Előfizetői tartalom

Ketyeg az óra, ezekkel a drasztikus intézkedésekkel lehetne elkerülni a klímakatasztrófát

Számos kormányzat kötelezte már el magát a klímasemlegesség elérése mellett, ami biztató jel, ugyanakkor a szavak mellett tettekre is szükség van. Ugyan első ránézésre még rettentően távolinak tűnik a sokak által 2050-re vállalt zéró kibocsátás elérésének időpontja, pedig valójában az a helyzet, hogy már most is radikális változtatásokra lenne szükség ahhoz, hogy ezt elérjük. Már ma abba kellene hagyni az új olaj- és gázmezők kialakítását, és szénbányákat sem lenne szabad nyitni. A gázkazánok értékesítését 2025-től, míg a belsőégésű motorral működő járművekét 2035-től be kellene tiltani. Emellett soha nem látott mértékben lenne szükséges javítani az energiahatékonyságon, a megújulóknak és az elektromos autóknak pedig át kellene venniük a világuralmat 2050-ig. Fontos szerep jutna a hőszivattyúknak, a technológiai innovációknak és az infrastrukturális beruházásoknak is. Ráadásul mindez kevés a drasztikus mértékű klímaváltozás elkerüléséhez, ha nem párosul megfelelő nemzetközi együttműködéssel és finanszírozási háttérrel - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség friss tanulmányából, amelynek fókusza a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez vezető út.

Az energetikai szektor a legnagyobb szennyező

Az energiaágazat adja a világ károsanyag-kibocsátásának mintegy 75 százalékát, vagyis a klímasemlegesség elérésének szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szektor átalakuljon a következő három évtizedben. Enélkül ugyanis nem csak nehezen elképzelhető, hanem nem is lehetséges a 2050-es célok elérése. Márpedig ez szükséges ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését sikerüljön 1,5 fok alá szorítani, és elkerülni a klímakatasztrófát. Ez azonban nem könnyű kihívás, és radikális változtatásokat igényel, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) megfogalmazásában:

Nem kevesebbről van szó, mint annak a teljes átalakításáról ahogyan termeljük, szállítjuk és fogyasztjuk az energiát.

Mindenképpen jó hír, hogy a világ számos országa kezdi belátni ennek a szükségességét, és egyre nagyobb a politikai konszenzus a klímasemlegesség elérésével kapcsolatban. Ez azonban önmagában csak az első lépés, mivel ezeket a célokat valahogyan el is kell érni, hogy az ambíciók realitássá változzanak. Az IEA által készített friss tanulmány pedig ebben igyekszik segítséget nyújtani a döntéshozóknak, aminek részeként több mint 400 mérföldkövet határozott meg a szervezet a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez.

Miről szól még a cikk?

  • Együttműködés kell a katasztrófa elkerüléséhez
  • Milyen lépések szükségesek 2030-ig?
  • Hogyan nézne ki a világ 2050-ben
  • Társadalmi hatások

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés