koronavírus európa térkép járvány
Gazdaság

Egész Európára megérkezett a figyelmeztetés a delta vírusmutáció miatt

Portfolio
MTI
Idén nyáron Európa-szerte a koronavírus Indiában azonosított delta változata lesz a meghatározó - közölte szerdán az Európai Unió közegészségügyi hivatala, amely óvatosságra intette az egészségügyi hatóságokat. Ez pedig több csatornán keresztül is megnehezítheti a járvány elleni küzdelmet az európai országokban: fertőzőképesebb, valamint magasabb a kórházba kerülés kockázata is ennél a variánsnál; elsősorban az oltatlan fiatalok körében fog terjedni; a variáns miatt magasabb lehet a betegség súlyos lefolyásának esélye a sérülékeny csoportoknál; a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy adag védőoltás kevésbé véd az agresszívebb variáns ellen; közben pedig az európai országok ráléptek a járványügyi intézkedések határozott lazításának útjára.

A delta változat (B.1.617.2) 40-60%-kal fertőzőbb, mint az Angliában azonosított alfa (B.1.1.7) variáns - közölte az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) friss jelentésében, amelyben a delta variáns megjelenésének és elterjedésének a következményeit járja körül (az eredeti pdf ide kattintva tölthető le).

A stockholmi székhelyű hivatal szakértőinek becslése szerint az Európai Unió tagállamaiban, valamint a társult országokban, így Norvégiában, Izlandon, és Liechtensteinben az igazolt fertőzötteknél a SARS-CoV-2 nevű vírus

delta variánsa okozza a fertőzést augusztus elején. Augusztus elejére ez az arány 70 százalék lesz, míg augusztus végére ez az arány a 90 százalékot is elérheti.

Az ECDC anyaga azt is bemutatja, hogy az egyes európai országokban mennyire vált dominánssá ez a variáns (felső térkép százalékosan mutatja be a szekvenált esetek arányában), valamint hogy az országok mennyire aktívan próbálják felderíteni szekvenálással az újfajta mutánsokat.

delta varians europaban

Ahogyan a fenti térkép is mutatja: az ECDC Magyarországról nem rendelkezik a delta variánsra vonatkozó hivatalos adattal. Az mfor szerdai cikke alapján 5 esetben azonosították az indiai variánst.

Miért jelenthet veszélyt a delta variáns?

"Nagyon valószínű, hogy nyáron a delta változat fog terjedni, elsősorban az oltási kampányból kimaradó fiatalok körében" - közölte Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.  

"Emiatt a sérülékenyebbeknél is magasabb lesz a fertőzés, a betegség súlyos formája kialakulásának, illetve a halálozásnak a veszélye" - áll az igazgatónő által kiadott közleményben.    

Az ECDC ezért az immunizálás felgyorsítására szólította fel az egészségügyi hatóságokat.    

A laboratóriumi kísérletekből, illetve a valós életből leszűrt tapasztalatok egy dologban megegyeznek: egyetlen adag védőoltás csak korlátozott védelmet nyújt a delta variánssal szemben.    

Az Európai Unió 27 tagállamában és a három társult országban eddig a nyolcvan év feletti lakosság mindössze mintegy 30, a hatvan év felettieknek pedig csupán körülbelül 40 százaléka kapta meg mindkét védőoltást.    

Mit kellene tenni?

"Ebben a stádiumban nagyon fontos, hogy a védőoltás második adagját az első adag után engedélyezett legkisebb intervallumban adják be, hogy felgyorsítsák a sérülékeny rétegek védelmének ritmusát" - írta Andrea Ammon.    

A hivatal előrejelzése szerint "a nem gyógyszerészeti jellegű intézkedések minden, június elejei enyhítése az Európai Unióban, illetve az Európai Gazdasági Térségen belül a napi új fertőzések számának gyors és jelentős felgyorsulásához vezethet valamennyi korosztályban a nyár folyamán".    

Ez a növekedés

a kórházi kezelések és a halálesetek olyan emelkedéséhez vezethet, mint amilyent 2020 őszén tapasztaltak, ha a járványügyi védelmi intézkedéseket (NPI stringency) leépítik

- figyelmeztetett az ECDC.

Az intézet szcenárióelemzést is végzett, melyben vázolja, hogy mi történik Európában a deltavariáns elterjedése miatt a járványgörbével (fertőzöttek száma 100 ezer főre vetítve), különböző lazítások mellett. Ezek alapján valóban az látható, hogy az őszi negyedik járványhullám a fertőzöttek számát tekintve nagyobb lehet a harmadik hullámnál, minden lazító forgatókönyv esetén.

elorejelzes jarvanygorbe ecdc

A kórházban kezeltek mutatószámában is hasonló forgatókönyvek várhatóak az ECDC számításai szerint.

korhazi kezeles elorejelzes koronavirus

Másabb viszont a kép a halálozás tekintetében. Ha a járvány elleni korlátozó intézkedéseket csak 50%-ban oldják fel az európai kormányok szeptember elsejéig, akkor a halálozási mutató nem szalad el. A folyamatosan lazításról érkező hírek fényében azonban nem árt tisztában lenni a másik két szcenárió következményeivel:

ezek szerint szeptemberre a halálozási mutató tekintetében is rekordokat láthatunk Európa szerte az új vírusvariáns miatt, az átoltottság ellenére is.

halalozas forgatokonyvek ecdc

Címlapkép forrása: Getty Images

kína bor
B_TTS20210605014
fegyveres női katona HK 416-ossal
frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
airbnb lakás