járvány vírus home office dolgozó munkás
Gazdaság

Kocsis Máté: 260 ezer forint lehet a diplomás minimálbér

MTI
Portfolio
Kocsis Máté szerint a jelentős gazdasági növekedés esetén csökkenteni lehet a munkát terhelő adókat ami bérnövekedéshez vezet, 200 ezer forint lehet a minimálbér és 260 ezer a diplomás minimálbér, nyugdíjprémiumot fizetnek és hat havi fegyverpénzt fizetnek ki a rendészeti dolgozóknak.

A hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól debreceni kihelyezett ülésén a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja - közölte Kocsis Máté frakcióvezető csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben. A politikus azt mondta, a rászorulók esetében semmiképpen nem kellene feloldani a moratóriumot, de ez olyan fontos kérdés, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is.

A hitelmoratórium "opt-in" jellegű folytatásáról már megszületettek a tervek, az nem világos, hogy ehhez képest a mostani "kérés" jelent-e bármilyen változtatást. A moratóriumról a múlt héten sok szó esett és az már egyébként is eldőlt, hogy benne lesz ez a téma is a nemzeti konzultációban, ezért szeptember 30-ig kitolták a moratórium határidejét.

Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a kereszténydemokraták képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség szerint reális célkitűzés az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, de meg kell érte dolgozni. (Annyira egyébként szerencsére nem, ahogy a múlt heti számításunkban rámutattunk, a tavalyi mély bázis miatt csak igen kedvezőtlen forgatókönyv mellett maradhatunk el ettől a számtól.)

Kocsis Máté szerint a jelentős gazdasági növekedés esetén csökkenteni lehet a munkát terhelő adókat ami bérnövekedéshez vezet, 200 ezer forint lehet a minimálbér és 260 ezer a diplomás minimálbér, és hat havi fegyverpénzt fizetnek ki a rendészeti dolgozóknak. A 200 ezer forintos minimálbér ötletét a napokban dobta be be a közbeszédbe Orbán Viktor miniszterelnök, felvetve, hogy egy vagy több lépcsőben meg kell valósítani. Kocsis szavai arra utalnak, hogy már jövő év elején szeretné a kormánypárt megvalósítani a lépést, ez közel 20%-os azonnali emelést jelentene.

Ugyanakkor a diplomás minimálbér valószínűleg nyelvbotlás volt a politikus részéről sokkal valószínűbb, hogy ezt az összeget a szakképzettek legalacsonyabb fizetésére értette. Annál is inkább, mert ez esetben a szakképzett minimálbér annyival emelkedne, mint a minimálbér a 200 ezer forintra emelése esetén.

Kocsis Máté röviden kitért a Fudan egyetem ügyére megerősítve, hogy 2022 végén, a tervek bemutatása után lehet népszavazás a kérdésben, illetve a magyar határzárra, amit szerinte sokáig fenn kell tartani, hasonlóra pedig az Európai Uniónak is fel kell készülnie.

Címlapkép: Getty Images

tunezia
vihar zivatar omsz eső
régi bezárt hotel
vakcina_vilag_oltas
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19