vakcina
Gazdaság

Megvizsgálták a szerbek a vakcinák hatásosságát, jó hírek érkeztek

Portfolio
Jelentősen visszaesik annak az esélye, hogy valaki súlyosan megbetegedjen a koronavírustól vagy kórházba kelljen szállítani, ha be van oltva – írja a hvg.hu a Blic című szerb napilapra hivatkozva.

A szerb lapban azt írják, hogy három héttel a koronavírus elleni vakcina beadása után ötvenedére esik annak a veszélye, hogy valakin olyan súlyosan jelennek meg a fertőzés tünetei, hogy kórházba kelljen szállítani. Emellett tizenötször kisebb az esélye a tüdőgyulladásra azoknak, akik be vannak oltva, mint azoknak, akik egy adagot sem kaptak. Ráadásul azok közül, akik Pfizer- vagy AstraZeneca-oltást kaptak, senki sem került kórházba.

Bár a felmérés még zajlik és nincsenek végleges eredmények, mindenképpen biztatóak az eddigi előzetes hírek. A felmérést ugyan Kragujevacban végezték el, ám a bevont polgárok száma alapján az eredmény egész Szerbia területére reprezentatívnak tekinthető. A kutatás a január 1. és március 31. közötti megbetegedéseket tartalmazza – írja a lap.

A fontosabb számok:

  • A be nem oltottak között 8,11% volt a tüdőgyulladás előfordulásának aránya, míg azoknál, akik az első adag vakcinát megkapták, ez 2,03% csökken. Közvetlenül a második oltás beadása után az arány 1,17, három héttel később pedig 0,57%-ra csökken.
  • A legalább egy oltáson átesettek közül az AstraZenecát kapottak 2,3%-a fertőződött meg, a kínait kapóknál ez 2,2%, az oroszt kapóknál 1,8, míg a Pfizernél 1,1% volt, tehát nincsenek érdemi különbségek ebben a tekintetben.
  • A beoltottak közül tüdőgyulladást diagnosztizáltak a kínaival oltottak 0,7%-ánál, az orosszal és AstraZenecával oltottak 0,3%-ánál, és a Pfizert kapók 0,1%-ánál.
  • Ha pedig a kórházba kerülteket nézzük, kínai vakcinát kapott 0,2%, orosz oltást 0,1%, a Pfizerrel és AstraZenecával oltottak között pedig a felmérés szerint ez a mutató 0,0%.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1211246431 (3)
koronavirus
melinda gates
Kásler Miklós FB
ever given
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavirus