Előfizetői tartalom

Még csak most indul be igazán az élelmiszer-drágulás?

Gyakorlatilag minden élelmiszerágazati költségtényező, így az alapanyag, az energia, az üzemanyag és munkaerő ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, így több területen jelentős áremelés lenne indokolt. Nagy kérdés az, hogy ebből mennyit tudnak a termelők és feldolgozók érvényesíteni az ártárgyalások során, és mennyit hajlandóak és képesek még megfizetni a vásárlók. Az elmúlt hónapokban bedurvuló infláció egyik kiemelt hajtóereje lehet az élelmiszerárak további növekedése, amelynek ellensúlyozására már – építőipari mintára - a takarmány kiviteli korlátozása is felmerült.

A gabona ára minden évben hagyományosan az aratás idején a legalacsonyabb, most azonban nyár közepén is olyan magas árszinteket mutat a piac, amelyről a termelők néhány éve még csak álmodozni mertek. Ami a gazdának öröm, az másoknak nehézség: a feldolgozók és a gabonát takarmányként felhasználók is az alapanyag drágulásaként élik meg a folyamatot, amelyet ráadásul...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái