koronavirus nyaralás
Gazdaság

Kiszivárgott: pár hét múlva jön az uniós digitális oltási igazolvány, ami leváltja a magyar védettségi igazolványt

Portfolio
Leghamarabb néhány napon belül, kevésbé optimista esetben május végéig összejöhet az intézmények közötti alku az uniós digitális oltási igazolványról, így tartható az a cél, hogy június 21-re jogszabály legyen az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítő vívmányról – írja a portugál soros elnökség berkeiből származó magasrangú informátorra hivatkozva a Politico.

Ma kerül sor az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamokat törmörítő Tanács (portugál soros elnökség) közötti második intézményközi egyeztetésre és ez alapján írja a lap, hogy optimista esetben május közepéig is összejöhet az alku.

Az még nem világos, hogy a június 21-i céldátum után mennyi ideje lesz a tagállamoknak otthon is felállítani az oltási igazolványról szóló rendszert (elvileg 6 hét), de az Európai Bizottság a hétvégi fogadkozások és a friss jelzés szerint azt akarja, hogy már júniusban minden tagállamban működjön az új uniós rendszer, azaz a digitális irat képes legyen rögzíteni, ha valaki igazolt fertőzött volt (a gyógyulás dátuma is fontos), vagy megkapta első/második oltását (ezek dátuma is fontos), illetve a friss koronavírus-tesztjeinek eredményét.

Az egyik fő cél nyilván az, hogy megmentsék a küszöbön álló nyári szezont a megkönnyített utazásokkal, amelyet továbbra is erősen szorgalmaznak a déli tagállamok. Az Európai Bizottság azt is el akarja érni, hogy a nem nyaralási célú, tagállamok közötti utazások, azaz az emberek szabad mozgása is minél előbb visszaállhasson a most lefektetett szabályok mentén.

Az április végi hír szerint az Európai Parlament ahhoz akar ragaszkodni a tárgyalásokon, hogy az uniós igazolvány csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat tartalmazza, azaz az egyéb vakcinákat nem (május végén azonban a Szputnyik V EMA-engedélye akár meg is érkezhet, hiszen március óta vizsgálja az EMA). Ha valóban csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat tartalmazná az igazolvány, akkor is lehet arra mód, hogy a tagállamok kétoldalúan megállapodjanak annak elfogadásáról, hogy például egy keleti vakcinát kapott turistát se érjen hátrány az utazáskor.

A fent említett hat hetes időintervallum kapcsán érdemes tudni, hogy a tagállamokat törmörítő Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék. Ezzel és a minél magasabb itthoni átoltottság ösztönzésével függhet össze az, amit múlt héten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelzett, miszerint

augusztusig még az itthon kiadott védettségi igazolványnak lesz fontos szerepe a nyári fesztiválok és tömegrendezvények látogathatósága kapcsán.

Aztán a tervek szerint az uniós oltási igazolványok addig maradnának használatban, ameddig a WHO a világjárványt befejezettnek nem nyilvánítja.

Frissítés: Kedden egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az uniós oltásigazolás nem fogja majd felülírni a magyar védettségi igazolvány szabályozását, azaz a két igazolvány párhuzamosan is működhet egymás mellett.

Azt, hogy jelenleg a magyar védettségi igazolvánnyal milyen szabályok mentén hova tudunk külföldre utazni, ebben a tegnapi cikkünkben foglaltuk össze.

Címlapkép forrása: Getty Images

hoseg budapest voros riasztas figyelmeztetes210619
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
richter4_forras_richter
GettyImages-1233503994
koronavírus vállalati tőke nyereség befektetés

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
hoseg budapest voros riasztas figyelmeztetes210619