olaf scholz
Gazdaság

Szintet lép az európai uniós integráció - Minden tagország kap helyreállítási forrásokat

MTI
Új szintre emeli az európai egységfolyamatot a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) - jelentette ki Olaf Scholz német pénzügyminiszter kedden Berlinben az RRF forrásainak felhasználásáról szóló német és francia nemzeti terv közös bemutatóján, amelyet Bruno Le Maire francia pénzügyminiszterrel tartott.

Olaf Scholz kiemelte, hogy a német-francia kezdeményezésre megteremtett RRF - amely 672,5 milliárd euró forrást biztosít a tagállamoknak - "nemcsak azt bizonyítja, hogy az EU le tud legyőzni egy súlyos válságot, hanem azt is, hogy képes jövőt építeni".    

Az RRF révén az EU megerősödve kerül ki a válságból, és elindul "a klímabarát és digitális jövő" felé - mondta. Hozzátette, hogy "az RRF-nek köszönhetően valamennyi tagország megkapja az ambiciózus helyreállítási tervek megvalósításához szükséges forrásokat, ami döntő különbség a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válságra adott válaszhoz képest".    

Ismertette, hogy Németország Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal együtt nyújtja be nemzeti tervét az Európai Bizottsághoz.    

Bruno Le Maire kiemelte, hogy a francia-német együttműködés meghatározó volt az RRF megteremtésében, és erre mindkét nemzet büszke lehet. Ezt az együttműködést jellemezve rámutatott, hogy Franciaország és Németország egyetértésre jutott abban, hogy az EU történetében először a tagállamoknak közösen kell hitelt felvenniük, és egyetértésre jutottak abban is, hogy egyelőre nem az államháztartási hiány és az államadósság csökkentésére kell összpontosítani, hanem erőteljes beruházási tevékenységet kell folytatni.    

A 2008/2009-ben elmélyült pénzügyi világválság, illetve az euróövezeti államadósság-válság idején alkalmazott megoldásokra - a hiány és az adósság csökkentésére - utalva hozzátette, hogy "tanultunk a múltból". Ugyanakkor hozzátette, hogy vissza kell térni a fegyelmezett költségvetési politikához, "amint véget ér a Covid-válság".    

Olaf Scholz kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nemzeti tervek véglegesítése előtt mindkét kormány egyeztetett az Európai Bizottsággal arról, hogy miként építsék be tervükbe a brüsszeli testület úgynevezett országspecifikus ajánlásait. Az ajánlásokban szereplő ügyek, köztük a versenyképesség erősítése és a kormányzati reformok előmozdítása mind be is kerültek a közösségi támogatás felhasználására készített nemzeti tervekbe - hangsúlyozta a német pénzügyminiszter.    

A közös online tájékoztatón bemutatott nemzeti tervek szerint Németország mintegy 28 milliárd eurót, Franciaország csaknem 40 milliárd eurót használhat fel. A források legnagyobb részét az éghajlatváltozás megfékezését és a társadalom és gazdaság digitalizációját szolgáló beruházásokra, fejlesztésekre fordítják.     

Így például Németországban tervezik, hogy ötmilliárd euró megmozgatásával támogatást biztosítanak bő félmillió elektromos meghajtású gépkocsi megvásárlásához, és az ilyen autók használatához szükséges töltőállomásokból kiépítenek 400 ezret lakóépületekhez tartozó parkolókban, garázsokban, további 50 ezret pedig közterületen. Tervezik a többi között azt is, hogy egy hárommilliárd eurós fejlesztéssel előmozdítják a közigazgatási ügyintézés digitalizációját.

Címlapkép: Janine Schmitz/Photothek via Getty Images

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen