Előfizetői tartalom

Nagy döntés készül Brüsszelben, ami komplett ágazatok és digitális területek sorsát döntheti el

Szabó László, Szabó László Consulting
Az internetgazdaságról van szó. Ennek úgynevezett közvetítő platformjai közül az UBER és az Airbnb van legjobban a kereszttűzben, de sok más platform is közvetít kisvállalkozókat a nagyközönségnek. A kiközvetített dolgozók vagy vállalkozók státusa nem egyértelmű, a bírósági gyakorlat országonként is eltérő. Ez jogbizonytalansághoz, esetenként a dolgozók kiszolgáltatottságához vezet, és ezt szeretné az Unió megszüntetni. Az Európai Bizottság először a szociális partnereket kérdezi meg, utána mi is hozzászólhatunk. A cél az egyensúly megtalálása a rugalmasság, a vevő jobb kiszolgálása és a dolgozók biztonsága között.

Előnyszerzés a szürkezónában Az országonként eltérő bírósági gyakorlat a jogbizonytalanság mellett azzal is jár, hogy lehetővé teszi a „szabályozási arbitrázst”, a tevékenységek tologatását a különböző jogi környezetek között. Az internetes platformok amúgy sem köthetők helyhez, erre tehát még jobban alkalmasak. Vadásznak is a területükön dolgozó, de másutt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái