GettyImages-1230818114
Gazdaság

Müller Cecília: egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget

Portfolio
Ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, amely ma kisebb csúszással kezdődött. Kora reggel már Facebook-videóban jelentette be Orbán Viktor, hogy elérte a 3,5 milliót a beoltottak száma, így holnaptól nyithatnak a teraszok, amelyek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva, illetve későbbre tolódik a kijárási tilalom, ami 23 órára módosul. György István államtitkár elmondta, hogy a mai nappal megnyílt az online időpontfoglalási rendszer a sikeres teszteléseket követően, ahol minden nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud az interneten időpontot foglalni az oltásra. Jelenleg április 26-28-i időpontokra lehet foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásokra. Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást a mai naptól, illetve hozzátette, hogy egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget. A Sinopharm vakcináját várandós kismamák nem vehetik fel, őket a Pfizer és a Moderna vakcinájával oltják. A 16 és 18 év közöttieket pedig csak a Pfizerrel.

Véget ért az operatív törzs sajtótájékoztatója

Kérdések és válaszok

Miért csak Pfizerrel olthatók a 16 és 18 év közöttiek?

A vakcináknak az alkalmazási előiratai szabják meg az alkalmazhatóságnak a feltételeit, jelenleg azon vakcinák közül, amelyeket mi is használunk és jellemzően használ a világ, egyedül a Pfizer vakcinája teszi lehetővé, hogy 16 és 18 év köztiek is megkapják.

Vannak más vakcinák is, amelyeket klinikai hármas fázisban tesztelnek vagy már oltanak is velük, és ennél még fiatalabb életkorban is. A vakcinafejlesztők célja, hogy a gyermekek számára is elérhető vakcinát hozzanak létre. Egy-egy csoport alkalmazhatóságára külön vizsgálatok vannak.

Fontos az egyéni felelősség

Mindenki örül annak, hogy kiülhetünk a teraszokra, ugyanakkor fontos, hogy figyeljünk egymásra. Emellett Müller Cecília megköszönte a rendőrök, az oltóközpontokon és a logisztikában dolgozók munkáját is.

Egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget

Az első és a második védőoltás beadását követően is lehetséges a fertőzés, egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget, de az ellenanyag termelése elindul, és sejtes immunitás képződik a szervezetben, amely segít. Már egyetlen oltás is segít - mondta el Müller Cecília.Számos virológus és közlemény szerint a Sinopharm vakcina sok antigént tartalmaz, ezért azt várják tőle, hogy elnyúltabb védelmet fog talán biztosítani, és esetlegesen a mutáns variánsokkal szemben is védelmet nyújthat.A Sinopharm vakcinája 18 év feletti személyeknek adható, krónikus betegeknek is, ha nincs egyéb ellenjavallat, mindig az oltóorvos dönt az alkalmazhatóságról.

A Sinopharm vakcináját várandós kismamák nem vehetik fel. Őket a Pfizer és a Moderna vakcinájával oltják az oltópontokon.

Aki éppen aktívan beteg az se foglaljon, akár koronavírus, akár más betegségről van szó. Meg kell várni a gyógyulás időpontját, ezt követően lesz lehetőség az oltásra.

Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást a mai naptól

Müller Cecília elmondta, hogy ismét léptünk egyet a járvány kezelésében, ami lehetővé teszi az óvatos és lassú folyamatot, amely elkezdődött:

Az oltás további gyorsítása érdekében elrendelem a tömeges oltást a mai naptól.

Annak érdekében, hogy mind az oltópontokon, mind a háziorvosnál nagyobb számban lehessen felvenni a védőoltást, hiszen jelentős mennyiségben érkeznek oltóanyagok az országba.

Első körben most 600 ezer Sinopharm vakcina érkezik, az oltásra várakozók így gyors ütemben fel tudják venni a védőoltást, és azt 35 százalékos oltottságot, amit ma elértünk növelni tudjuk. Az EU-ban csak Málta és Magyarország rendelkezik 30 százalék feletti átoltottsággal, az átlag 20 százalékon van.

A járványnak még nincs vége, a lakosságot tesszük védetté, ugyanakkor a vírus még jelen van. A legfontosabb a maszkhasználat, a távolságtartás és a fertőtlenítők használata.

Az adatok javulnak, de még mindig magas a fertőzöttek és az elhunytak száma is, a brit mutáns rendkívül súlyosan betegíti meg a szervezetet, nem lehet tudni kinél milyen lefolyást eredményez. A védőoltás felvétele a legfontosabb.

Nem zártak be egy vendéglátóhelyet sem ideiglenesen

Kiss Róbert alezredes ismertette a legfrissebb rendőri intézkedések adatait is:

  • a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 681 személlyel szemben intézkedtek, 666-al szemben a közterületen, 14 személlyel szemben tömegközlekedési eszközön, illetve várakozóhelyein, 1 személlyel szemben kereskedelmi bevásárlóközpont területén.
  • vendéglátóhely ideiglenes bezárására nem került sor,
  • 246 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezés, illetve a csoportosulás tilalmára vonatkozó rendelkezések megszegések miatt,
  • hatósági házi karanténban jelenleg 42 182 fő van.
rendőrségi

A Sinopharm szállítmány másik felét a háziorvosok kapják meg

Az érkező Sinopharm vakcina szállítmány másik felét, azaz a másik 300 ezer adag vakcinát a háziorvosok kapják meg. A következő napokban tehát előfordulhat, hogy a háziorvos is felhívhatja a regisztráltakat és oltásra hívhatja őket. Felhívja a figyelmet György István, hogy amennyiben valaki már rendelkezik időponttal, akkor ezt jelezze a háziorvosnak, hogy másnak is elérhető legyen az oltóanyag ebben az esetben, vagyis ne tartson fenn két helyet.

Elindult az online időpontfoglalási rendszer

György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője azt mondta, hogy:

amellett, hogy elértük a 3,5 millió beoltottat egy másik fontos állomás is elérkezett az oltási programban, a mai nappal megnyílt az online időpontfoglalási rendszer. Erre azután került, hogy sor, hogy az elmúlt 2 napban megtörtént a sikeres tesztelés.

Minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Kifejezetten a kórházi oltópontokon történő oltásra lehet most használni az időpontfoglalót, jelenleg április 26, 27 és 28-i időpontokra lehet foglalni a Sinopharm vakcinával történő oltásokra.

Az előttünk álló hétvégén egy nagyobb Sinopharm vakcina szállítmány várható, ez mintegy 600 ezer oltóanyagot jelent, amelynek felét a kórházi oltópontokon lesz lehetőség eloltani.

Mindenki csak egy foglalást tud végezni, és a véglegesített foglalás nem módosítható. Földrajzi megkötöttség nincs a foglalás tekintetében, az ország 101 kórházában bármely településen ahol nyitva van a kórházi oltópont. A második oltásra is ezen a helyen kerül sor.

A beoltottak száma meghaladta a 3,5 millió főt

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a beoltottak száma meghaladta a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatához szükséges létszámot, így hatályba léphetnek holnaptól az új rendelkezések.

Az új rendelkezések értelmében: a teraszok, a kerthelyiségek reggel 5 óra és 21:30 között lehetnek nyitva. A teraszokon a vendégeknek nem kell viselnie a maszkot, a belső területeken azonban igen, itt a megrendelés időtartamára, valamint a mellékhelyiségek használatáig lehet tartózkodni. Az üzemeltetőnek és az alkalmazottaknak kötelező a maszkot viselnie.

Továbbra is érvényben marad a maszkviselési kötelezettség, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidő létesítményekre, illetve a felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom.

Hamarosan kezdődik a sajtótájékoztató

Eredetileg 11:15-re volt meghirdetve a mai sajtótájékoztató, tehát jelenleg 15 perces a csúszás.

Megszólal az operatív törzs

Friss járványügyi statisztikákat és az oltási renddel kapcsolatos információkat is közöl ma az operatív törzs, amely ma 11:15-kor tartja sajtótájékoztatóját, amelyről a Portfolio élőben tudósít.

A csütörtöki sajtótájékoztató legfontosabb elemei

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján a következő fontosabb információk hangzottak el:

  • Elindult az új időpontfoglaló rendszer, használatára a regisztráltaknak van lehetőségük. Közülük 70 ezren szerdán sms-t kaptak, amelynek segítségével egy weboldalon láthatják, hogy a jövő héten hétfőtől szerdáig mikor adhatják be maguknak az oltást.
  • Egy ismeretlen külföldi telefonszámról is érkeznek azonban, vélhetően az Egyesült Királyságból, hasonló tartalmú üzenetek a lakosságnak. Azt kérik a lakosságtól, hogy a külföldi telefonszámról érkező, kontakt megnevezése nélküli megtévesztő sms-eket hagyják figyelmen kívül - mondta Kiss Róbert alezredes.
  • Pfizer, Szputnyik és Moderna vakcinákkal most is folyik az oltás Magyarországon.
  • A vendéglátóhelyeken a teraszokon nem, a vendéglátóhelyek belső helyiségeibe lépve azonban továbbra is kötelező a maszkviselés. Bár a teraszok szombaton megnyitnak, a belső helyiségekben a fogyasztásra egyelőre továbbra sem lesz még lehetőség.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen