vakcina
Gazdaság

A Pfizer egyelőre nem javasolja az oltások keverését

Portfolio
A kormány azt fogja javasolni a háziorvosoknak, hogy harmadik oltásként keverjék az mRNS-vakcinákat és a vektorvakcinákat. Azonban a Pfizer egyelőre nem javasolja ezt, mivel nem végeztek vizsgálatokat a témában – árulta el a cég magyarországi képviselője a Népszavának.

Kásler Miklós a hétvégén beszélt arról, hogy a háziorvosok döntése lesz, milyen vakcinát adnak be harmadikként, az egészségügyi tárca azonban a vakcinák keverését fogja javasolni. Vagyis aki mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna) kapott eddig, az harmadiknak más vakcinát (Szputnyik, Sinopharm, Astra Zeneca, Janssen) kaphat és fordítva. Ugyanakkor a Népszava hétfői cikke szerint egyelőre csak elvétve vannak olyan vizsgálatok, melyek a keverés hatásait tanulmányozzák. Annyi már tudható, hogy a vizsgálatok előzetes adatai az immunitás felfrissítése és az egyes vírusvariánsok elleni védelem szempontjából egyaránt biztatók.

Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette: a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét.

A cég a saját oltóanyaga harmadik adagjának beadásával kapcsolatos vizsgálatáról tíz napja közleményben számolt be. Abban emlékeztettek az izraeli egészségügyi minisztérium tapasztalataira is, amelyek szerint a vakcina hatékonysága a fertőzés és a tünetes betegségek megelőzésében is csökkent hat hónappal az oltás után, bár a súlyos betegségek elkerülésében továbbra is igen hatékony. A Pfizer az izraeli és más elérhető adatok alapján úgy gondolja: a súlyos betegség elleni védelem hat hónapig biztosan magas marad. Az idő múlásával azonban – mivel a tünetek elleni védelem hatékonyságának csökkenése és az új változatok folyamatos megjelenése várható –, a teljes oltási sort követően, 6-12 hónapon belül szükség lehet egy harmadik adagra is.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1201452177
matolcsy györgy
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kína usa

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
matolcsy györgy