szijjártó péter v4 külügy export
Gazdaság

Különleges dolgot művel a magyar export

MTI
Portfolio
Londoni pénzügyi elemzők szerint erőteljes ütemben növekszik a következő hónapokban is a közép-európai EU-gazdaságok exportja, nem utolsósorban a német gazdaságban várható lendületes kilábalás hatására, és ez a térség - különösen a magyar gazdaság - folyómérleg-kilátásait is javítja.
Lépjen szintet a cégével! Jön a Hiventures és a Portfolio közös konferenciája szeptemberben:

Az egyik legnagyobb, londoni központú globális makrogazdasági és pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön bemutatott új tanulmánya kiemeli, hogy a közép-európai EU-térség exportjának értéke - a koronavírus-járvány megfékezését célzó globális zárlatok okozta, átlagosan 20 százalék körüli tavalyi második negyedévi zuhanás után - már 2020 közepe óta robusztus mértékben emelkedik.    

A ház elemzői közölték: a súlyozott exportmennyiség-átlagot mérő saját számítási módszertanuk azt mutatja, hogy a magyar, a lengyel és a cseh áru- és szolgáltatásexport 2020 második felében már meghaladta a korábbi veszteségek utáni szinteket.    

A cég kiemeli azt is, hogy jóllehet a három gazdaság exportteljesítménye hagyományosan szorosan összefügg a német gazdaság aktivitásával - tekintettel arra, hogy Németország a magyar, a cseh és a lengyel export messze legnagyobb piaca -, ezúttal azonban

az országcsoport exportjának növekedési üteme gyorsabb annál, mint amilyent a német gazdaság jelenlegi teljesítménye alapján várni lehetett volna.

A Capital Economics hangsúlyozza ezzel összefüggésben, hogy a német export értéke az idei első negyedévben még mindig 3,5 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány előtti szinttől.    

A ház londoni elemzői szerint a közép-európai EU-gazdaságok export-felülteljesítése széles bázisú, és elsődleges hajtóereje az áruexport, amelynek kilábalási üteme sokkal erőteljesebb, mint a szolgáltatásexporté.    

A szolgáltatásexport ugyanakkor még mindig egyértelműen elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől, és ebben a kategóriában érezhető a folyamatok széttartása az országcsoporton belül.    

A Capital Economics kiemeli csütörtöki tanulmányában, hogy ez az alulteljesítés főleg a magyar szolgáltatásexportban mutatkozik, Lengyelországban ez a szektor ellenállóbbnak tűnik.    

Ennek jórészt az az oka, hogy a lengyel szolgáltatásexporton belül erőteljes az üzleti szolgáltatások exportja, Magyarországon ugyanakkor a gyengeség forrása a nagyobb függés a nemzetközi turizmustól.    

Lengyelországban és Csehországban például a légi utasforgalom a szolgáltatásexport 2 százalékát adja; Magyarországon ez az arány csaknem 9 százalék - áll az elemzésben.    

A Capital Economics londoni elemzői közölték ugyanakkor: várakozásuk szerint a magyar szolgáltatásexport alulteljesítő jellege az idén és jövőre megszűnik, mivel feltételezhetően fokozatosan megszűnnek a nemzetközi utazásokra kirótt korlátozások is.    

A ház közölte: mindezt egybevetve azzal számol, hogy a közép-európai EU-gazdaságok exportkilátásai továbbra is "fényesek", és ehhez a német gazdaságban várható erőteljes fellendülés is hátszelet biztosít majd a külső kereslet erősödésével.    

Más nagy londoni házak is derűlátó előrejelzéseket állítottak össze a közép-európai EU-térség várható teljesítményéről.    

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlege (BofA Global Research) ugyancsak csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: az országcsoport folyómérleg-helyzetének javulási folyamata elsősorban a nyersanyagárak emelkedése miatt lassulni kezdett ugyan, de a cég elemzőinek várakozása szerint Magyarország és Lengyelország 2022-ben így is erősebb külső fizetési pozícióban lesz, mint a koronavírus-járvány előtt.    

A ház szerint a legutóbbi időszakban különösen Magyarország számít export-felülteljesítőnek, és ez javíthatja a magyar folyómérleg-kilátásokat.    

A BofA Global Research londoni elemzői kiemelik: a magyar folyómérleg-egyenleg kikerült a tavalyi gödörből és most már csaknem egyensúlyi állapotban van.    

A cég közölte: derűlátó módon ítéli meg a kilátásokat, tekintettel a legutóbbi időszak exportfolyamataira és a magyar autóiparban várható kapacitásbővülésre.    

A ház mindezek alapján 2022-re a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 0,5 százalékának megfelelő többletet vár a magyar folyómérleg-egyenlegben.    

A BofA Global Research londoni elemzői kiemelik, hogy Magyarország jóval megelőzi a térségi társgazdaságokat az Európai Unión és a Nagy-Britannián kívüli piacokra irányuló gépipari exportban, amelynek százalékos növekedési üteme ezeken a piacokon kétszámjegyű.

Címlapkép: Grzegorz Schreiber, a Lódzi vajdaság marsallja, Zbigniew Rau lengyel, Tomas Petricek cseh külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b-j) a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek találkozóján Lódzban 2021. május 14-én. Forrás: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Michalowski

koronavírus lisszabon portugália
olaszország tengerpart
Tőzsde - Bull Bear
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
forint bankjegy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavírus lisszabon portugália