sars koronavírus vakcina sinopharm
Gazdaság

Sokkal rosszabb adatokat mondott be a magyar kormány a kínai vakcináról, mint áprilisban

Portfolio
Közel hat hét eltelte után friss adatokat közölt a kormány a védőoltások beadása utáni megbetegedésekről és halálozásokról. A táblázattal több gond is van, de ha az egyes vakcinák hatásosságát nem egymással hasonlítjuk össze, hanem idősorosan a saját adataikkal, akkor érdekes trend bontakozik ki előttünk.

A kormány először április 25-én vasárnap közölte váratlanul egy sajátságosan összeállított táblázatban, hogy a második oltás beadása után az egyes vakcinák esetén hány megbetegedés és haláleset történt. A kormány azt akarta bemutatni, hogy milyen az egyes koronavírus elleni védőoltások hatásossága és akkor azt szerette volna alátámasztani, hogy a keleti vakcinák hatásossága erősebb, mint a nyugati vakcináké.

A kormány összeállított statisztika hiányosságaira már akkor több szakértő azonnal felhívta a figyelmet, még Karikó Katalin, az mRNS alapú vakcina egyik megalkotója is kommentálta a táblázatot. Egyetértett minden szakértő abban, hogy a táblázatból messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. A Portfolio már akkor átfogó cikkében rámutatott: az adatoknak sok gyakorlati haszna nem volt, de felmerült a kérdés a vakcinák hatékonysága kapcsán. Nemzetközi kutatások alapján két oltás után 1 millióból mindössze néhány fő hal meg legfeljebb a vírus következtében egy járványhullám közepette, Magyarországon viszont több száz. Ez alapján azt is írtuk, hogy azt mondhatjuk, hogy vagy rosszak a magyar adatok – ami nagyon valószínű –, vagy gond van a magyarországi vakcinák hatékonyságával. Vagy a kettő kombinációjáról van szó.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón gyakorlatilag ennek az április végi táblázatnak a frissített változatát ismertette. Az új adatok kapcsán kiemeltük: Magyarországon nominálisan is többen haltak meg 3,7 millió beoltottból, mint az USA-ban 130 millióból. Valami tehát nem stimmel az adatokkal és/vagy az adatközléssel, adatfelvétellel, de az a kérdés is felmerülhet, hogy vajon mennyire hatásosak egyes vakcinák, például a kínai Sinopharm. Egyre több esetben derül ugyanis fény Magyarországon is arra, hogy a Sinopharmmal oltottak esetén két oltás után sem alakult ki antitestes védettség. Közben külföldön egyre több országban kezdik el alkalmazni azt a stratégiát, hogy a két kínai vakcinával oltottak esetében felajánlanak harmadik adagnak egy Pfizer-oltást.

Többször kiemeltük a kormányzati táblázat kapcsán, hogy a vakcinák hatásosságának egymással való összevetése nem ad teljes képet, hiszen fontos háttérinformációkat nem közöltek a táblázattal párhuzamosan. Nem derül ki a táblázatból, hogy figyelembe vették-e, mennyi idő telt el az egyes oltások beadása óta. Nem ugyanolyan betegeket, nem ugyanolyan kockázatú betegeket oltottak az egyes vakcinákkal, a korcsoportok is eltérőek voltak. Nincsen kontrollcsoport a vizsgálatban, ezért nem tudjuk, hogy néznek ki ezek az adatok az oltatlanok esetében.

A két időpontban közölt statisztikát viszont össze lehet már vetni úgy, ha minden vakcina "hatásossági mutatóját" a saját megelőző adatához viszonyítunk. Így kiderül, hogy az idő előrehaladtával és az egyre több vakcina beadásával párhuzamosan hogyan változott az adott vakcina hatásossága. A csütörtöki Kormányinfón elhangzott adatok alapján kiszámoltuk ezért, hogy a mostani állapotok szerint mekkora a 100 ezer beoltottra jutó halálozás a második oltás beadása után, minden típusú vakcinára vonatkozaóan.

Ebből pedig az látszódik, hogy 6 hét alatt a hatásosság tekintetében a Sinopharm és a Szputnyik-V rontott és

a kínai vakcina hat hét alatt bekövetkezett relatív hatásossági romlása kiugró a többi vakcinával összevetve.

A két Sinopharm-oltással rendelkezők esetén 100 ezer oltottra 24 haláleset jut, amivel a legrosszabb mutatót tudja felmutatni.

A második oltás utáni halálozások adatai százezer oltottra vetítve  
Vakcina típusa Április 25-i közlés Június 3-i közlés Változás
Sinopharm 16 24 8
Pfizer/BioNTech 32 17 -15
Moderna 20 11 -9
AstraZeneca 7 6 -1
Szputnyik-V 1 1,6 0,6
Összesen 20 12 -8
Forrás: Portfolio-számítás      

A friss adatokról nyilatkozott az RTL Klub csütörtöki híradójának Boldogkői Zsolt genetikus-virológus. Szerinte ahogyan az első, úgy a mostani összehasonlításnak sincs sok értelme. "Tudni kellene a koreloszlást, a vizsgált időintervallumot és tudni kellene a járvány aktuális helyzetét" - magyarázta. Szerinte ezért nem teljesen korrekt összehasonlítani a Pfizer számait az orosz Szputnyik vakcina számaival. Ugyanis előbbi vakcinát a kockázatos betegeknél és időseknél alkalmazták és korán kezdték, így többet beadtak, régebb óta alkalmazzák idehaza, míg az orosz védőoltást jellemzően egészséges fiatal felnőtteknek és fiatalkorúaknak adták.

Azt viszont megjegyezte, hogy

az adatokból az olvasható ki, hogy mindegyik vakcina jól véd.

Elvégeztük a fent bemutatott számítást az egyes vakcinák beadását követő megbetegedések számára is. Ebből azt látni, hogy ahogy egyre több magyar kapta meg a második oltását, úgy csökkent egyre jobban a százezer oltottra vetített megbetegedési szám. A hat hét alatt bekövetkező csökkenés mértéke azonban jelentősen különbözik az egyes vakcinák között. A legnagyobb javulás ebben a tekintetben is a nyugati vakcináknál következett be a két időpont között.

A második oltás utáni megbetegedések száma százezer oltottra vetítve  
Vakcina típusa Április 25-i közlés Június 3-i közlés Változás
AstraZeneca 700 450 -250
Sinopharm 356 330 -26
Pfizer/BioNTech 555 240 -315
Moderna 177 90 -87
Szputnyik-V 95 80 -15
Forrás: Portfolio-számítás      

Címlapkép: A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái az oltás napján a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Zalaegerszegen 2021. június 2-án. Forrás: MTI/Varga György

európai bizottság brüsszel eu európai unió
space
vakcina
adobevallas adozás

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
online-scam-shutter-331443