vakcina pfizer koronavírus
Gazdaság

Megvan az új Pfizer-szerződés, amiből Magyarország kimarad

MTI
Portfolio
Az Európai Bizottság aláírta csütörtökön a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal, amely Magyarország kivételével a többi 26 uniós tagállam nevében további 1,8 milliárd adag, koronavírus elleni oltóanyagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra - közölte az uniós bizottság csütörtökön. A brüsszeli bejelentéssel egy időben derült ki Budapesten, hogy egyedül a magyar kormány nem rendelt ennek a harmadik szerződésnek a keretében a Pfizer-BioNtech vakcinájából.

A szerződés a jelenlegi oltóanyagból és a SARS-CoV-2 koronavírus variánsaira igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, és további 900 millió adag beszerzésére biztosít lehetőséget. A megállapodás előírja, hogy az oltóanyag-előállítás bázisának az Európai Unióban kell lennie, és az alapvető összetevőit is az unióból kell beszerezni. A szerződés azt is kiköti, hogy az ellátás 2022-es kezdetétől garantálni kell a szállítást az unió tagországainak. A szerződő felek megerősítették a tagállamok azon lehetőségét, hogy az EU-n kívüli, rászoruló országoknak vagy a COVAX-kezdeményezésen keresztül továbbértékesítsék vagy eladományozzanak oltóanyagokat.

Később lesz más vakcina is, nem csak Pfizer

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben közölte, az új szerződés hatályba lépése jó hír az európai állampolgárok koronavírussal és variánsaival szembeni védelméért folytatott hosszú távú küzdelem szempontjából.

Biztosított, hogy az EU-ban akár 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyag készüljön és osszanak szét

- közölte. Hozzátette: más gyártókkal kötött esetleges szerződések ugyanezt a mintát fogják követni.

A bizottsági közleményben Sztella Kiriakídisz egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztost idézték, aki elmondta: az uniós testület elsősorban az olyan, már bevált technológiákra összpontosít, mint az mRNS-vakcinák, ugyanakkor nem mond le egyéb lehetőségekről sem. Az elmúlt hónapok egyértelműen bebizonyították, hogy a különböző technológiákkal készült oltóanyagok széles körére, valamint megbízható partnerekre van szükség - mondta a biztos.

Gulyás Gergely tárcavezető épp csütörtökön jelentette be, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés mögött több magyarázatot felsorolt, ezek egyike, hogy csak Pfizert rendelhet a kormány, és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak.

Az EU bevásárolt

A német BioNTech vállalat az egyesült államokbeli Pfizerrel együttműködve a hírvivő RNS (mRNS)-alapú vakcinát fejlesztett ki. A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére. Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő. Az élő vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, szaporodjon és ezáltal okozzon betegséget. A védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként azonosítja ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel ellene.

A BioNTech és a Pfizer vállalatokkal kötött új szerződés az Európában gyártott, vagy előállítani tervezett oltóanyagok portfóliójába illeszkedik. Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Az Európai Bizottság a csütörtökön aláírt szerződés mellett más technológiákon alapuló oltóanyagokra vonatkozó egyéb szerződések megkötésével kívánja folytatni a portfólió bővítését - közölték.

Mit mondanak a gyártók?

Ez az új megállapodás az Európai Unió számára 2021 végéig biztosítandó 600 millió adag vakcinán felüli mennyiségről szól. A mostani szerződés tárgyát képező 900 millió adag oltóanyag szállítása havi bontásban várható, 2021 decemberétől egészen 2023 végéig - közölték a gyógyszercégek.

A két vállalat tervei szerint minden, az Európai Bizottság számára szállított oltóanyagot az Európai Unió területén gyártanak majd.

„A 2021 utáni folyamatos oltás fontosságát nem becsülhetjük alá, hiszen a COVID-19 továbbra is gyorsan terjed Európa-szerte és a világ minden táján" - mondta Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója. „Több, mint egy évvel a járvány kirobbanása után továbbra is vizsgáljuk a COVID-19 természetét, és azon dolgozunk, hogy megállapítsuk, a szezonális influenzához hasonlóan az éves oltás biztosíthatja-e a legmaradandóbb védelmet.

“Egyre több információ támasztja alá azt, hogy a COVID-19 még évekig közegészségügyi kihívást jelent majd.  Az Európai Bizottsággal kötött mostani megállapodásunk elegendő mennyiségű COMIRNATY® oltóanyagot biztosít minden európai uniós állampolgár számára 2022-ben és 2023-ban.” – mondta el Ugur Sahin M.D., a BioNTech vezérigazgatója és társalapítója. “Ezekkel a további adagokkal, és az újonnan megjelenő vírusmutációk kezelésére is alkalmas vakcina kifejlesztésére irányuló kutatás-fejlesztési befektetéseinkkel jelentősen hozzájárulhatunk a közegészségügy védelméhez az Európai Unióban.”   

A Pfizer és a BioNTech elkötelezte magát a vakcina folyamatos fejlesztése mellett, beleértve egy lehetséges emlékeztető oltás vizsgálatát, valamint az oltóanyag módosítását az esetleges új vírusmutációk ellen.

A COMIRNATY® elosztását az EU tagállamai továbbra is az uniós és a nemzeti útmutatóban meghatározott népesség szerint határozzák meg. A jelenlegi előrejelzések szerint a Pfizer és a BioNTech  2021 végéig összesen legalább 2.5 milliárd, de várhatóan akár 3 milliárd adag oltóanyag előállítására is képes lehet.

Címlapkép: Újonnan érkezett, német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát tartalmazó ampulla a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház intézeti gyógyszertárában Miskolcon 2021. április 18-án. Forrás: MTI/Vajda János

oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
fodrasz covid korona