koronavirusvakcina_oltas
Gazdaság

Operatív törzs: Pfizerre és Szputnyikra is lehet időpontot foglalni, de nem mindenkinek

Portfolio
Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján György István államtitkár elmondta, hogy a 16 és 18 évesek foglalhatnak majd időpontot Pfizer vakcinákra, de csak ők. Arra kérte az államtitkár a 16 és 18 év közöttieket, hogy regisztráljanak május 7-ig. Szputnyikra is lehet regisztrálni, de csak azoknak, akik erre SMS-ben értesítést kapnak. Müller Cecília reagált a WHO Sinopharmmal kapcsolatos jelentésére, az országos tisztifőorvos szerint szombatra várhatók részletes adatok a WHO vizsgálatáról.

A harmadik hullám még nem ért véget.

Mondta Müller Cecília, ezt még nem lehet kijelenteni.

Arra a kérdésre, hogy van-e szükség harmadik vakcinára, nem tudott egyelőre választ adni, hiszen még a tudomány sem tudja. Lehet, hogy a koronavírus szezonális betegséggé válik, és évente kell oltani, de az is lehet, hogy majd harmadik oltásra lesz szükség

Ezt egyelőre lehetetlen megmondani.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója véget ért, holnap ismét kamerák elé állnak, arról szintén élőben tudósítunk.

A fürdővizekről beszélt Müller Cecília

Szerinte nagyon csekély annak a valószínűsége, hogy a fürdővizekkel terjedjen a vírus - mondta ezt arra, hogy újranyitnak a fürdők. Müller emellett is arra kéri a lakosságot, hogy ne csoportosuljanak nagyona fürdőkben, és az alapvető szabályokat ott is tartsák be: aki beteg, ne menjen közfürdőkbe. A belépés csak védettségi igazolvánnyal lehetséges, ezt ne hagyják otthon.

A WHO kritikájára is reagált Müller Cecília

A szakirodalmi adatokat foglalta össze a WHO, és hétvégére várjuk az ezzel kapcsolatos WHO ajánlást. Akkor derülhet ki, hogy a WHO is felveszi-e a listára a vészhelyzeti alkalmazására alkalmas vakcinák közé - mondta. Ezen felül nem kommentálta a WHO legutóbbi jelentését, amely szerint egyelőre nem teljesen bizonyított, hogy az idősek körében milyen védettséget ad a kínai vakcina.

Magyarországon továbbra is a brit mutáns dominál

Mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, amikor a friss adatokat ismertette. Az országos tisztifőorvos számára továbbra is indokolt a fegyelem, azok körében, akiket már beoltottak. A védőoltások nem adnak 100%-os védelmet, és felelősséggel tartozunk azok számára, akik nem beoltottak, és még nem alakult ki teljes védettség náluk.

Az itt élő külföldiek regisztrációjáról később adnak tájékoztatást

A külföldön élő magyarokat és a határon túliakat csak akkor oltják, ha minden Magyarországon regisztrált lakos megkapta már az oltást - mondta.

György István arra kért mindenkit, hogy vegye fel az oltást, mert nagyon hamar el lehet érni a többség átoltottságát és a korlátozás megszűnését.

Johnson&Johnson vakcinával is elkezdődhet az oltás.

A 16-18 éveseket arra kérik, hogy regisztráljanak

György István arra kérte a 16-18 éveseket, hogy május 7-ig regisztráljanak. Ők tudnak majd időpontot kérni Pfizer-oltásra, de csak ők. György István arra kérte a lakosságot, hogy ne próbáljanak Pfizerra regisztrálni, mert csak a fiataloknak lehet ezt.

Moderna is érkezik, amelyek közül 30 ezer első oltásra megy, a többi második körös oltásokra. Az oltópontokon is Modernával oltanak.

Így áll az oltási program

Az oltásokkal egyre jobban hozzájárulunk a védekezéshez, de az indiai vírus már itt van a szomszédban, és még okozhat meglepetéseket - mondta György István államtitkár.

Az oltásnál elérkeztünk az egyének felelősségének szakaszába, ma már csak az egyéneken múlik, hogy beoltatják-e magukat.

Mindenkinek biztosított a lehetőség, hogy felvegye a védőoltást. Minél többen veszik fel az oltást, annál nyugodtabban élhetünk - mondta. A beoltottak száma a legfrissebb adatok szerint 4 millió 99 ezer fő. Ma már minden második felnőtt be van oltvva Magyarországon, a regisztráltak száma 4 millió 725 ezer fő. Aki ma foglal időpontot az interneten, akkor már másnap kaphat vakcinát.

Az elmúlt héten érkezett 1 millió Sinopharm vakcinából folyamatosan ellátják az oltópontokat és háziorvosokat. 200 ezer adag Szputnyikra is megnyitják az időpontokat, és SMS-ben értesítik azokat a regisztráltakat, akik foglalhatnak időpontot.

Csak ők foglalhatnak Szputnyik vakcinára időpontot.

Ma érkezett 334 ezer adag Pfizer, mely nagyobb része a második körös oltásokra megy majd, a kisebb részét a 16-18 éves lakosság oltására teszik el. Az ezután megmaradt Pfizer oltásokat a háziorvosoknak adják.

Ezer alatt az új fertőzöttek száma, de megakadhat a visszaszorulás: mit mond rá az operatív törzs?

A ma reggel közölt járványadatok szerint február eleje óta nem látott szintre csökkent az új fertőzöttek száma Magyarországon, az esetszámok - részben a hétvége hatása miatt - ezer alá csökkentek. A járvány visszaszorulóban van, a gyors és erőteljes visszaszorulást viszont megakaszthatja a múlt héten begyorsult újranyitást, a szennyvízadatok ugyanis ismét emelkedést mutattak több helyen.

Friss fejlemény még, hogy a WHO egyelőre nem látta bizonyítottnak a Sinopharm vakcina magas hatékonyságát az idősebbek körében, ezzel a vakcinával pedig itthon is tömegesen oltunk. Eközben májusban újabb Pfizer-szállítmányokat várunk, és Gulyás Gergely tegnap úgy fogalmazott, hogy amennyiben lesz oltható vakcina, szeretnének még a péntekihez hasonló kampányokat. Múlt pénteken nagy sorok alakultak ki az oltópontok között, mert Pfizer-oltásra is lehetett regisztrálni.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján remélhetőleg újabb részleteket tudunk meg a fenti fejleményekről. Az operatív törzs a tervezett menetrend szerint 11:15-kor kezdeni, de szinte minden nap előfordul késés.

Címlapkép: Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
roma_colosseum