vakcina oltatás oltás
Gazdaság

Tízezrek nem veszik fel itthon a második oltást

Portfolio
Több tízezren vannak Magyarországon azok, akik megkapták az első oltásukat, de ezután nem vették fel a második dózist. Szputnyikból és Pfizerből maradt el a legtöbb második oltás.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból kiderül, hogy Magyarországon mennyien kaptak eddig első és második dózist. Ez alapján a 24.hu az első és második dózisok közötti időintervallumokat figyelembe véve megnézte, hogy mennyien lehetnek azok, akik nem kaptak második oltást az első után.

  • A Sinopharm vakcinájából múlt vasárnapig 545 ezer embernél lett volna esedékes a második oltás, de ebből csak 538 ezer kapta meg, 7000-en vannak tehát azok, akik nem kaptak második oltást.
  • Az orosz Szputnyik V-t a 16. hétig 758 ezer ember kapta meg első oltásként, vasárnapig pedig 747 ezer ember kapta meg a második adagot – ez 11 ezres különbség.
  • A legnagyobb fegyelem a Modernánál van, ahol a tervezett kicsivel több mint 146 ezer második dózisból alig hétszázat nem adtak be - írja a lap.
  • A Pfizerből a múlt hét végéig 1,158 millió második dózis lett volna esedékes, ebből 1,146 milliót be is adtak, azaz 12 ezer ember elégedett meg (egyelőre) az első oltás adta védettséggel.

A lap megjegyzi, hogy az AstraZenecánál kicsit bonyolultabb a számítás, mert annál a vakcinánál időközben rugalmassá tették a két vakcina közötti határidőt, így nehéz pontosan látni.

Több oka lehet annak, hogy miért nem kéri valaki a második oltást: lehet a mellékhatások miatt, de legvalószínűbb, hogy a két oltás között esedékes fertőzések miatt nem kérték sokan a második adagot. A múlt héten beadott első adagok megoszlása így néz ki:

  • 6200 AstraZeneca,
  • 12 ezer Janssen,
  • 40 ezer Moderna,
  • 49 ezer Sinopharm,
  • 54 ezer Szputnyik V,
  • 96 ezer Pfizer.

Címlapkép: Getty Images

nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
sinopharm koronavírus vakcina