gulyás gergely2
Gazdaság

Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom

Portfolio
A 3,5 millió beoltott elérésével, várhatóan szombattól lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek teraszai 21.30-ig, a kijárási tilalom kezdő időpontja pedig 22 óráról 23 órára módosul - jelentette be Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón. A kormány újabb, 4 millió beoltottnál várható járványügyi intézkedéseiről, például a védettségi igazolványhoz kapcsolódó jogokról Orbán Viktor ad majd tájékoztatást a napokban, ezt az oltási mérföldkövet egyébként már a jövő héten elérhetjük. A Kormányinfóról a Portfolio élőben tudósított.

"A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb"

A Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az össze oltás közül a félmillió, illetve egymillió oltott után elvégzett vizsgálatok szerint - mondta Gulyás Gergely, de szavait további részletekkel nem támasztotta alá.

Egyetlen gyermek van most lélegeztetőgépen

Legalábbis Gulyás Gergely tudomása szerint.

Milyen feltételekkel lehet Eb-meccsekre menni?

Magyarország az UEFA-val erről folyamatosan egyeztet. Június közepén lesz a bajnokság, május végéig mi mindenkit beoltunk, egy társadalmi védettséggel rendelkező Magyarország fog tehát Eb-t rendezni.

Hányan fertőződnek meg az oltottak közül?

Akit beoltottak már, azoknak 1%-a kapja el a betegséget, és a tünetek is lényegesen enyhébbek, mintha nem lennének beoltva, a második oltás után még jobbak az adatok - mondta Gulyás.

Nyári táborok

A kormány célja az, hogy lehessen nyári táborokat tartani, de a járvány- és közegészségügyi szempontok fogják meghatározni ezt. Gulyás Gergely szerint május második felében fognak tudni erről döntést hozni.

Munkaszüneti nap lesz-e június 19-e?

Nincs ilyen döntése a kormánynak, de értékelik a Civil Összefogás Fórum erre vonatkozó kezdeményezését, hiszen Magyarország korlátlan szuverenitása 1991. június 19-én, a szovjet csapatok kivonulásával állt helyre.

Álláspont a Dunaferr-ügyről

A baloldalnak nem kellett volna privatizálnia a Dunaferrt, mert így nincs ráhatása az ügyre a kormánynak - válaszolta sajtókérdésre Gulyás.

Elővásárlási joga van az államnak

A közérdekű vagyonkezelő alapítványok közfeladatot látnak el, az államnak elővásárlási joga van az ezek számára átadott részvényekre, nem kerülnek magánkézbe - hangsúlyozta kérdésre válaszolva Gulyás.

Gulyás: tesztelés helyett oltatni kell

Kérdésre válaszolva azt mondta, Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag. Nem a teszt, hanem az oltás a megoldás, amit 1-2 héten belül minden regisztrált megkaphat Magyarországon. Alig több mint 1%-a betegszik meg azoknak, akik megkapták már az oltást - mondta Gulyás.

A hazai közéletben sok meredek megállapítás hangzott már el a koronavírus járványról, az osztrák helyzet értelmezése is ezek közé tartozik. Ausztriában a tesztelés a járvány nyomon követését, a fertőzések megelőzését szolgálja. Ezt "kiváltani" csak nagyon magas átoltottsági szinten lehet (de talán akkor sem érdemes). Jól mutatja az értékelés abszurditását, hogy miközben Magyarország nemzetközi szinten elöl tart az átoltottságban, a világ egyik legsúlyosabb harmadik járványhullámán esik át, első helyre emelve ezzel az országot a népességarányos halálozási rangsorban. Bizonyára a járvány súlyosságán sokat lehetett volna segíteni aktívabb tesztelési gyakorlattal. Vagyis a gyenge tesztelést egyáltalán nem váltotta ki az oltási folyamat.

Orbán Viktor fog beszélni a védettségi igazolványról

Arra a kérdésre, 4 millió beoltottnál a védettségi igazolvánnyal lehetséges lesz-e már színházak, mozik, múzeumok látogatása, ahogy ezt április 9-én Orbán Viktor jelezte, a miniszter azt a választ adta, hogy erről a miniszterelnök a következő napokban fog tájékoztatást adni. Később elismerte, hogy született erről kormánydöntés.

Nem tudni még, lesz-e vakcinafelesleg

Hogy lesz-e vakcinafelesleg hosszú távon Magyarországon, az leginkább attól függ, meddig biztosítanak védettséget az egyes vakcinák, erről még nem rendelkezünk elégséges információval - derült ki Gulyás Gergely szavaiból.

Az egyik első intézkedés a magyar állampolgárok szabad mozgásának biztosítása lesz

Határnyitás esetén az elsők között fogja lehetővé tenni a kormány, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, illetve Magyarországot akár rokonlátogatás céljából elhagyják - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, védettségi igazolvánnyal lehetővé tennék-e a Kárpát-medencében élők meglátogatását.

Nincs bejelentés egyelőre a további enyhítésekről

Akár már a jövő héten elérhetjük a 4 millió beoltottat, ami új mérföldkövet fog jelenteni, így a járványügyi intézkedéseket tovább enyhítheti a kormány. Az erről szóló kormánydöntésekről a miniszterelnök fog a következő napokban tájékoztatást adni.

Nincs kőbe vésve a veszélyhelyzet lejárta

Bár a kormány javaslata alapján várhatóan szeptemberig meghosszabbítja az Országgyűlés a veszélyhelyzetet, mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb megszűnjön, így ez bármikor felülvizsgálható - jelezte a miniszter.

Módosul az idei költségvetés, 6000 milliárd megy újraindításra

Benyújtotta a kormány a 2021-es költségvetés módosítását az Országgyűlés elé, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezete következik. 6000 milliárd forintos alapot (a GDP 12%-a) hoztak létre az idei költségvetésben és 7000 milliárdot a jövő éviben abból a célból, hogy a gazdaságot újraindítsák. Mintegy 10 ezer munkahelyre vagyunk attól, hogy a vírus által megszüntetett munkahelyeket helyreállítsuk. Az újrainduló vendéglátóhelyeken májusban is jár a bértámogatás a teraszok nyitásától függetlenül, kifizetésük kifejezetten gyors, hatékony, gördülékeny a miniszter szerint. Eddig 72,153 milliárd forint támogatást ítéltek meg, 71,696 milliárdot fizettek ki belőle.

Az iskolások 75%-a bejár

Áttekintette a kormány az oktatás helyzetét, helyesnek bizonyult a miniszter szerint az újranyitásról szóló döntés. Az óvodások 60%-a és az iskolások 75%-a van jelen az intézményekben. A tanárok és a szülők józanságát dicséri Gulyás Gergely szerint, hogy ilyen nagy számban vesznek részt a jelenléti oktatásban.

Minden regisztrált megkaphatja az oltást 1-2 héten belül

A kieső Johnson & Johnson vakcinák pótlása sikeres volt. A következő egy hétben 1 millió kínai vakcina érkezik Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint korábban ígérték - mondta a miniszter. Érkezik 200 ezer első orosz oltás, továbbá második oltás is, és a Pfizer-vakcinákat is mindig időben megkapjuk, a jövő héten több mint 300 ezer érkezik Magyarországra. Felhívta a figyelmet a miniszter a regisztráció fontosságára. A jövő héten a 4 milliót, majd rá néhány napon belül a 4,5 milliót is elérheti az oltottak száma, eddig 4,4 millióan regisztráltak, így 1-2 héten belül mindenki megkaphatja az oltását, aki már regisztrált. 260 ezer fő kapta meg regisztráció nélkül (egészségügyben dolgozók, idősotthonban élők) az oltását, velük együtt 4,6 millió azok száma, akiket már beoltottak vagy regiszrált. A társadalmi immunitás eléréséhez legalább 60%, vagyis 6 millió fő beoltása szükséges. Új online foglalási rendszert tesztel a kormány az időpontfoglalásra (először 70 ezer fő esetében), ha beválik, ezt általánossá tehetik.

Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom

Korábban már döntött arról a kormány, hogy az újraindítás különböző szakaszait az oltásokhoz igazítja, és a következő lazítás a 3,5 millió oltottnál következik, amit valószínűleg holnap elérünk. Ezt a belügyminiszter határozattal állapítja majd meg. Szombaton a teraszok ez alapján megnyithatnak, az üzletekhez hasonlóan 21.30-ig lehetnek nyitva, és 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - jelentette be Gulyás Gergely.

Szijjártó Péter elárulta az egyik fontos információt

Szombattól a vendéglátóipar részbeni helyreállítását engedélyezi a kormány, jelentette be ma reggel a külgazdasági és külügyminiszter, egy élelmiszeripari beruházás tájékoztatóján - tudósított az M1 Híradója.

Késve kezdődik a sajtótájékoztató

A 10.30-ra meghirdetett sajtótájékoztató egyelőre nem kezdődött el.

Terasznyitás, védettségi igazolvány: ma megszólal a kormány

A tegnapi kormányülésen több olyan témát is tárgyalhatott a kabinet, amelyekről a döntéseket a mai Kormányinfón ismerhetjük meg.

Terasznyitás. A kormány 3,5 millió (első) oltás beadásához kötötte azt, hogy az éttermek nem zárt terű vendégterei kinyithassanak. Várakozásaink szerint ez holnap délelőttre nem következik be, ugyanis ma reggelig 3,363 millió ember lett beoltva. Ugyanakkor borítékolható, hogy péntekre elérjük a célul kitűzött értéket, és mivel a vendéglátósoknak a hétvégi nyitásra fel kell készülniük, lehet, hogy a kormány már megelőlegezi a döntést. Ha mégsem, akkor valószínűleg Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában jelenti be a hírt.
Mozik, szállodák nyitása. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy 4 millió beoltottnál a szállodák, fürdők, mozik, színházak és más kulturális rendezvények is újraindulnak. A lap értesülései szerint négymillió beoltottnál az éttermek teraszai után már a belső terek is nyithatnak, melyekben ismét érvénybe lép a korábbi szabály, a személyzetnek kötelező lesz a maszk, a vendégeknek pedig a fogyasztás idején kívül szükséges hordaniuk maszkot. A 4 millió beoltott erős tempóval a jövő hétre is elérhető, ha az oltási kampány jól sikerül.

Védettségi igazolvány jogosítványai. Mivel egyre több a nyitási lépés, elkerülhetetlen lesz tisztázni, hogy milyen többletjogosultságokat kapjanak a koronavírussal szemben immunitást szerzők. A nem hivatalos információk szerint a 4 milliós határhoz kötött lazítások jó részét védettségi igazolvánnyal lehet majd kihasználni, ugyanakkor az éttermek, vendéglátóipari egységek látogatásához a kormány nem teszi kötelezővé a védettségi igazolvány meglétét, azok szabadon felkereshetővé válnak a megfelelő óvintézkedések betartása mellett.

Az utóbbi két kérdésben csak akkor lesz erős megszólalási kényszere a kormánynak, ha bízik abban, hogy a hétvégi, jövő hét eleji oltási kampány sikeres lesz, vagyis a kínai vakcinákkal történő tömeges oltás megvalósul.

Holnap megszólal a kormány a lazításokról, izgalmas bejelentések várhatók

Holnap 10:30-kor tartja a hagyományos heti sajtótájékoztatóját a kormány, amelyen akár három fontos kérdésben hozott döntést is ismertethet Gulyás Gergely  Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tovább a cikkhez
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia
utazás koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
GettyImages-517120549