Előfizetői tartalom

Saját gazdáit és a környezetet tapossa az EU az élesedő biznisszel?

Nagy Zsófia, Danube Capital
Az Európai Bizottság idén márciusban tette közzé az Európai Unió és a Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay) közötti kereskedelmi megállapodás lehetséges hatásait (gazdasági, társadalmi, emberi jogi) ismertető tanulmányt, mely többek között számszerűsíti a megállapodás várható gazdasági következményeit is. Bár a hatástanulmány szerint a megállapodás révén mind az EU, mind a Mercosur-országok GDP bővüléssel és kereskedelmi fellendüléssel számolhatnak, az uniós gazdák és a környezetvédők nem ugrálnak örömükben.

A gazdák attól félnek, hogy az olcsó dél-amerikai termékek (pl. prémium marhahús, méz) elárasztják majd az EU-t és kiszorítják őket a piacról. A környezetvédők úgy látják, hogy az EU a megállapodás révén nemhogy nem védi a környezetet, hanem újabb szöget ver annak koporsójába azáltal, hogy a megállapodás további motivációt ad a termőterületek növelésének...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái