euro 1 euro
Gazdaság

Egy ábrán mutatjuk, melyik EU-s országnak kellene most kifejezetten aggódnia az államadóssága miatt, ha...

Portfolio
Informatív ábrát tett közzé az Eurostat, amelyből kiderül, hogy az EU-s tagállamok államadósság-állományának mekkora hányada jár le egy éven belül, azaz mekkora finanszírozási igényt generál rövid távon a kihelyezett kötvényállomány. Ez persze önmagában nem jelent kockázatot, mert ehhez fontos az államadósság GDP-arányos nagysága is. A jegybanki lazaság korában pedig ott sem kell aggódni, ahol a nagy államadósság-állományon belül relatíve nagy az éven belül lejáró adósság aránya.

A svéd államadósság mintegy harmada egy éven belül lejár, azaz Svédországnak államadósság-arányosan 29%-os finanszírozási igénye keletkezik csak emiatt (ez nem a teljes finanszírozási igény, ahhoz még hozzá kell adni a pénzforgalmi hiányt is). Dánia és Finnország szintén a lista élén van.

A lejáró adósságállományt vélhetően az országok teljesen megújítják majd, ehhez azonban finanszírozásra lesz szükségük. A svéd-finn-dán trió esetén ugyan ez az adósságon belül nagy arányt tesz ki, de GDP-arányosan nem túlzottan nagy összegről van szó, hiszen az északi államadósságok Európán belül túlzottan nagyok, 60-40% között mozognak GDP-arányosan országonként. A kockázat szempontjából fontos ugyanis, hogy GDP-arányosan mekkora államadósság mellett beszélünk nagy lejáró adósság-állományról.

eurostat eu

Más a helyzet Portugáliánál, ott ugyanis számottevően nagy összegű államadósság-visszafizetési kötelezettség keletkezik idén, mert a GDP-arányosan is magas államadósság több mint 15%-a idén lejár. Az olaszok helyzete sem különbözik, ráadásul ott nominálisan is hatalmas összegről van szó, a GDP-arányos államadósság ugyanis 160% fölött van az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, bármelyik országnak fizetési nehézségei lesznek majd.

Azon túl, hogy a világgazdaságban jelentős likviditásbőség van, a jegybankok masszív állampapír-vásárlásba kezdtek, amelyeket a következő egy évben várhatóan csak lassítani fogják (ha egyáltalán). A 2020-as új kötvénykibocsátások 90%-ának megfelelő összeget szívott fel a másodlagos piacról az EKB és tagjegybankjai, így nemcsak könnyen jutottak forráshoz a tagállamok, de még történelmi mélypontokat döntögető hozamokon is.

Emiatt a fenti ábra nem lényegtelen jelentőségű, hiszen megmutatja, hogy a fiskális és monetáris programok okozta likviditásbőség hiányában most mely országoknak fájna leginkább a feje - és ez Olaszország és Portugália. Az ábrát látva azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az eurózónának vélhetően pár éven belül vissza kell szoknia a piaci finanszírozásra, és akkor már kevésbé lesz mindegy, hogy mekkora kötvényállományt kell megújítani egy éven belül.

Magyarország egyébként kedvező helyzetben van, nálunk az államadósság-állomány nagyjából 7%-a jár le idén, de még ezzel is kilógunk a régiós mezőnyből. Litvániának például nincs idén lejáró kitettsége. Magyarországra is igaz, ami az eurózónára, a magyar jegybank itthon is jelentős mennyiségben vásárol állampapírokat a másodpiacon, így a magyar finanszírozási kilátások rövid távon a 80% körüli adósságráta ellenére is stabilak.

Címlapkép: Getty Images

predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
getty, beton, tégla, építőanyag, munkás, építőipar