Előfizetői tartalom

Egy ábrán mutatjuk, melyik EU-s országnak kellene most kifejezetten aggódnia az államadóssága miatt, ha...

Portfolio
Informatív ábrát tett közzé az Eurostat, amelyből kiderül, hogy az EU-s tagállamok államadósság-állományának mekkora hányada jár le egy éven belül, azaz mekkora finanszírozási igényt generál rövid távon a kihelyezett kötvényállomány. Ez persze önmagában nem jelent kockázatot, mert ehhez fontos az államadósság GDP-arányos nagysága is. A jegybanki lazaság korában pedig ott sem kell aggódni, ahol a nagy államadósság-állományon belül relatíve nagy az éven belül lejáró adósság aránya.

A svéd államadósság mintegy harmada egy éven belül lejár, azaz Svédországnak államadósság-arányosan 29%-os finanszírozási igénye keletkezik csak emiatt (ez nem a teljes finanszírozási igény, ahhoz még hozzá kell adni a pénzforgalmi hiányt is). Dánia és Finnország szintén a lista élén van. A lejáró adósságállományt vélhetően az országok teljesen megújítják majd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés