Előfizetői tartalom

Kettős minőség a multiknál: a vizsgált termékek negyedénél jobb volt a külföldi, mint a magyar változat

Portfolio
Egy év múlva bírságolható lesz a magyar vásárlók hátrányos megkülönböztetése - írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). 2022. május 28-án lép hatályba ugyanis a kettős minőség szankcionálását lehetővé tevő törvényi előírás. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multi. Az ITM idei laborvizsgálatán ellenőrzött 120 termékpár mintegy harmadánál a külföldi változatban több volt a hatóanyag, vagy a csomagoláson bővebb a tájékoztatás.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható 2022 május végétől a kettős minőség, azaz ha egy árut egy uniós tagállamban úgy forgalmaznak, hogy márkanevében, küllemében megegyezik egy másutt forgalmazott termékkel, összetételük vagy más jellemzőik azonban jelentősen eltérnek. A kiszabható bírság a gyártó árbevételének akár 5 százalékát is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés