varga mihály pénzügyminiszter
Gazdaság

Keményen beleállt a Pénzügyminisztérium a globális minimumadó elleni küzdelembe

Portfolio
A visegrádi országok után a svájci pénzügyminiszterrel egyeztetett pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter és ezután nagyon határozott üzenetet küldött a tárca, amelyek lényege az, hogy mindenképpen elutasítja Magyarország a 15%-os globális minimumadóra vonatkozó G7-megállapodást, mert az túl nagy adóemelést jelentene itthon, és több ezer céget érintene hátrányosan. Ezért a magyar tárca mindent megtesz majd, hogy az adóversenyre épülő magyar gazdasági modell megmaradhasson, feltehetően úgy, hogy ha össze is jön a G20, majd az OECD berkein belül egy még szélesebb körű megállapodás, abban minél több kivételt és kedvezményt tudjuk kiharcolni az adóverseny jelenségének megőrzése érdekében.

A tárca péntek este kiadott közleményében Varga Mihály pénzügyminiszter azt rögzítette, hogy

Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemeléssel és a versenyképesség romlásával járna, ezért a globális minimadó elképzelését sem támogatjuk a nemzetközi fórumokon.

Az üzenet azután érkezett, hogy Ueli Maurer svájci pénzügyminiszterrel egyeztetett a magyar tárcavezető. Varga kiemelte: Magyarország és Svájc egyetért abban, hogy "a globális minimumadó akadályozná az innovációt és a gazdasági növekedést, túl magas a tervezett 15%-os adókulcs és a valós gazdasági tevékenységet sem szabadna terhelnie."

A tárca emlékeztet rá, hogy "Magyarország és Svájc egyaránt elkötelezett az adóügyi szuverenitás és a tisztességes adóverseny mellett, ebből fakadóan az OECD által javasolt globális minimumadóról is számos pontban egyezik a két kormány álláspontja – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: Magyarország kész részt venni a globális minimumadóról szóló nemzetközi tárgyalásokon, és amelyen

a cél az, hogy minél több tagállam az adóverseny megőrzését támogassa.

A visegrádi országok pénzügyminisztereivel kedden már egyeztettük álláspontjainkat, amelyet az OECD és az Európai Unió fórumain is ismertetni fogunk – tette hozzá.

A magyar pénzügyminiszter elmondta:

hibának tartanánk, ha az adózást kiiktatnánk a nemzetgazdaságok közötti versenyből, hiszen Magyarország számára a 9%-os adókulcs valódi, termelő beruházásokat jelent.

Az emelés több ezer magyarországi vállalkozást érintene hátrányosan, amely munkahelyeket is veszélyeztetne. A magyar kormány válságkezelő intézkedései a munkahelyek megvédésére, a beruházások ösztönzésére és az adócsökkentésekre épültek, az adóemelést semmilyen formában nem támogatjuk – zárul a tárca közleménye.

A G7 berkein belüli kétlépcsős nagy megállapodást az amerikai kompromisszum tette lehetővé a hónap elején, ami megnyitotta az utat azelőtt, hogy a július 9-10-i velencei G20-ülésen összejöhessen egy még szélesebb körű egyezség. A megállapodás részleteiről ezekben a cikkekben írtunk:

A G7 és G20-megállapodás után az OECD berkeiben 139 kisebb-nagyobb ország érdekeit összehangolva kellene megegyezni és a jelek szerint

Magyarország a 9%-os tényleges és az ennél is alacsonyabb effektív adókulccsal mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy ezt a 15%-os minimális kulcsot, illetve a 10% feletti profittömeg 20%-át érintő adót itthon is érvényesíteni kelljen.

Ennek oka, hogy sok ezer cégnél tényleges és jelentős társasági adóemelést kellene végrehajtani, amely a munkahelyeket veszélyeztetné, illetve a magyar tárca közleménye azt a félelmet is tükrözi, hogy így elveszne az eddigi magyar adórendszer vonzereje a külföldi befektetők szemében, ami plusz beruházásokat vonzott az országba és félő, hogy emiatt bizonyos tevékenységeket el is vinnének az országból a cégek.

Címlapkép forrása: Portfolio

németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
GettyImages-1057903830
kreml moszkva oroszország
kockázat számítás laptop tablet

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin