kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái
Gazdaság

Két Sinopharm-oltás után a harmadik egy Pfizer lesz - Döntöttek Bahreinben

MTI
Portfolio
Bahreinben a Pfizer-BioNTech vakcinát ajánlják harmadik oltásként koronavírus ellen azoknak, akik két Sinopharm oltást kaptak, elmúltak ötvenévesek vagy túlsúlyosak, esetleg legyengült az immunrendszerük - adta hírül csütörtökön az AP amerikai hírügynökség.

Az első két oltást követően fél évnek kell eltelnie a harmadikig.    

Bahrein 1,6 milliós lakosságának beoltottsági aránya a világ államai közül a legmagasabbak között van, közelít az 50 százalékhoz, mégis jelenleg súlyos járványhullámmal küzd, olyannyira hogy kéthetes lezáró korlátozásokat rendelt el.   

A szigetországban zömmel - hozzávetőleg 60 százalékban - Sinopharm vakcinával oltottak.    

Májusban Bahrein - az Egyesült Arab Emírségekkel karöltve - azt közölte, hogy harmadik oltást is felajánl Sinopharmból, azoknak, akik abból kettőt már kaptak, mert félő, hogy nem termelődik kellő antianyag a beoltottak szervezetében. Vakcinák keveréséről akkor még nem volt szó.   

Az emírségekben is főleg Sinopharmmal folyt a lakosság beoltása.

Itthon is egyre fontosabb a kérdés

Nemzetközi szinten és idehaza is egyre nagyobb figyelem övezi a kínai vakcina hatásosságát, az elmúlt időszakban ugyanis több kérdés is felmerült ezzel kapcsolatban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a kínai vakcináról csütörtökön.

A Sinopharm vakcinának utáni halálozási adat sem nézett ki túl jól, már az egy hónappal ezelőtti hazai adatközléskor. Akkor 78 halálozást társítottak a kínai oltás mellé, ami a rövid használati időszakhoz képest meglepően magas szám volt. A tárcavezető ma már 206 főről beszélt, aki a Sinopharm oltása után halt meg koronavírusban. Ez azt jelenti, hogy a Sinopharm az elmúlt hetekben rosszul szerepelt, hiszen az első táblázathoz képest nagyot romlott a vakcina hatékonysága. A Sinopharmmal oltottak esetében számos esetélben előfordult – egyéni vizsgálatok alapján –, hogy két oltás után sem alakult ki antitestes védettség magyar oltottaknál. A napokban indult egy Facebook-csoport a kínai vakcinával oltottaknak. Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének, akik már megkapták a kínai vakcina második adagját, de a rajtuk elvégzett antitestvizsgálat alapján nem szereztek immunitást a vírussal szemben. Orbán Viktort és Müller Cecíliát is megkeresték, akciójukat pedig virológusok is támogatják. Több országban ugyanis már harmadik dózist vagy más oltással való újraoltást adnak egyeseknek, akiket a kínai vakcinával oltottak be.

Címlapkép: A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái a hűtőszekrényben a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház oltópontján Székesfehérváron 2021. június 2-án. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

deviza trader
GettyImages-10188160(1)
fiatalok oltása 12-15 évesek gyermek vakcina pfizer
izrael palesztine
Takarékbank_1

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1231520186 (2)