orbán viktor
Gazdaság

Orbán Viktor bejelentette: jön a harmadik dózis és a kötelező oltás

Portfolio
Nem vagyunk a kényszerítés hívei az oltásban, egy helyen teszünk kivételt: az egészségügyben kötelező lesz az oltás - jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő arról is beszélt, hogy lehetővé teszik a harmadik oltás beadását.

Visszaél a hatalmával Brüsszel

A vita nyelvezete és kerete jogi természetű, a lényege viszont politikai. Egész egyszerűen Brüsszel visszaáél a hatalmával és ránk akarja kényszeríteni az akaratát. Itt a gyerekeink szabadságáról, a gyereknevelés szabadságáról van szó - emeli ki Orbán.

Jogi randalírozás, jogi huliganizmus

A Bizottság álláspontja szégyenletes, az oktatási törvény módosítását kérik, a mi álláspontunk, hogy az iskolákba nem engedjük be az LMBTQ-aktivistákat - mondja Orbán a tegnap megindult kötelezettségszegési eljárásról. Szerinte ez "jogi randalírozás, jogi huliganizmus", amit Brüsszelből látunk.

Óriási nyomás alatt vagyunk, de lesz még ennél élesebb is a vita az európai politikában - teszi hozzá a miniszterelnök. Kiemeli: a siker esélyével bocsátkozik ebbe a csatába, de "véres csata lesz", ne legyen kétségünk.

Bármilyen jogvita, értékekről szóló vita pénzzel összekötése elfogadhatatlan. A helyreállítási alapból a pénz a magyar embereknek jár, azonban a helyreállítás nem várhat, ezért a programokat akkor is megindítjuk, ha az uniós pénz nem áll még rendelkezésre, addig a költségvetésből finanszírozzuk.

Jön a negyedik hullám, kérdés, hány oltatlant talál

Ha Európában negyedik hullám lesz, az ideér majd Magyarországra, a kérdés csak az, hány oltatlant talál majd

- emeli ki a miniszterelnök.

Ne utazzunk külföldre

Azt javasoljuk minden magyarnak, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik megkapták mindkét oltást. Akik még nem teljesen védettek, azok haza fogják hozni a vírust, ezért arra kérjük őket, hogy most ne utazzanak külföldre - mondja Orbán Viktor.

A fiatalokat az iskolában oltanák

Az idősek esetében a még be nem oltottakat személyesen felkeressük, a 12-16 évesek esetében pedig szeptember elején a szerdai iskolakezdés előtt hétfőn és kedden minden iskolában oltásokat rendezünk, így minden fiatal megkaphatja az oltást, ha a szülők beleegyeznek - mondja Orbán.

15%-nyi idős van veszélyben

A 65 év felettiek 85%-a van beoltva, vagyis van 15%-nyi idős, aki nincs beoltva,

ők ma nagyobb veszélyben vannak, mint a járvány során bármikor, hiszen a delta variáns agreszívebb.

Kötelező oltás

Magyarország még mindig az egyik legbiztonságosabb ország az átoltottság tekintetében, a kényszerítésnek nem vagyunk hívei. Egy helyen tettünk kivételt: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás - mondja a kormányfő. Hozzáteszi, hogy az egészségügyi dolgozóknak egyébként is sok oltást kötelező beadatniuk, ezt a listát most bővítik a koronavírus elleni vakcinával.

Az orvos dönt a vakcináról

Az orvos dönt arról is, milyen vakcinát kapjon harmadiknak az ember, a lehető legkisebb adminisztrációval akarják megoldani a harmadik oltást, ezért mindenki ott kapja meg, ahol az első kettőt.

Lesz harmadik oltás

Számos döntést hoztunk. A harmadik oltást illetően megoszlanak a vélemények arról, kell-e ilyen vagy sem, a WHO is óvatos egyelőre. A magyar kormány szerint olyan véleményt nem ismerünk, ami szerint ártana, félni nem kell tőle, ezért miért zárnánk el az embereket tőle.

Vagyis lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de azt ajánljuk, hogy a második oltás után teljen el négy hónap, az orvosok ettől persze eltérhetnek - kezdi Orbán Viktor.

Hamarosan elárulja Orbán Viktor, hogyan döntöttek az oltásokról

A berobbanó delta variáns miatt Európa egyre több országa igyekszik újra felpörgetni az oltásokat, ezzel elkerülni, vagy legalább csökkenteni a negyedik hullámot. Franciaországban és Görögországban például a héten az egészségügyben és az idősotthonok dolgozói körében kötelezővé tették az oltást. Akár hasonló megoldáson gondolkodhat a magyar kormány is.

Emellett egyre fontosabb a harmadik oltás kérdése, szakemberek szerint lassan el kellene kezdeni beadni a következő adag vakcinát. Erről is dönthetett a kormány javaslatára az operatív törzs tegnap.

A fenti döntések részleteit péntek reggel fél nyolc után a Kossuth Rádióban ismertetheti Orbán Viktor miniszterelnök. Az interjúról a Portfolio élőben beszámol.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

görög santorini getty stock
google
GettyImages-1201452177

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
görög santorini getty stock