szijjártó péter v4 külügy export
Gazdaság

Különleges dolgot művel a magyar export

MTI
Portfolio
Londoni pénzügyi elemzők szerint erőteljes ütemben növekszik a következő hónapokban is a közép-európai EU-gazdaságok exportja, nem utolsósorban a német gazdaságban várható lendületes kilábalás hatására, és ez a térség - különösen a magyar gazdaság - folyómérleg-kilátásait is javítja.
Lépjen szintet a cégével! Jön a Hiventures és a Portfolio közös konferenciája szeptemberben:

Az egyik legnagyobb, londoni központú globális makrogazdasági és pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics csütörtökön bemutatott új tanulmánya kiemeli, hogy a közép-európai EU-térség exportjának értéke - a koronavírus-járvány megfékezését célzó globális zárlatok okozta, átlagosan 20 százalék körüli tavalyi második negyedévi zuhanás után - már 2020 közepe óta robusztus mértékben emelkedik.    

A ház elemzői közölték: a súlyozott exportmennyiség-átlagot mérő saját számítási módszertanuk azt mutatja, hogy a magyar, a lengyel és a cseh áru- és szolgáltatásexport 2020 második felében már meghaladta a korábbi veszteségek utáni szinteket.    

A cég kiemeli azt is, hogy jóllehet a három gazdaság exportteljesítménye hagyományosan szorosan összefügg a német gazdaság aktivitásával - tekintettel arra, hogy Németország a magyar, a cseh és a lengyel export messze legnagyobb piaca -, ezúttal azonban

az országcsoport exportjának növekedési üteme gyorsabb annál, mint amilyent a német gazdaság jelenlegi teljesítménye alapján várni lehetett volna.

A Capital Economics hangsúlyozza ezzel összefüggésben, hogy a német export értéke az idei első negyedévben még mindig 3,5 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány előtti szinttől.    

A ház londoni elemzői szerint a közép-európai EU-gazdaságok export-felülteljesítése széles bázisú, és elsődleges hajtóereje az áruexport, amelynek kilábalási üteme sokkal erőteljesebb, mint a szolgáltatásexporté.    

A szolgáltatásexport ugyanakkor még mindig egyértelműen elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől, és ebben a kategóriában érezhető a folyamatok széttartása az országcsoporton belül.    

A Capital Economics kiemeli csütörtöki tanulmányában, hogy ez az alulteljesítés főleg a magyar szolgáltatásexportban mutatkozik, Lengyelországban ez a szektor ellenállóbbnak tűnik.    

Ennek jórészt az az oka, hogy a lengyel szolgáltatásexporton belül erőteljes az üzleti szolgáltatások exportja, Magyarországon ugyanakkor a gyengeség forrása a nagyobb függés a nemzetközi turizmustól.    

Lengyelországban és Csehországban például a légi utasforgalom a szolgáltatásexport 2 százalékát adja; Magyarországon ez az arány csaknem 9 százalék - áll az elemzésben.    

A Capital Economics londoni elemzői közölték ugyanakkor: várakozásuk szerint a magyar szolgáltatásexport alulteljesítő jellege az idén és jövőre megszűnik, mivel feltételezhetően fokozatosan megszűnnek a nemzetközi utazásokra kirótt korlátozások is.    

A ház közölte: mindezt egybevetve azzal számol, hogy a közép-európai EU-gazdaságok exportkilátásai továbbra is "fényesek", és ehhez a német gazdaságban várható erőteljes fellendülés is hátszelet biztosít majd a külső kereslet erősödésével.    

Más nagy londoni házak is derűlátó előrejelzéseket állítottak össze a közép-európai EU-térség várható teljesítményéről.    

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlege (BofA Global Research) ugyancsak csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: az országcsoport folyómérleg-helyzetének javulási folyamata elsősorban a nyersanyagárak emelkedése miatt lassulni kezdett ugyan, de a cég elemzőinek várakozása szerint Magyarország és Lengyelország 2022-ben így is erősebb külső fizetési pozícióban lesz, mint a koronavírus-járvány előtt.    

A ház szerint a legutóbbi időszakban különösen Magyarország számít export-felülteljesítőnek, és ez javíthatja a magyar folyómérleg-kilátásokat.    

A BofA Global Research londoni elemzői kiemelik: a magyar folyómérleg-egyenleg kikerült a tavalyi gödörből és most már csaknem egyensúlyi állapotban van.    

A cég közölte: derűlátó módon ítéli meg a kilátásokat, tekintettel a legutóbbi időszak exportfolyamataira és a magyar autóiparban várható kapacitásbővülésre.    

A ház mindezek alapján 2022-re a hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 0,5 százalékának megfelelő többletet vár a magyar folyómérleg-egyenlegben.    

A BofA Global Research londoni elemzői kiemelik, hogy Magyarország jóval megelőzi a térségi társgazdaságokat az Európai Unión és a Nagy-Britannián kívüli piacokra irányuló gépipari exportban, amelynek százalékos növekedési üteme ezeken a piacokon kétszámjegyű.

Címlapkép: Grzegorz Schreiber, a Lódzi vajdaság marsallja, Zbigniew Rau lengyel, Tomas Petricek cseh külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b-j) a visegrádi országok (V4) külügyminisztereinek találkozóján Lódzban 2021. május 14-én. Forrás: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Michalowski

koronavirus_mezogazdasag
deviza trader forint árfolyam kereskedő
európai bizottság brüsszel eu európai unió
koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés