utazás koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: hiányt okozott a járvány a gazdaság számos területén

Portfolio
A világon 162 208 037 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 365 106 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Miközben az országok a vakcinákkal küzdenek a járvány ellen, számos gazdaságban az ellátási láncok akadozása miatt termékhiány alakult ki. Íme a koronavírus-járvány legfontosabb hírei percről percre.

Szingapúrban bezárnak az iskolák a járvány terjedése miatt

Szerdától távoktatásra áll át a legtöbb iskola Szingapúrban, miután a városállamban több hónapos rekordot döntött az új fertőzöttek száma - tájékoztattak a helyi hatóságok vasárnap. A tantermi oktatás a tanév végéig már nem áll vissza.

A vírus néhány mutációja sokkal gyorsabban terjed, és fiatalabb gyerekekre is veszélyes

- indokolta a döntést Chan Chun Sing oktatási miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a számok meredek emelkedése miatt jelentősen csökkenteni kell a lakosság mozgását és interakcióit a következő napokban.

Vasárnaptól szigorú korlátozásokat léptettek életbe a városállamban,

amilyenekre a tavalyi vesztegzár óta nem volt példa.

Indiában több államban meghosszabbítanák a korlátozásokat a járvány megfékezése érdekében, amely eddig legalább 270 ezer ember életét követelte az országban. A szövetségi kormány eközben az oltóanyag-ellátottság növelését ígérte.

A tajvani hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ne kezdjenek pánikvásárlásba a koronavírus-járvány terjedése miatt életbe léptetett új kijárási korlátozások miatt. A tajvaniak megrohamozták a boltokat, hogy WC-papírt és instant tésztát vegyenek, miután a hatóságok szombaton szigorítottak az óvintézkedéseken a fővárosban, Tajpejben és környékén. A következő két hétre korlátozták az összejövetelek létszámát és számos létesítményt bezártak. Vasárnap 206 új fertőzöttről érkezett hír a szigetországból.

Kínában 18 új fertőzöttet regisztráltak május 15-én, néggyel többet, mint az azt megelőző napon - közölték az egészségügyi hatóságok. Az esetek közül négy helyi fertőzésből származik Liaoning tartományból, a többi pedig behurcolt. A hatóságok szakértőket küldtek Liaoningbe a járvány elleni erőfeszítések összehangolására. A tartományban több iskolát és óvodát bezártak. (MTI)

Bajosan utazhatnak Ausztriába azok, akiket keleti vakcinákkal oltottak

Ausztria nem fogadja el a keleti vakcinákat, azonban ez nemcsak az országba utazó magyaroknak, hanem az osztrák állampolgároknak is gondot okozhat, hiszen Szerbiában külföldieket is oltanak, és vannak köztük osztrákok, akik ott Sinopharm vagy Szputnyik vakcinákban részesültek. Nekik nem javasolja az osztrák Egészségügyi Minisztérium, hogy újra beoltassák magukat valamelyik EMA-engedélyezett vakcinával, mert az újraoltás egészségügyi hatásairól nem rendelkeznek elég tudományos adattal, így egyelőre ők is csak teszttel igazolhatják magukat.

Tovább a cikkhez

Milyen hóbortból nem veszi fel az amerikaiak egy része a vakcinák második dózisát?

Egyre nagyobb bajt jelent az Egyesült Államokban, hogy folyamatosan szaporodik azoknak a száma, akik bár az első adag vakcinával beoltották magukat, de a második dózist nem vették fel. Ennek súlyos következményei lehetnek a szakemberek alapján. Hasonlóan vélekedik Szlávik János is, aki szerint nagyon fontos, hogy  a lakosság beadassa a második védőoltást is, mivel az első védőoltás ad némi védettséget, de a két oltáshoz képest csak a védelem körülbelül 30–50 százalékát tudja létrehozni.

Tovább a cikkhez

Hétfőtől új világ jön az oltásokban Magyarországon

Minden határon túl élő magyart várnak idehaza oltásra, ha máshol azt nem tudja, vagy nem akarja felvenni.

Tovább a cikkhez

Németország is lazításra készül

Tovább lassult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedése Németországban, a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni oltás elfogadottsága pedig emelkedett a hét végén közölt adatok szerint.

Tovább a cikkhez

Határidő előtt jött még 1,2 millió adag kínai vakcina Magyarországra

Vasárnap újabb 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából Magyarországra, ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

Tovább a cikkhez

Törökország fokozatosan enyhíteni kezd a járványintézkedéseken

Törökország hétfőtől fokozatosan enyhíteni kezd az április vége óta érvényben lévő "teljes zárlaton", amelyet a SARS-CoV-2 koronavírus okozta járvány romló mutatói miatt vezettek be - közölte vasárnap a török belügyminisztérium.

Az új intézkedéscsomag június 1-ig lesz érvényben.    

A rendelkezések értelmében a tartományok közötti utazást a nappali órákban ismét szabaddá teszik. Hétköznaponként az eddiginél később, 21 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom és reggel öt óráig tart. A hétvégékre vonatkozó eddigi kijárási tilalom azonban érvényben marad, ami azt jelenti, hogy a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.    

Újranyitnak az óvodák, de az iskolai oktatás két évfolyamtól - a 8. és a 12. évfolyamtól - eltekintve online formában folytatódik.    

A 18 év alattiak esetében feloldják a lakhely elhagyását a 10 és 14 óra közötti idősávban engedélyező rendelkezést, mozgásszabadságukra ezentúl rájuk is a főszabályok vonatkoznak. A 65 év felettiek esetében viszont ez csak akkor válik lehetővé, ha az érintett megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. A tömegközlekedést az említett két korcsoport továbbra sem veheti igénybe.    

A bevásárlóközpontok kinyitnak, míg a sportlétesítmények, a mozik, valamint az éttermek és a kávézók zárva maradnak, utóbbiak azonban elvitelre vagy házhoz szállításra vehetnek fel rendelést.    

A június 1-ig tartó időszakban az élelmiszerboltok hétvégénte kizárólag "alapvető szükségletet" jelentő termékeket árusíthatnak, illetve lakodalmat is tilos lesz még tartani.    

A turisták továbbra is mentesek a korlátozások alól. Ezen rendelkezés a kezdetek óta sok török állampolgárban ellenérzéseket vált ki.    

A török vezetés először április 13-án, a ramadán, tehát az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től egészen május 17-én reggel 5 óráig "teljes lezárást" rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak.    

Törökországban a járványügyi adatok nagymértékben javultak az utóbbi hetekben. Az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett, április vége felé 40 ezer körül járt, a napokban pedig már 11 ezer közelében alakult. Ugyan ez még mindig elmarad Recep Tayyip Erdogan török elnök azon célkitűzésétől, hogy a "teljes lezárással" a napi esetszámokat legalább 5000 alá vigyék le.    

Ráadásul a betegség halálos áldozatainak napi száma nem mérséklődött ilyen mértékben. A napi mutató április 30-án 394-en tetőzött, most szombaton pedig még mindig 236 volt.    

A kis-ázsiai országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság immunizálását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 14 millió 941 ezer, míg a másodikat 10 millió 820 ezer ember kapta meg a 83,6 millió lakosból. Az oltási kampány tempója a február közepi gyors felfutás óta számottevően lassult.    

Emellett Törökország április végén megállapodást kötött 50 millió adag orosz Szputnyik V vásárlásáról is. A beszerzésen felül Törökország a készítmény gyártásáról szintén szerződést írt alá Oroszországgal. (MTI)

Az éttermek 10 százaléka is becsődölt a járvány miatt Nagy-Britanniában

A nagy-britanniai éttermek csaknem tíz százaléka tönkrement a koronavírus-járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta - áll két üzleti és szakmai tanácsadó cég vasárnap ismertetett átfogó közös felmérésében.

Tovább a cikkhez

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége, ez is azt jelzi, hogy május végére lecsenghet a pandémia harmadik hulláma - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Tovább a cikkhez

Galgóczi Ágnes: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra

A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.

Tovább a cikkhez

A japánok közel hatvan százaléka lefújná az olimpiát

A legújabb közvéleménykutatások szerint a japánok közel hatvan százaléka lefújná az idén nyárra halasztott tokiói nyári olimpiát.

Tovább a cikkhez

Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson& Johnson, AstraZeneca – Megmutatjuk, hogy ki nyert igazán a koron

Mostanra mind az öt élen járó nyugati koronavírus-vakcinafejlesztő közzétette első negyedéves eredményeit, amelyekből kiderül, hogy mekkora bevételre tettek szert a vakcinából és mennyit jelentett, hogy az elsők között tudtak a világnak oltóanyagot adni a veszélyes vírus ellen. Elmondható, hogy amelyik vakcinafejlesztőnél nagy volt a súlya a bevételben a koronavírus-vakcinának, az a részvények tőzsdei teljesítményén is látszott a járvány időszaka alatt. Összeszedtük, hogy milyen hatása volt a negyedéves számokra a vakcinának a Pfizernél, a német BioNTechnél, a Modernánál, az AstraZenecánál és a Johnson & Johnsonnál.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: június 21-e után szinte teljes nyitás várható a déli szomszédunkban

Meghaladta a négymilliót a beadott koronavírus elleni vakcinák száma Szerbiában vasárnapra - közölte a belgrádi kormány. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése szerint amennyiben továbbra is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, és nő a beoltottak aránya, június 21-e után szinte teljes nyitásra lehet számítani az országban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a legfrissebb, vasárnapi adatok

718 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon tegnapról mára, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 147 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 61 beteg, így az elhunytak száma 29 175 főre emelkedett. A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: olyan súlyos a sírhelyhiány Peruban, hogy már tiltott helyeken is temetkeznek

Peruban lassan már nincs szabad sírhely a koronavírus-járvány miatt, intenzív kórházi kezelésért pedig van, aki valamelyik szervét ajánlja fel - adta hírül vasárnap az AP amerikai hírügynökség helyszíni beszámolójában.

Tovább a cikkhez

Válságos szinten a kórházak telítettsége - Vészhelyzetet hirdetett egy ország a koronavírus-járvány

Vészhelyzet bevezetésére kényszerült a koronavírus-járvány miatt Trinidad és Tobago vasárnap nulla órától.

Tovább a cikkhez

A járvány újabb mellékhatása: nincs elég ketchup, chip, acél, műanyag és csirke

A Bonafarmnál egy időben nem volt a tejesdobozokra kupak, panaszkodott nemrég Csányi Sándor. A probléma több dologra is rávilágít: az ellátási láncokban még mindig vannak fennakadások, bármelyik fontos beszállító nehézsége akár egész iparágak működését akaszthatja meg, és akár egyetlen kis alkatrész hiánya is meghiúsíthatja egy egész termék gyártását. Mint az, amikor egy 5 dolláros chip hiánya miatt nem készül el egy 40 ezer dolláros autó, vagy nincs elég faléc, amiből megépüljön egy ház. De konténerből, műanyagból vagy éppen acélból is globális hiány alakult ki. Egyre több terméket tudunk mondani, amiben felborult a kereslet és a kínálat, az árak pedig elszabadultak.

Tovább a cikkhez
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
varga mihály etp