koronavirus vilag
Gazdaság

Lecsengőben a magyar járvány, de októberig velünk maradhat a veszélyhelyzet

Portfolio
A világ közvéleménye elsősorban a gyors terjedésre képes indiai koronavírus-változat hatásait figyeli. Egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ok nagy aggodalomra: a járvány világszinten visszaszorulóban van. Néhány területen azonban még mindig erősödést láthatunk.

Romániában megvan a négymillió oltott

Meghaladta a négymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Romániában - közölte kedden az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV).

(MTI)

WHO: hiába a magas oltottság, messze még a világjárvány vége

Hiába a magas oltottság a fejlett országokban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint még messze van a világjárvány vége, hiszen a feltörekvő országok egy részében még mindig felfutóban van a fertőzöttség.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: Dánia majdnem minden korlátozást felold

A koronavírus-járvány ellen bevezetett csaknem összes korlátozást feloldja Dánia, ennek értelmében péntektől szinte minden újranyithat a skandináv országban, az éjszakai klubok és diszkók azonban továbbra is zárva maradnak.

Tovább a cikkhez

Újabb lazításról dönthet a kormány: egy hét múlva már jöhet az újranyitás következő fázisa

Az elmúlt napokban felpörgött idehaza a koronavírus elleni védőoltások beadása. Ez összefügg az sms-es oltási kampányokkal, valamint a fiatal korosztály vakcina-felvételével. Ha ebben a tempóban halad az oltások beadása, akkor az eddig számoltnál korábban éri el Magyarország az 5 millió első átoltott számot. Ekkor pedig az újranyitás újabb szakasza lép életbe.

Tovább a cikkhez

A britek valószínűleg mégsem halasztják az újranyitást

Jelenleg nincs olyan egyértelmű indok, amely szükségessé tenné a koronavírus-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozások enyhítési menetrendjének módosítását - mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Tovább a cikkhez

Tízmillió maszkot kapunk egy kínai cégtől

A koronavírus okozta járványhelyzetben tízmillió maszkot ajánlott fel a kínai Chi Fu Investment Fund Management Zrt. a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak (NHKT).

Az adomány keddi budapesti átadásán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, az NHKT elnöke felidézte: a Chi Fu-csoport tavaly a járvány elleni védekezés sikeréért 11 millió maszkot adományozott Magyarországnak, a Chi Fu Investment Fund Management Zrt. most újabb 10 millió egészségügyi védőmaszkot ajánlott fel.

Kiemelte: az elmúlt egy-másfél év igazolta, helyes döntés volt a keleti nyitás politikája. Ha "nem nyitottunk volna keleti irányba, nem tudtunk volna" lélegeztetőgépeket, maszkokat, egészségügyi védőfelszereléseket szerezni a Távol-Keletről, és nem lettek volna keleti vakcinák sem - jelentette ki az államtitkár. (MTI)

Mennyire fáj a Covid-válság az európai dolgozóknak?

Annak ellenére, hogy a Covid-19 járvány és különböző hullámai nem hagyományos értelemben vett gazdasági krízisnek tekinthetők, hatásait tekintve markáns és permanens gazdasági következményekkel bírnak. Nincs ez másként a munkaerő-piac vonatkozásában sem, ugyanis az egyes országokban bevezetett egészségvédelmi és gazdaságvédelmi intézkedések hatásai eltérő mértékben és irányban befolyásolták a munkaerő-piaci mutatók alakulását. Felmerül a kérdés, hogy az összetett intézkedési mechanizmusok mentén a munkaerőpiac bizonyos szektoraiban jelentkező jelenlegi hibernált állapotából a társadalom átoltottságát követően visszatér-e a 2020. február előtti állapotához. Aligha. Ennek számos szerkezeti átalakuláshoz és gazdasági növekedéshez kapcsolódó összefüggése van, melyek kihatással vannak a munkaerő-piaci trendek alakulására.

Tovább a cikkhez

Eldőlt: októberig velünk maradhat a koronavírus miatti veszélyhelyzet

A kedd reggeli beharangozóval összhangban a parlament 128 igen vokssal és 57 nem szavazattal módosította a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek hatálya így május 23. helyett az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart. Ez azt jelenti, hogy a törvény által biztosított, a kormány által folyamatosan fenntartott veszélyhelyzeti jogi kategória legalább szeptember közepe-végéig velünk maradhat.

Tovább a cikkhez

Az első negyedév növekedési bajnoka Románia - a gazdaság egész évben rakétázhat

Jelentősen felfelé módosította GDP-előrejelzését Romániára vonatkozóan az Erste Bank, miután a románok meglepően jó GDP-növekedést mutatva az első negyedév leggyorsabban növekvő gazdaságává váltak az EU-ban.

Tovább a cikkhez

Eldőlt: őszig tarthat Magyarországon a kilakoltatási moratórium

Megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását a Parlament őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig, vagyis várhatóan szeptember végéig. Egy május elején kihirdetett rendelet alapján a bírósági végrehajtói árverezésekre és a kilakoltatásokra csak ezt követően 15 nappal lehet majd sort keríteni.

Tovább a cikkhez

Szingapúrban is engedélyezték a 12-15 évesek oltását a Pfizer-vakcinával

Szingapúr engedélyezte a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának használatát a 12-15 év közötti gyerekeknél - jelentette be kedden az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma.

Tovább a cikkhez

Romániában ezer alá csökkent a napi fertőzések mozgóátlaga

Romániában ezer alá csökkent kedden az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések utóbbi kéthetes mozgóátlaga. A stratégiai kommunikációs törzs napi jelentéseiben egy hete egyszer sem haladta meg az ezret a napi esetszám, a keddi összegzésben szereplő 681 új eset pedig 30 százalékkal elmarad az utóbbi két hét - immár szintén ezer alá, 976-ra csökkent - átlagától.

Tavaly július 30-a óta nem fordult elő a húszmilliós Romániában, hogy nem érte el az ezret a napi fertőzésszám mozgóátlaga. A járvány tavaly őszi második hulláma idején napi 8500 megbetegedés számított átlagosnak, a járvány harmadik hullámának március végi tetőzésekor pedig átlagosan napi 5600 új fertőzést azonosítottak.

A fertőzések ütemének erőteljes lassulását némi késéssel követte a halálos áldozatok átlagos számának kisebb mértékű (az április végi 160-ról napi 85-re történő) visszaesése. Hasonló mértékben, az április közepén regisztrált csúcs óta felére csökkent az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a keddi jelentés szerint 716 súlyos beteg életéért küzdenek az orvosok a Covid-kórházakban.

Romániában 1 millió 73 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és több mint 29 600 fertőzött halt meg a járvány kezdete óta. (MTI)

Kamatmentes 10 millió: nagy változást jelentettek be, még több cég kérheti a kölcsönt

Tevékenységi körtől függetlenül igényelhetik a Kamatmentes újraindítási gyorsköltcsönt azok a cégek, amelyek a 2020. évi árbevétele minimum 30 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél - közölte az MFB.

Tovább a cikkhez

Gőzerővel tartalékol a magyar lakosság, sorra dőlnek a rekordok

Nincs nyoma az MNB friss adataiban a koronavírus-járvány alatt képzett megtakarítások felélésének. A friss megtakarítások szerkezete azonban szép lassan változik: az első negyedévben 100 forintnyi friss megtakarításból 28 forintot fektettek állampapírba a háztartások, 27 forint maradt a folyószámlákon, 9 forint pedig készpénzben. Nemcsak a befektetési alapok tértek magukhoz, de az életbiztosítások új erőre kaptak, utóbbiak 2007 vége óta nem vonzottak annyi friss pénzt, mint idén év elején.

Tovább a cikkhez

Átoltottságban világbajnokok, de a nagy gazdasági visszaesést nem úszták meg

Izrael az idei első negyedévben rekord gyorsan oltotta át a lakosságát, de ezzel együtt sokáig szigorú korlátozások voltak érvényben, amit a gazdaság is megérzett.

Tovább a cikkhez

Ausztrália 2022 közepéig zárva tartana - háborognak a gazdasági szereplők

Még mindig nem engedhető meg - a koronavírus ellen teljesen beoltott embereknek sem -, hogy Ausztráliából külföldre utazzanak, annak ellenére, hogy a járványtól sújtott idegenforgalmi iparág már nagyon szeretné a nemzetközi határok megnyitását - jelentette ki Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden a sajtónak nyilatkozva.

Tovább a cikkhez

Európa több országa begyújtotta a rakétát: a dobogóra sem volt elég a parádés magyar GDP-adat

A magyar gazdaság nagy meglepetésre 1,9%-kal, a várakozások felett nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez képest, ezzel a magyar növekedés negyedéves alapon a negyedik leggyorsabbnak számít az EU-ban. A leggyorsabb növekedést Románia produkálta az eddig ismert országok közül, de megelőzött minket Bulgária és Ciprus is. Az eurózóna gazdasága 0,6%-kal csökkent az első negyedévben, az EU 0,4%-kal esett vissza.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkeztek a friss szennyvízadatok

A 19. héten a szennyvízmintákban mért SARS-CoV-2 koncentráció országos átlaga enyhe csökkenést mutat - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Tovább a cikkhez

Tajvan gyorsan reagált a bajra

Ahogy hírfolyamunkban reggel már jeleztük, Tajvanban az eddigi sporadikus előforduláshoz képest erőteljesebben jelent meg a koronavírus. Az ország a Kelet-Ázsiában megszokott határozottsággal, gyorsan reagált: 10 napra bezárta az összes iskoláját.

"A koronavírus riasztási szintjének emelése miatt, valamint az összejövetelek fertőzésveszélyének csökkentése érdekében az összes iskola és óvoda május 19. (szerda) és május 28. (péntek) között leállítja a személyes tanulást."- közölte az egyészségügyi minisztérium a Twitteren.

Elemzői vélemények az óriási meglepetést okozó GDP-adatról

2021 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) a várt zsugorodás helyett 1,9%-kal haladta meg az előző negyedévit. A meglepő GDP-adatra az elemzők is reagáltak, és jelezték, hogy feljebb emelik idei előrejelzéseiket.

Tovább a cikkhez

Újabb adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, lehet várni az sms-eket

Ma reggel ismét több, mint 330 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Magyarországra. Ez már a 22. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége elérte a 3,5 millió adagot tavaly december óta.

Tovább a cikkhez

Újabb adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, lehet várni az sms-eket

Ma reggel ismét több, mint 330 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Magyarországra. Ez már a 22. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége elérte a 3,5 millió adagot tavaly december óta.

Tovább a cikkhez

Megérkeztek a kedd reggeli magyar koronavírus-adatok

382 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 955 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 64 beteg, így az elhunytak száma 29 277 főre emelkedett.

Tovább a cikkhez

Brutális meglepetés a magyar GDP-növekedési adatban! Meg sem kottyan a koronavírus-válság?

2021 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 1,9%-kal haladta meg az előző negyedévit. Mindez óriási meglepetés, hiszen előzetesen arra lehetett számítani, hogy a második és (részben) harmadik járványhullám korlátozó intézkedéseinek hatására a bruttó hazai termék (GDP) csökkenni fog az év első három hónapjában.

Tovább a cikkhez

Málta füllentett a beoltottság terén, Magyarország jól áll, és nagyon jönnek fel a németek

A világ legátoltottabb országává vált Málta – hirdette büszkén szombaton az egyik máltai lap és a miniszterelnök-helyettes ezt erősítő üzenetét is betették, de ez valójában nem igaz. Egy gyors ellenőrzéssel ugyanis kiderül, hogy bár Izraelt tényleg lehagyta a napokban Málta az elsőre átoltottak népességarányában (64%), de még előttük jár a Seychelles-szigetek és San-Marino is. Magyarország a 48%-ot közelítő elsőre átoltottsággal továbbra is jól áll a hivatalosan nem létező vakcinaversenyben, de figyelemreméltó, hogy a legnépesebb európai országként például Németország gyorsan zárkózik fel hozzánk.

Tovább a cikkhez

Hiába az indiai mutáns, egyre jobban néz ki a globális járványhelyzet - kivéve néhány országban

Az elmúlt egy héten átlagosan mintegy 670 ezer regisztrált koronavírus-fertőzést jelentettek a világban, ezzel folytatódott a járványgörbe lejtmenete. A mutató a 800 feletti csúcsról mutat csökkenést:

Külön öröm (bár az adatok megbízhatósága miatt nem árt az óvatos fogalmazás), hogy a legnagyobb gócnak számító Indiában is enyhülni látszik a járvány. Figyelmet érdemel, hogy az utóbbi 1-2 napban az Indián kívüli világban megtorpant a a csökkenő trend. Ilyen események beleférnek a csökkenő trendbe, ezért egyelőre nem kell új hullámról beszélni. A jelenség mögött az Egyesült Államok magasabb napi adata mellett elsősorban a latin-amerikai térség járványhelyzete áll.

Dél-Amerikában több országban is makacsnak bizonyul a járvány. Olyannyira, hogy Argentínában és Bolíviában sosem látott csúcson van a napi regisztrált fertőzöttek száma, de Kolumbia és Brazília adatai sem megnyugtatók.

Emellett a kelet-ázsiai térségben formálódik újabb góc: az olimpiára készülő Japán mellett Thaiföld és Malajzia járványgörbéje emelkedik. Felütötte a fejét a vírus az eddig meglehetősen "tiszta" Tajvanon is.

Címlapkép: Getty Images

Döntött a kormány az érettségiről: pótolhatnak, akik koronavírus miatt nem tudtak részt venni a vizs

A kormány döntése értelmében azok az érettségizők, akik önhibájukon kívül, például COVID fertőzés miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, szóbeli vizsgát tehetnek még a jelenleg folyó vizsgaidőszakban. Emellett május 25. után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Tovább a cikkhez

Ma hosszabbítja meg a koronavírus-törvényt az országgyűlés

Az Országgyűlés ma szavaz a koronavírus-törvény hatályának meghosszabbításáról. A parlament aktuális ülésének második napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, amit határozathozatalok követnek.  A képviselők ekkor fogadhatják el a kabinet azon javaslatát, amely a Ház őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig meghosszabbítaná a koronavírus-törvény hatályát, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradhassanak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: több uniós országban lazítanak, miközben Angliában már az indiai mutáns a domináns

A világon 162 788 478 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 375 243 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Koronavírus-hírek egy helyen.

Tovább a cikkhez
starlink
rodney scott
GettyImages-1230121270
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavirus tengerpart nyár covid