Előfizetői tartalom

Ez már tényleg kínzó: az éttermekben is drágulás vár a magyarokra

Az előttünk álló hetekben érkező több jogszabályváltozás is abba az irányba mutat, hogy a már jelenleg is zajló komoly vendéglátóipari áremelkedés tovább gyorsul. Augusztus elsejétől például megszűnik a tavaly november óta érvényben lévő kedvezményes áfakulcs az ételkiszállítás és elvitelre vásárlás esetén. Néhány nap múlva pedig már nem lehet forgalomba hozni bizonyos műanyagokat, ez pedig magasabb költségvonzattal jár az éttermek és más vendéglátóegységek számára. Ezeket a magasabb költségtételeket - az emelkedő bérigényekkel párosulva - nem tudják lenyelni az üzemeltetők, ezért a fogyasztók drágulásra számíthatnak az éttermekben. Az aktuális nyári piaci helyzetet a szektor érdekképviseleteivel jártuk körül.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések során az éttermeknek és más vendéglátóhelyeknek is be kellett zárniuk, az éttermek csak házhoz szállításra szolgálhatták ki a vendégeket. A szektort érintő negatív hatások ellensúlyozása érdekében a kormány tavaly novemberben arról is döntött, hogy átmenetileg 27%-ról 5%-ra csökken az elvitelre, vagy házhoz szállításra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés