moderna koronavírus vakcina
Gazdaság

"Valószínű kapcsolat" van a Pfizer és a Moderna oltások, valamint egy ritka szívbetegség között

MTI
Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) tanácsadó orvoscsoportjának szerdán közzétett beszámolója szerint "valószínű kapcsolat" van a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-vakcinával végrehajtott oltások között.

A koronavírus elleni védőoltások biztonságáért felelős (VaST) orvosi munkacsoport jelentése szerint az mRNS alapú oltással a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében végrehajtott vakcináció különösen megnöveli a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis) kockázatát a második oltást követően, illetve a férfiak körében általában.    

A CDC egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a szívgyulladástól szenvedő betegek az oltást követően általában meggyógyulnak, tüneteik megszűnnek, és jól vannak.    

Az oltási gyakorlatokért felelős tanácsadó bizottság (ACIP) szerdán ülésezik, hogy megvizsgálja a szívbetegség és az mRNS alapú oltások közötti lehetséges kapcsolatot. A VaST az ACIP egyik orvosi munkacsoportja.    

Az izraeli egészségügyi minisztérium június első felében arról számolt be, hogy lehetséges kapcsolatot talált a szívgyulladások és a Pfizer oltása között, ennek ellenére a jóval fertőzőbb delta variánstól való félelem miatt Izrael arra biztatta 12-15 év közötti lakosait, hogy oltassák be magukat.    

A CDC már hónapok óta vizsgálja az elsősorban fiatal férfiak körében előforduló szívgyulladásos eseteket. A hatóság júniusban hangsúlyozta, hogy még mindig elemzik a tünetek okozta kockázatokat, és nem tudta megerősíteni az oksági kapcsolatot az oltások és a szívbetegség között. A CDC ugyanakkor aláhúzta, hogy a vártnál magasabb számú fiatalembernél lépett fel szívgyulladás a második, mRNS alapú védőoltást követően, és ezen esetek több mint fele 12 és 24 év közötti férfiak között fordult elő.    

Az ACIP ülésének napirendje szerint a bizottság összehasonlítja és megtárgyalja az mRNS alapú oltások előnyeit és a szívbetegség lehetséges kockázatait a serdülő kamaszokra és fiatal felnőttekre nézve.    

A Pfizer cég, amelynek vakcináját hivatalosan is engedélyezték a 12 év feletti amerikaiak oltására, korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást a Pfizer/BioNTech védőoltás felhasználását követően.    

A Moderna vállalat korábbi tájékoztatása szerint nem talált oksági összefüggést a szívgyulladásos esetek és a Moderna oltásának használata között.    

A CDC hétfői adatai szerint eddig több mint 138 millió amerikait már kétszer beoltottak a két, mRNS alapú oltás egyikével.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
adobevallas adozás