armin laschet nemetorszag ever closer union orban viktor konfliktus 210622
Gazdaság

Amellett kötelezte el magát a legesélyesebb német kancellárjelölt, amit Orbán Viktor hevesen elutasít

Portfolio
MTI
Miután hétfőn elfogadták a német kormánypártok (CDU és CSU) a közös szeptemberi választási programot, a Financial Timesnak adott interjút a legesélyesebbnek tartott kancellárjelölt. Ebben Armin Laschet olyan üzeneteket is megfogalmazott (például ideális hozzáállás Oroszországhoz és Kínához), amelyekben összhang mutatkozik Orbán Viktor kormányfő minap kifejtett álláspontjával, de több olyan téma is felbukkant, amelyben jelentős konfliktus látszik kibontakozni köztük.

Nagyobb konfliktusok a láthatáron

Miután hétfőn elfogadták a német kormánypártok (CDU és CSU) a közös szeptemberi választási programot, a Financial Timesnak adott interjút a legesélyesebbnek tartott kancellárjelölt, Armin Lschet. Ebben leszögezte, hogy a Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit, amelyek nagyon hasonlítanak azokra az üzenetekre, amelyeket Orbán Viktor kormányfő a minapi cikkében is rögzített.

Azt egyébként azért írta, mert előtte a német külügyminiszter a sorozatos magyar vétók láttán a többségi döntéshozatalra áttérést szorgalmazta az EU-s külpolitikában, míg Orbán jelezte: ragaszkodik az uniós alapszerződésben rögzített joghoz (egyhangú döntéshozatal). Most azonban a többségi döntéshozatalra áttérést Lachet is szorgalmazta.

Ennél is átfogóbb konfliktust vetít előre Laschet azon friss nyilatkozata, hogy mind szorosabb unióra van szükség és meg kell erősíteni a gazdaságpolitikai biztos szerepét, miközben Orbán Viktor az EU jövőjéről múlt szombaton elmondott beszédében azt mondta: az uniós "birodalomépítési" tervek elutasítása érdekében

az unió Alapszerződéséből az „ever closer union” kifejezést az első adandó alkalommal ki kell törölni.

Laschet egyébként a minap már küldött két nagyon fontos üzenetet Magyarország felé, amelyek közül az egyik a "barátkozás", a másik szintén a konfliktus felé mutatott, hiszen már akkor jelezte, hogy nemcsak a külpolitikában támogatná az egyhangúságról a többségi döntéshozatalra áttérést, hanem ennél szélesebb körben is.

Miket mondott még Laschet az interjúban?

Armin Laschet, aki a CDU és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjeként indul a szeptemberi németországi parlamenti választáson, a londoni üzleti napilap keddi kiadásában közölt interjúban az MTI összefoglalója szerint alig burkoltan utalt arra, hogy sok európai vezető kétkedéssel viszonyul Joe Biden amerikai elnök Kínával szembeni kemény hozzáállásához.

A kérdés az, hogy új konfliktus kialakulásához vezet-e, ha Kína féken tartásáról beszélünk? Szükségünk van-e egy új ellenfélre?

- fogalmazott a német politikus.

Hozzátette: az európai válasz erre a kérdésre óvatos, mivel igaz, hogy Kína versenytárs és rendszerszintű rivális, amelynek más a társadalmi modellje, de egyben partner is különösen olyan ügyekben, mint a klímaváltozás.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Biden új hidegháborúba próbálja-e belesodorni Európát Kínával, Armin Laschet azt mondta: az amerikai elnöknek igaza van, amikor Kínát a Nyugattal szembeni egyik legnagyobb kihívásként tartja számon, például az új technológiák kifejlesztése terén, és Bidennek abban is igaza van, hogy meg kell erősíteni a demokráciák közötti együttműködést.

A Nyugatnak azonban el kell kerülnie, hogy a Kínával folytatott geopolitikai versengésében a hidegháborús mentalitás kerekedjen felül

- mondta a CDU elnöke.

Hangsúlyozta: Németország soha nem fog visszariadni attól, hogy kritikus fontosságú ügyekkel foglalkozzon. "Nem vagyok azonban biztos abban, hogy ha mindig hangosan, agresszívan és nyilvánosan szót emelünk egy ország emberi jogi helyzete miatt, az valóban javulást eredményez-e" - fogalmazott. Hozzátette: az emberi jogok terén "gyakran többet lehet elérni az egyes országok vezetőivel tartott magánbeszélgetéseken, mint ha ugyanerről sajtóértekezleteken beszélünk".

Armin Laschet szerint a Nyugatnak kísérletet kell tennie arra, hogy Oroszországgal is észszerű kapcsolatot alakítson ki, mivel sem Európa, sem az Egyesült Államok érdekeit nem szolgálta Oroszország figyelmen kívül hagyása vagy lekicsinylése. A CDU vezetője elismerően szólt arról, hogy Joe Biden Genfben tárgyalóasztalhoz ült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Laschet az interjúban kifogásolta ugyanakkor, hogy Barack Obama volt amerikai elnök annak idején regionális hatalomként jellemezte Oroszországot. A német politikus szerint ugyanis ez volt az egyik oka annak, hogy az elmúlt évtizedben feszültebbé vált a viszony Moszkva és a Nyugat között.

Oroszország a világ legnagyobb országa és nukleáris hatalom

- hangsúlyozta az interjúban Armin Laschet.

A CDU és a CSU közös kancellárjelöltje védelmébe vette az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezeték-beruházást, mondván: Németországnak több földgázra lesz szüksége az atomerőművek és a szénerőművek leépítése nyomán.

Laschet hozzátette azonban: a vezetékrendszernek nem szabad Ukrajna elleni geopolitikai eszközzé válnia, Ukrajna érdekeit meg kell védeni, és ha Oroszország ehhez nem tartja magát, az Északi Áramlat-2 megépítéséről szóló megállapodás alapjai "megszűnnek létezni".

Az Európai Unióról szólva Armin Laschet kijelentette, hogy mind szorosabb unióra van szükség, és több területen kell meghonosítani a minősített többségű szavazási rendszert, beleértve a külpolitikát.

Megerősített hatáskörű gazdasági biztosra is szükség van, és az EU-nak el kell indulnia a közös gazdaságpolitika felé is, nem lehet megállni a közös monetáris politikánál, emellett lépéseket kell tenni egy közös európai alkotmány kidolgozása felé

- hangsúlyozta a CDU elnöke a Financial Timesnak adott interjúban.

Címlapkép forrása: Filip Singer - Pool/Getty Images

GettyImages-1211246431 (5)
forintbankjegy10ezershutter-20170816
vakcina koronavírus oltás
maszk tengerpart nyaralás getty stock

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1234229385