banyaszat
Gazdaság

Csúnyán összeugrottak a csehek és a lengyelek egy szénbánya miatt, de már békülnének

MTI
Csehország szeretné a minimálisra csökkenteni, illetve megakadályozni a lengyelországi Turów barnaszénbánya működésének negatív következményeit a határ menti cseh övezetben.

"Az ivóvízzel, a földalatti vizek elapadásával, a zaj és a porártalom növelésével kapcsolatos aggályaink megalapozottak" - jelentette ki Richard Brabec cseh környezetvédelmi miniszter, miután csütörtökön Prágában lengyel kollégájával, Michal Kurtykával tárgyalt.

Egyetértettünk abban, hogy mindkét fél érdeke a megállapodás, nem pedig a bírósági per

- hangsúlyozta a cseh tárcavezető.

"Mindkettőnk célja egy hosszú távú kétoldalú megállapodás kidolgozása" - szögezte le Michal Kurtyka. Elmondta, hogy a problémák ismertek. "Meg kell találnunk az összhangot a lengyel és a cseh fél legitim érdekei között. Nemcsak államközi szinten, hanem elsősorban mindkét oldalon az érintett határ menti régiókban élő emberek között" - fejtette ki a lengyel miniszter.

Csehország áprilisban emelt panaszt az Európai Bíróságon Lengyelország ellen. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. A csehek annak kapcsán fordultak az Európai Unió Bíróságához, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét.

Az Európai Bíróság május 21-én rendelte el, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a cseh határhoz közeli Turów barnaszénbányában. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azonban nyilvánosan kijelentette, hogy

Varsó a bírósági döntést "természetesen nem tartja be", mert annak súlyos negatív gazdasági következményei lennének Lengyelország számára.

A cseh kormány hétfőn küldte el Varsóba a Turów bánya ügyében megkötendő megállapodás cseh javaslatának szövegét. Brabec újságíróknak azt mondta, Prága nem a bánya bezárását követeli, hanem azt, hogy a lengyelek foganatosítsanak intézkedéseket az ottani bányászat negatív következményeinek minimalizálására.

Csehország napi ötmillió eurós kártérítést követel Varsótól azért, hogy Lengyelország nem tartja tiszteletben az Európai Bíróság döntését. Richard Brabec megismételte korábbi kijelentését, miszerint a cseh-lengyel megállapodásnak a Turów bánya ügyében nem csak a pénzről kellene szólnia.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1211246441 (3)
fedusa_shutter
google

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa