koronavírus
Gazdaság

Müller Cecília: Budapesten is csökken a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Portfolio
Már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, akiknek a 80%-a már megkapta az oltásának legalább az első adagját - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Közölte, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, Budapesten és a környező településeket is csökken a szennyvízben lévő örökítőanyaga a vírusnak. Müller közlése alapján változik a várandós nők oltásának protokollja.

Fiatalok oltása

A 16-18 évesek oltásának kampánya most zajlik. A regisztráció folyamatos, mindenki tud regisztrálni, aki elmúlt 16 éves. A kampány keretében azonban elérkeztünk egy olyan pontig, ahol ezt most lezártuk. A lakosság többi részével, ugyanazon az úton-módon tudnak regisztrálni, és oltásra jelentkezni a 16-18 évesek, mint mindenki más is - mondta Müller arra a kérdésre, hogy miképp kaphatják meg azok a 16-18 évesek az oltást, akik lecsúsztak a múlt heti regisztrációról.

Müller szavai azért is különösen érdekesek, mert Pfizer oltásra nem lehet időpontot foglalni, a 16-18 évesek viszont csak azt kaphatják. A 16-18 évesek tehát regisztrálhatnak az oltásra most is, de időpontot nem foglalhatnak (nincsenek Pfizer-időpontok).

Aki nem tudja felvenni a 2. oltást

Ha valaki nem tudja felvenni a 2. oltását az előre egyeztetett időponton, akkor az oltópontot kell felhívni - válaszolta Müller egy újságírói kérdésre.

Várandósok

A várandós kismamák és szoptatós édesanyák oltásától továbbra is az oltóorvos dönt - mondta Müller. Mérlegelni kell a kockázatokat, amelyeket egy esetleges koronavírus-fertőzés okozhat. Jelenleg az mRNS vakcinákat ajánljuk számukra. A 12. hét után, a második trimeszterben adjuk az első védőoltást, ugyanakkor a második adagokat is be lehet adni még a várandósság időtartama alatt, jellemzően a 36. hét előtt - mondta Müller. A 36. hét után bármikor bekövetkezhet a szülés, a védőoltás esetleges hatásait és a szülést nem szerencsés együtt kezelni, így a 36. hét, illetve a várható szülést megelőző 4. hétig javasoljuk beadni az oltóanyagot.

Szennyvízminták

Minden adat kedvező irányba tart, egy nap alatt 905 fertőzöttet regisztráltunk - mondta Müller. Az NNK laboratóriumának friss, előzetes adatai alapján - amelyek egy órája érkeztek be - Budapesten és környezetében is csökkent a szennyvízben lévő örökítőanyagának mennyisége. A jövőben már nem kell a fertőzöttek számának emelkedésére számítani, a teraszok nyitása nem emelte meg a fertőzöttek számát - fogalmazott.

Időpontfoglalás

Aki regisztrált, de nem foglalt időpontot, az nem tud elmenni az oltásra - mondta Müller. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok még a mai napon foglaljanak időpontot, hogy megkaphassák az oltást. A védőoltás felvételéhez 18 év alatt szükséges a szülői hozzájárulás.

Javul a helyzet

A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, folyamatos javulást látunk - mondta Müller, aki szerint a védőoltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhető ez a helyzet. Hozzátette, hogy 3000 alatt van a kórházban ápoltak száma.

Beoltottak

Már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, akiknek a 80%-a már megkapta az oltásának legalább az első adagját - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A beoltottak száma 4 391 794 fő, közülük 2 599 041 fő már a második oltását is megkapta. Ma Moderna és AstraZeneca oltóanyagok érkeznek - tette hozzá. Az oltóbuszokon Janssen-vakcinákkal oltanak.

Rendőri intézkedések

rendori

Visszaszoruló járvány, lelassuló oltási tempó - Megszólal az operatív törzs

Szerdán 11:15-kor tartja a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs az online sajtótájékoztatóját, amelyről élőben tudósítunk.

  • A beoltottak száma 4 391 794 fő, közülük 2 599 041 fő már a második oltását is megkapta a ma reggeli adatok szerint.
  • Ma 905 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 793 784  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 28 888 főre emelkedett, írja a koronavirus.gov.hu.
  • Ma reggeli cikkünkben rámutattunk, hogy az április végi hajrá után feleződött az első koronavírus-oltások napi üteme, és így teljesen más oltási pályára keveredtünk, mint amit akárcsak két héttel ezelőtt a remélt duplázódó ütemmel kalkulálni lehetett.
  • Ráadásul az oltási tempó lassulása amellett következett be, hogy közben sokkal több vakcinát lehet itthon elérni, mint ahányan összesen regisztráltak az oltásra.
  • Az 5 millió beoltott, vagyis a következő lazítási kör messze lehet.

Címlapkép: Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
roma_colosseum