koronavírus
Gazdaság

Müller Cecília: Budapesten is csökken a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Portfolio
Már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, akiknek a 80%-a már megkapta az oltásának legalább az első adagját - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Közölte, hogy a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, Budapesten és a környező településeket is csökken a szennyvízben lévő örökítőanyaga a vírusnak. Müller közlése alapján változik a várandós nők oltásának protokollja.

Fiatalok oltása

A 16-18 évesek oltásának kampánya most zajlik. A regisztráció folyamatos, mindenki tud regisztrálni, aki elmúlt 16 éves. A kampány keretében azonban elérkeztünk egy olyan pontig, ahol ezt most lezártuk. A lakosság többi részével, ugyanazon az úton-módon tudnak regisztrálni, és oltásra jelentkezni a 16-18 évesek, mint mindenki más is - mondta Müller arra a kérdésre, hogy miképp kaphatják meg azok a 16-18 évesek az oltást, akik lecsúsztak a múlt heti regisztrációról.

Müller szavai azért is különösen érdekesek, mert Pfizer oltásra nem lehet időpontot foglalni, a 16-18 évesek viszont csak azt kaphatják. A 16-18 évesek tehát regisztrálhatnak az oltásra most is, de időpontot nem foglalhatnak (nincsenek Pfizer-időpontok).

Aki nem tudja felvenni a 2. oltást

Ha valaki nem tudja felvenni a 2. oltását az előre egyeztetett időponton, akkor az oltópontot kell felhívni - válaszolta Müller egy újságírói kérdésre.

Várandósok

A várandós kismamák és szoptatós édesanyák oltásától továbbra is az oltóorvos dönt - mondta Müller. Mérlegelni kell a kockázatokat, amelyeket egy esetleges koronavírus-fertőzés okozhat. Jelenleg az mRNS vakcinákat ajánljuk számukra. A 12. hét után, a második trimeszterben adjuk az első védőoltást, ugyanakkor a második adagokat is be lehet adni még a várandósság időtartama alatt, jellemzően a 36. hét előtt - mondta Müller. A 36. hét után bármikor bekövetkezhet a szülés, a védőoltás esetleges hatásait és a szülést nem szerencsés együtt kezelni, így a 36. hét, illetve a várható szülést megelőző 4. hétig javasoljuk beadni az oltóanyagot.

Szennyvízminták

Minden adat kedvező irányba tart, egy nap alatt 905 fertőzöttet regisztráltunk - mondta Müller. Az NNK laboratóriumának friss, előzetes adatai alapján - amelyek egy órája érkeztek be - Budapesten és környezetében is csökkent a szennyvízben lévő örökítőanyagának mennyisége. A jövőben már nem kell a fertőzöttek számának emelkedésére számítani, a teraszok nyitása nem emelte meg a fertőzöttek számát - fogalmazott.

Időpontfoglalás

Aki regisztrált, de nem foglalt időpontot, az nem tud elmenni az oltásra - mondta Müller. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok még a mai napon foglaljanak időpontot, hogy megkaphassák az oltást. A védőoltás felvételéhez 18 év alatt szükséges a szülői hozzájárulás.

Javul a helyzet

A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, folyamatos javulást látunk - mondta Müller, aki szerint a védőoltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhető ez a helyzet. Hozzátette, hogy 3000 alatt van a kórházban ápoltak száma.

Beoltottak

Már 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, akiknek a 80%-a már megkapta az oltásának legalább az első adagját - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A beoltottak száma 4 391 794 fő, közülük 2 599 041 fő már a második oltását is megkapta. Ma Moderna és AstraZeneca oltóanyagok érkeznek - tette hozzá. Az oltóbuszokon Janssen-vakcinákkal oltanak.

Rendőri intézkedések

rendori

Visszaszoruló járvány, lelassuló oltási tempó - Megszólal az operatív törzs

Szerdán 11:15-kor tartja a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs az online sajtótájékoztatóját, amelyről élőben tudósítunk.

  • A beoltottak száma 4 391 794 fő, közülük 2 599 041 fő már a második oltását is megkapta a ma reggeli adatok szerint.
  • Ma 905 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 793 784  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 96 beteg, így az elhunytak száma 28 888 főre emelkedett, írja a koronavirus.gov.hu.
  • Ma reggeli cikkünkben rámutattunk, hogy az április végi hajrá után feleződött az első koronavírus-oltások napi üteme, és így teljesen más oltási pályára keveredtünk, mint amit akárcsak két héttel ezelőtt a remélt duplázódó ütemmel kalkulálni lehetett.
  • Ráadásul az oltási tempó lassulása amellett következett be, hogy közben sokkal több vakcinát lehet itthon elérni, mint ahányan összesen regisztráltak az oltásra.
  • Az 5 millió beoltott, vagyis a következő lazítási kör messze lehet.

Címlapkép: Getty Images

forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
mnb_getty
mnb epulet
tesla német gyár
google

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
mnb_getty