak részben ismertették. Csütörtöki járványhíreink ebben a cikkben követhetők nyomon a nap folyamán.

Románia karanténnal várja külföldről hazatérő vendégmunkásait és turistáit

Áthúzta a románok húsvéti utazási számításait a koronavírus-fertőzések ütemének csökkenése, ugyanis Bukarest járványügyi szempontból magas kockázatú "sárga zónába" sorolta az érintett országok többségét, így mind a hazalátogató vendégmunkásoknak, mind a hosszú hétvégét a bolgár vagy görög tengerparton töltő turistáknak azzal kell számolniuk, hogy belépéskor karanténba küldik őket - mutatott rá a Digi 24 hírtelevízió csütörtökön.

A kéthetes elszigetelés alól azok a "sárga zónából" érkezők mentesülnek, akik 48 óránál frissebb negatív PCR-tesztet mutatnak fel, vagy igazolni tudják, hogy - a koronavírus elleni oltás mindkét adagját megkapva vagy a betegségen az utóbbi három hónapban átesve - immunitást szereztek.

Románia lakosságának több mint 85 százaléka ortodox vallású, és idén május 2-án ünnepli Jézus feltámadását. A négynapos ünnepre hagyományosan sok külföldön dolgozó román vendégmunkás látogat haza, illetve ilyenkor a románok előszeretettel kirándulnak a húsvétot szintén most ünneplő balkáni országokba.

Románia azokat az országokat sorolja a "sárga zónába", ahol a megelőző két hétben a romániainál magasabb volt a koronavírussal újonnan fertőzöttek lakosságarányos száma. Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai alapján csütörtökön frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok listáját.

Mivel Romániában az utóbbi hónapban felére (2,75 ezrelékre) csökkent az újonnan diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított kéthetes aránya, csütörtökön egy sor újabb ország - köztük Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Görögország és Svájc - került sárga zónába.

Márciusban a görög turisztikai miniszter Bukarestbe látogatott, hogy bejelentse: országa már április közepétől megnyitja határait az Európai Unióból érkező turisták előtt, a román turisztikai irodáknál pedig meg is nőtt az érdeklődés a görög húsvéti vakáció iránt. Görögország is Romániához hasonló feltételekkel biztosítja a karanténmentességet, de azzal, hogy most Bukarest sárga zónába sorolta, legalábbis megdrágult azoknak a román turistáknak a vakációja, akiknek a görög határon csak negatív ellenanyagtesztet, hazatéréskor viszont egy - újabb és jóval drágább - negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk a karantén elkerüléséhez.

Moldova kivételével Románia valamennyi szomszédja, valamint a jelentős román közösséget befogadó Olaszország és Franciaország is a sárga zónához tartozik.

(MTI)

Megvizsgálták a szerbek a vakcinák hatásosságát, jó hírek érkeztek

Jelentősen visszaesik annak az esélye, hogy valaki súlyosan megbetegedjen a koronavírustól vagy kórházba kelljen szállítani, ha be van oltva – írja a hvg.hu a Blic című szerb napilapra hivatkozva.

Tovább a cikkhez

A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői május 10-én kezdik meg közösen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértőivel a Szputnyik V Covid-19 elleni védőoltás gyártási eljárásának vizsgálatát - jelentette be csütörtökön a WHO.

Tovább a cikkhez

Kubában ismét rekordmagas a napi új fertőzöttek száma

Kubában ismét rekordmagas - 1207 - volt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön - közölte a közegészségügyi minisztérium.

Ez már a második nap a héten, amikor az új fertőzöttek száma minden korábbinál magasabb volt, az előző csúcsot kedden jelentették 1183 fertőzöttel.

A karib-tengeri országban a járvány kezdete óta 97 967 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és 559-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

A kórházakban 23 393 embert ápolnak, 5302 aktív esetet kezelnek, 27 páciens állapota válságos, 43-é súlyos, náluk a betegség súlyos formáját diagnosztizálták. A többieket járványügyi megfigyelés alatt tartják.

A legsúlyosabb a helyzet a fővárosban, ahol az elmúlt két hétben minden 100 ezer lakos közül átlagosan 382,6-an fertőződött meg.

Kuba öt potenciális védőoltást fejleszt ki a Covid-19 ellen, amelyek közül a Soberana 02 és az Abdala a klinikai tesztek harmadik, utolsó szakaszában van, ahol már a hatásosságot mérik fel.

A kubai kormány nem rendelt vakcinákat a piacon, és nem részese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott COVAX programnak sem.

(MTI)

Hónapokkal a fertőzés után is képes halált okozni a koronavírus egy friss kutatás szerint

A koronavírus-fertőzésen átesettek körében végzett egyik leghosszabb ideig tartó kutatás eredményeit közölték most a Nature folyóiratban, e szerint az sem lehet teljesen nyugodt, aki már átesett a fertőzésen, ugyanis a vírus hónapokkal később is képes halált okozni – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Most már tripla mutáns vírus tartja rettegésben Indiát

Nemrég még dupla koronavírus-mutánsról szóltak a hírek Indiában, de nem kellett sokat várni arra, hogy már tripla mutánst is felfedezzenek. Az új variánst bengáli törzs néven emlegetik.

Tovább a cikkhez

Májusban befejezhetik a kiemelt csoportok oltását Németországban

Májusban befejezhetik a leginkább veszélyeztetett csoportok oltását az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) elleni oltási kampányában Németországban, és júniustól minden felnőtt lehetőséget kaphat a védőoltás megszerzésére - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter csütörtökön Berlinben.

Jens Spahn a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában (Bundesrat) elmondott beszédében kiemelte, hogy a hatvan éven felülieknél átlépte az 50 százalékot mindazok aránya, akik legalább egy adag oltást kaptak már. Május végére az összes elsőbbségi csoportban beolthatnak mindenkit, aki hajlandó beadatni a Covid-19 elleni vakcinát, és júniusban visszavonhatják a veszélyeztetettségen alapuló oltási rendet.

Előzőleg több hírportál azt jelentette, hogy már májusban megnyithatják az oltás lehetőségét minden felnőtt előtt, mert a várható vakcinabőség miatt nem lesz szükség többé a veszélyeztetettségen alapuló sorrendre. Erről a miniszter azt mondta, hogy minél hamarabb elérik ezt az állapotot, annál jobb, de nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat kelteni.

A szövetségi kormány három elsőbbségi kategóriát határozott meg a december végén elindított oltási kampányt szabályozó rendeletében. A hatvanon felüliek az utolsó, harmadik prioritási kategóriába tartoznak. Ide sorolták a többi között a rendvédelmi szervek és a katasztrófavédelem dolgozóit, a tűzoltókat, a katonákat és az élelmiszer-kiskereskedelemben dolgozókat is.

Jens Spahn szavai szerint mindezen csoportok beoltásával bő öt hét alatt végezhetnek. A miniszter elmondta, hogy a felnőtt lakosság egészét tekintve április végére 25 százalékra, május végére 33 százalékra emelkedhet a legalább egy adag oltással már rendelkezők aránya. Júniusban a tartományi fenntartású oltási központok és az ötvenezernél is több háziorvosi praxis mellett az üzemorvosok is rendszeresen részt vesznek majd a kampányban - mondta.

A miniszter az úgynevezett vészfékrendszerről szóló vitában szólalt fel. A szövetségi parlament (Bundestag) szerdán fogadta el a fertőző betegségek és járványok elleni védekezésről szóló törvény módosításával kialakított rendszert, amely a szövetségi kormánytól és a tartományi kormányoktól függetlenül, automatikusan beindul minden közigazgatási egységben, ahol tartósan - egymás után három napon keresztül - száz fölött van az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, azaz a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A Bundesrat a vita után úgy döntött, hogy nem utalja vissza a Bundestaghoz a jogszabályt, amely ezzel a döntéssel Frank-Walter Steinmeier államfő elé került. A szövetségi elnök rögtön alá is írta a törvényt, amely hatályba lép, amint közzéteszik a jogszabályok hivatalos közlönyében.

A vészfékrendszer országosan egységes rendszerbe szervezi és megszigorítja a fokozott fertőzésveszély esetén érvényesítendő szabályokat. A legfőbb szigorítás, hogy száz feletti hétnapi fertőzésgyakoriság esetén részleges kijárási korlátozást kell elrendelni este tíz és reggel öt óra között. A részlegesség azt jelenti, hogy a kutyasétáltatás, az egészségügyi séta és a kocogás éjfélig még engedélyezett, és halaszthatatlan ügy, például munkavégzés céljával bármikor el lehet menni hazulról.

A vészfékrendszer egy sor további szabályt is tartalmaz, így például a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok csak az úgynevezett click & collect üzemmódban tarthatnak nyitva, vagyis csupán kiadhatják a vevőknek az előre megrendelt árut.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 161,10-en áll, minimálisan nőtt az egy héttel korábbi 160,10-hez képest.

Az intézet kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 29 518 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ez ugyancsak minimális növekedés az egy héttel korábbi 29 426-hoz képest. Az új esetekkel együtt 3 217 710 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

Ugyanakkor a SARS-Cov-2 által okozott betegséggel (Covid-19)összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 259-re csökkent az egy héttel korábbi 293-ról. Az új halálesetekkel 80 893-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

(MTI)

Koronavírus: sosem volt még ennyi új fertőzött egy nap alatt Hollandiában

A járványügyi mutatók újra meredeken emelkednek Hollandiában, a szerdai nyolcezret is meghaladó új koronavírus-fertőzéses eseteket követően az elmúlt 24 óra alatt több mint kilencezer fertőzöttet regisztráltak az országban - közölte az illetékes holland közegészségügyi intézet csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Már nem a koronavírus miatt halnak meg a legtöbben Angliában

A legfrissebb statisztikai felmérés szerint már nem a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegség az első számú halálozási ok Angliában.

Tovább a cikkhez

Durván megugrott a készpénzállomány Romániában a koronavírus-járvány miatt

Romániában a koronavírus-járvány hatására 21 százalékkal volt nagyobb a forgalomban lévő készpénzállomány februárban a tavalyi második hónaphoz mérten - adta hírül a Ziarul Financiar román pénzügyi-gazdasági lap csütörtökön.

Tovább a cikkhez

AstraZeneca-vakcinát ad Norvégia két másik országnak

Norvégia 126 ezer dózis, koronavírus elleni vakcinát adna át Svédországnak és Izlandnak - jelentette be csütörtökön az ország egészségügyi minisztere.

Tovább a cikkhez

A következő hetekben dőlhet el a moratórium sorsa, amely közel 2000 milliárd forint problémás hitelt

Az MNB becslése szerint a teljes lakossági hitelállomány nagyjából 10 százalékánál emelkedett meg jelentősen a hitelkockázat, a vállalati szegmensben a hitelállomány 12 százalékát fedik le azok a sérülékeny cégek, ahol potenciálisan problémákra lehet számítani. Bizonytalan, hogy a moratórium júniusi lezárásáig milyen állapotba kerül a gazdaság, a moratórium jövőjéről a következő hetek adatainak függvényében javasolt döntést hozni - mondta lapunknak Fábián Gergely, az MNB Pénzügyi stabilitásért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója, aki a Portfolio Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup-ján tart előadást a témában.

Tovább a cikkhez

Évtizedek óta nem volt ilyen: így vágta agyon az influenzát a koronavírus

Nagyrészt a pandémia elleni intézkedéseknek köszönhetően évtizedek legenyhébb influenzaszenzonja zajlott Németországban, eddig mindössze 519 esetben igazolták a vírus jelenlétét.

Tovább a cikkhez

Oltakozni mész? Erről a papírról jobb, ha előre tudsz

Jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt, ha az oltandók magukkal viszik az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot. 

Tovább a cikkhez

Gyorsul a járvány Ukrajnában, már 41 ezren belehaltak

Ukrajnában csütörtökre tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 16 ezer új beteget jegyeztek fel, mintegy négyezerrel többet a megelőző napinál, a halálos áldozatok száma ismét több mint négyszázzal nőtt, és velük a járvány tavaly tavaszi kezdete óta elhunytak száma mostanra meghaladta a 41 ezret.

Tovább a cikkhez

Több tízmillió orosz vakcinát vásárol Németország

Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából - jelentették csütörtökön német hírportálok.

Tovább a cikkhez

Operatív törzs: valakik külföldről hívják oltásra sms-ben a magyarokat

Gulyás Gergely miniszter délelőtti bejelentéseit követően az operatív törzs értékelte ma a hazai járványhelyzetet. A rövidre sikeredett online sajtótájékoztatón elhangzott: ismeretlenek oltásra hívó sms-eket küldtek ki a magyar lakosságnak külföldi telefonszámról, a hivatalos oltásra hívó sms-ekkel egyidejűleg. Arra kérik az érintetteket, hogy a külföldi számról érkező, oltásra vonatkozó sms-eket hagyják figyelmen kívül.

Tovább a cikkhez

Bejelentették: 100%-os védelmet nyújt a világ egyik legbotrányosabb vakcinája

Az Ocugen biotech cég nemrég bejelentette, hogy a partnerük, a Bharat Biotech kimondottan kedvező eredményt tudott felmutatni a Covaxin koronavírus-vakcina harmadik fázisban lévő tesztelése során. Az inaktivált vírust alkalmazó vakcina 78 százalékos hatékonyságot nyújt a koronavírus-fertőzés ellen, a súlyos betegség kialakulása ellen pedig 100 százalékos védelmet nyújt az ellenszer a tesztelés alapján. A tervek szerint a jövőben az Ocugen értékesítheti majd a vakcinát az Egyesült Államokban, a kedvező teszteredmény hírére komolyat ralizott a biotech cég árfolyama.

Tovább a cikkhez

Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom

A 3,5 millió beoltott elérésével, várhatóan szombattól lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek teraszai 21.30-ig, a kijárási tilalom kezdő időpontja pedig 22 óráról 23 órára módosul - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón. A kormány újabb, 4 millió beoltottnál várható járványügyi intézkedéseiről, például a védettségi igazolványhoz kapcsolódó jogokról Orbán Viktor ad majd tájékoztatást a napokban, ezt az oltási mérföldkövet egyébként már a jövő héten elérhetjük. A Kormányinfóról a Portfolio élőben tudósított.

Tovább a cikkhez

Extra szabadnapot kapnak az Erste Banknál azok, akik beoltatják magukat

Az Erste Bank plusz szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát a koronavírus ellen - közölte a bank.

Tovább a cikkhez

Úgy néz ki, beperli az Európai Bizottság az AstraZenecát

Az AstraZeneca elleni jogi eljáráson dolgozik az Európai Bizottság, miután a cég csökkentette vakcinaszállítását az EU-ba – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

A WHO európai igazgatójával találkozott Orbán Viktor

A magyar oltási kampányról, az újraindításról valamint Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közötti kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a gazdaságot és az életet fokozatosan kell újraindítani. A WHO vezetője megismételte véleményét, mely szerint az iskolákat kell a legkésőbb bezárni és a legelsőként kinyitni. Orbán Viktor ismertette a Magyarország újraindítására vonatkozó elképzeléseket. (MTI)

Koronavírus: soha nem találtak még annyi új fertőzöttet egyetlen országban, mint most Indiában

Az elmúlt 24 órában több mint 300 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Indiában az egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint, ezzel az ázsiai országban ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi növekménye. Az újonnan igazolt halálozások száma 2104.

Tovább a cikkhez

Mától Magyarországon a leghalálosabb a koronavírus-járvány a világon

A koronavírus felbukkanása óta Magyarországon hivatalosan 26 ezer fő vesztette életét a betegséggel összefüggésben. Ezzel a népességarányos halálozás tekintetében megelőztük Csehországot, így most már a világon nálunk a leghalálosabb a járvány. Bár az adatok összevetését módszertani problémák nehezítik, az biztos, hogy annak fényében, hogy a kormány hivatalosan emberéletekben határozza meg a sikeresség mértékét, a járvány kezelése nem nevezhető diadalnak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a csütörtök reggeli adatok

3 607 volt az elmúlt 24 órában a regisztrált új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 760 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 214 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 001 főre emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál. 7 507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

A koronavírus átrajzolta a világgazdaságot

Megváltoztatta a gazdasági erősorrendet a koronavírus-járvány. Brazília kiesett a legnagyobb 10 gazdaság közül, és 2026-ig nem is kerül oda vissza. Az Egyesült Királyság visszaelőzte Indiát, Dél-Korea bekerült a legnagyobb 10 közé.

Tovább a cikkhez

Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek Japánban

Egészségügyi vészhelyzetet bevezetéséről döntött a japán kormány csütörtökön négy prefektúrában - Tokióban, Oszakában, Kiotóbban és Hijogóban - a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt - közölte az NHK japán közszolgálati televízió.

Tovább a cikkhez

Most tetőzik a járvány harmadik hulláma Horvátországban

Most tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma Horvátországban - jelentette ki Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi intézetének a vezetője a horvát sajtó csütörtöki tájékoztatása szerint.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: 600 ezerhez közelít a halottak száma Amerikában

A legtöbb megbetegedést az USA-ban (31,9 millió), Indiában (15,9 millió) és Brazíliában (14,1 millió) regisztrálták eddig. A halálesetek száma az USA-ban (569 ezer), Brazíliában (381 ezer) és Mexikóban (214 ezer) a legmagasabb. A gyógyultak számát tekintve India (13,5 millió), Brazília (12,4 millió) és Oroszország (4,3 millió) áll a hivatalos statisztikák szerint az élen. (Az USA-t ez utóbbi statisztika nem tartalmazza.)

Terasznyitás, védettségi igazolvány: ma megszólal a kormány

Ma 10.30-ra hirdette meg szokásos heti online sajtótájékoztatóját a kormány. A Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által tartandó eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Tovább a cikkhez
skot valasztasok 210508
Benko Tibor honvedelmi torvenyjavaslat150
koronavirus vilag
pfizer vakcina oltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
rakéta amerika biden trump elnökválasztás