Előfizetői tartalom

Sinopharm: miért jelent kockázatot Magyarországra nézve a WHO értékelése?

Portfolio
Megjósolhatatlan a WHO konzultánsa szerint, hogy engedélyt kap-e a kínai Sinopharm vakcina az Egészségügyi Világszervezettől. Annyi biztos, hogy az eddigi vizsgálatok alapján az idősekre vonatkozóan nem tudták megmondani, hogy hatásos-e a vakcina. Ez nem meglepő, éppen erre lehetett számítani az OGYÉI februári dokumentumaiból is, hiszen kevés idős emberre tesztelték a vakcinát. Ez nem azt jelenti, hogy számukra nem nyújtana védelmet a vakcina, hanem azt jelenti, hogy az adatokból nem lehet ezt megmondani. A WHO értékelése és az OGYÉI anyaga is azért fontos Magyarországra nézve, mert hazánkban éppen az idősekkel kezdték az oltási kampányt a Sinopharmmal. Érdekesség, hogy ekkor kezdődött meg az oltás hazánkban az AstraZenecával is, ezt az oltást azonban nem alkalmazták időseken, hanem a 60 év alatti krónikus betegek kapták, pedig az oxfordi vakcinát több idős emberen tesztelték, mint a kínait. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ma reggel azt mondta, hogy méréseik szerint a kínai vakcina eddig mindenkinél hatásos volt, akit vizsgáltak. Nemzetközi kutatások, Szerbiából és az Egyesült Arab Emírségekből azt mutatják, hogy felmerülnek kérdések a vakcina hatékonysága kapcsán.

Megjósolhatatlan a nyilvánosságra került tanácsadói testületi vélemény alapján, hogy miként dönt WHO, rákerül-e az ideiglenes vészhelyzeti gyógyszerlistára a Sinopharm – mondta a Népszavának Kökény Mihály, a WHO-konzultánsa, korábbi egészségügyi miniszter. Hozzátette: az ENSZ segélycsomagokba csak olyan gyógyszerek, vakcinák kerülhetnek be, amik szerepelnek ezen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái