Előfizetői tartalom

Külföldön is felfigyeltek a magyar tanulmányra: a helytelen alvás növeli a szívroham kockázatát

Portfolio
Akár a keringési betegségek kialakulásának rizikóját is növelheti a szociális jetlag nevű jelenség, ami alatt a szabad- és munkanapok alvási időszakának eltérését értjük - derül ki a Semmelweis Egyetem szerdai közleményéből. Amennyiben rendszeresen akár több órás eltérés is van a kettő között, az hatással van a szívműködés idegi szabályozására is. A tanulmányt egy vezető idegtudományi folyóirat nemrég beválogatta az elmúlt időszak legjelentősebb publikációi közé.

Szabadnapokon és hétvégéken sokkal inkább tudunk a saját biológiai óránk szerint élni, azaz akkor fekhetünk le, amikor álmosak vagyunk és akkor kelhetünk, ha már kipihentük magunkat – magyarázta dr. Káldi Krisztina, az Élettani Intézet egyetemi docense, hozzátéve: a két időablak között több órás eltérés is lehet. Ezt nevezzük szociális jetlagnek, ami olyan, mintha...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés