gulyasgergely1
Gazdaság

Gulyás: jó ideig elmaradhatnak az EU-pénzek, azonosították Magyarországon a gamma variánst is

Portfolio
A gyermekvédelmi törvény ügyéből eredő népszavazásra várhatóan az év végén, vagy a jövő év elején kerülhet sor, a helyreállítási program körüli vita lezárásának ideje csak az Európai Bizottságtól függ, de azért, hogy az esetleg elhúzódó vita ne érintse az itthoni pályázókat, a kormány arról döntött, hogy kizárólag a magyar költségvetésből biztosítani fogja a forrásokat a kifizetésekhez – többek között ezekről beszélt a mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető által elmondottak abba az irányba mutatnak, hogy a tartós konfliktusból eredően még jó ideig nem várható brüsszeli folyósítás a helyreállítási terv, illetve az új Operatív Programok keretéből. Az alábbi hírfolyamunkban számoltunk be a főbb információkról, kijelentésekről.

Nem jönnek a norvég pénzek

A tegnap lejárt határidőig nem tudott megállapodni a magyar és a norvég kormány arról, hogy a Norvég Alap forrásait milyen keretek között és mely intézmény ossza el, így egyelőre nem is kezdődik el ezeknek a pénzeknek a kiosztása itthon – jelezte egy kérdésre Gulyás. A tavaly decemberben a két kormány között kötött együttműködési szerződés fél éves időszakot adott meg arra, hogy megegyezzenek a keretekről, így most új szerződést kellene kötni ahhoz, hogy egyáltalán majd a pénzosztási keretekről meg lehessen állapodni.

Ez volt a mai Kormányinfo utolsó témája, így tudósításunk végére értünk.

Foglalkoznunk kell az MKIK kötelező oltásra vonatkozó kérdésével

A kormány még nem tárgyalta a Portfolio hasábjain felvetett MKIK-javaslatot a munkáltatók által kötelezővé tett oltásokról, de foglalkoznunk kell ezzel a kérdéssel – reagált Gulyás az újabb kérdésre. Hozzátette: elsősorban a vendéglátás, szolgáltató szektor, illetve akár az oktatás területe jöhet szóba ebben a kérdésben, de általánosságban indokolt a kérdés megvizsgálása.

A harmadik oltás fajtájának eldöntése végső soron az oltóorvos feladata az NNK javaslata mellett is (MRNS-re vektorvakcina, és fordítva).

A védettségi igazolványon, pontosabban annak a QR-kódján majd fel fogják tüntetni a harmadik oltás tényét is.

Arra a kérdésre, hogy mivel terjed a delta variáns Európában, és ezért vizsgálják-e a szabad be- és kiutazás kérdését, Gulyás úgy reagált: folyamatosan vizsgálják az esetleg szükséges intézkedések kérdését, de döntés nem született a témában.

Gulyas Gergely Kormanyinfo cikkbe kep 210722
Kép forrása: M1 élő közvetítés

Az igazságügyi reform már régen lezárult Magyarországon

Arra a felvetésre, hogy Didier Reynders uniós biztos egy minapi interjúban azt mondta: mélyreható igazságügyi reformhoz és az OLAF-ajánlások alapos kivizsgálásához kötik a helyreállítási programunk elfogadását, illetve az uniós pénzek folyósítását, Gulyás jelezte: a felvetés hátteréről a biztost kell megkérdezni, mert amit mondott az interjúban, annak „nincs értelme”.

Leszögezte:

Az igazságügyi reform 9 éve lezárult, és a Bizottsággal megegyeztünk, így a Bizottság mostani biztosa az egyik elődjét kritizálja.

Az Európai Ügyészséghez csatlakozás feltétel lehet-e a pénzek folyósításához – kérdezte egy újságíró, amire Gulyás leszögezte: semmi köze egy brüsszeli biztosnak ahhoz, hogy mi csatlakozunk-e az Európai Ügyészséghez, vagy sem, mert ez egy megerősített együttműködéssel létrejövő kezdeményezés és minden tagállamnak saját joga, hogy eldöntse a csatlakozást.

Magasabb növekedésre számít a kormány, de sok a bizonytalanság

A 2021-es költségvetésben 4,3%-os GDP-növekedési előrejelzés szerepel, de a kormánynak van olyan célkiűzése, hogy ez jóval magasabb legyen. Az 5,5%-os, illetve 6,5%-os szám firtatására nem mondott konkrét új célt Gulyás, de leszögezte:

a mai tudásunk bizonytalanabb lábakon áll, mint bármikor, mert nem tudjuk, hogy a negyedik hullám mit hoz.

Alacsonyabb esetszámoknál lehetnek korlátozások a nem beoltottaknak

Arra a kérdésre, hogy a várható negyedik járványhullámban milyen napi új fertőzéses esetszámoknál lehet számítani korlátozásokra, százas, vagy ezres nagyságrendnél, Gulyás lényegében úgy reagált:

a számot alacsonyabban kell meghatározni, mert a terjedés gyorsabb.

A miniszter leszögezte: a járványhelyzetet már most is komolyan kell venni, több országban robbanásszerűen nő a delta variánssal megfertőződött emberek száma, például Spanyolországban. Nincs okunk azt feltételezni, hogy ez ne így lenne itthon is, de az, hogy nálunk a másodszorra is beoltott emberek aránya a második legmagasabb az egész EU-ban, fontos nyugtató körülmény. Leszögezte: a korlátozások elsősorban a beoltatlanok számára jelentkezhetnek. Hozzátette:

A józan ész szerint olyna korlátozásokra lehet szükség, amely a beoltatlanokat érinti.

Perceken belül dicsérte az EU előnyeit, hasznosságát Gulyás

A helyreállítási alap és a gyermekvédelmi törvény körüli viták kapcsán felvetette az egyik újságíró, hogy miért nem lép ki Magyarország az EU-ból, ha ennyire súlyos viták vannak identitásbeli kérdésekről is, Gulyás úgy reagált:

nincs alternatívája az EU-tagságnak, az EU egy kiváló kezdeményezés, a béke megteremtésére.

Ezután percekig beszélt az EU előnyeiről, az egységes piacról, a szabad határátlépésről és arról, hogy milyen egyedi és jó kezdeményezés az EU, amely a bő 7 milliárd emberből 450 millió ember számára teremt a béke mellett egységes piacon belül kedvező kereteket.

Lehallgatási ügy: hisztéria, álbotrány

Gulyás a számos újságíró által feszegetett lehallgatási ügyről többek között olyan jelzőket használt, mint hisztéria, álbotrány, nem létező ügy. Azt hangsúlyozta, hogy a tegnapi negyed órás kormányülésen (amely csak a népszavazás kérdéséről szólt), nem esett szó az ügyről és lényegében azt hangsúlyozta, hogy mivel a magyar megfigyelési keretek tágak, így nem is beszélhetünk illegális lehallgatásról, másrészt az csak egy technikai kérdés, hogy a titkosszolgálatok milyen eszközökkel végzik a dolgukat. Azt hangsúlyozta, hogy politikai alapon nem történtek lehallgatások.

A miniszter leszögezte:

az, hogy milyen eszközöket használnak a magyar titkosszolgálatok, nem nyilvános adat. Ha betartották a titkos információgyűjtésre vonatkozó szabályokat, akkor minden rendben van.

Hozzátette: minden állam teszi a lehallgatásokat, az, hogy milyen eszközökkel, az egy technikai kérdés.

Jöhet a kötelező oltás bizonyos munkakörökben, szakmákban

Gulyás a kötelező oltás kérdéskörére úgy reagált: „el tudom képzelni”, hogy a munkáltatók bizonyos munkakörökben, például a szolgáltató szektorban (pincérek) kötelezővé tegyék az oltást, és

ezzel én egyet tudnék érteni.

Ezzel tehát a Portfolio-nak nyilatkozó MKIK-elnök által felvetett témát a jelek szerint a kormány is befogadni látszik.

Csak a Bizottságon múlik az EU-pénzekről való megállapodás időzítése

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt Gulyás arra, hogy a helyreállítási alapról még a népszavazás, illetve a parlamenti választások előtt meg lehet-e állapodni, úgy reagált: „ez kizárólag a Bizottságtól függ, mi eddig is nyitottak voltunk.”

Most annyiban más a helyzet, mint a 2011-2012 körüli felfüggesztése az uniós támogatásoknak Magyarország felé, hogy „az oktatás nemzeti hatáskör”, ezért szerinte rendkívül gyenge a Bizottság érvelése, szerinte nem fogja majd tudni megvédeni az igazát, ha a kötelezettségszegési eljárás az Európai Bíróságra kerül. A magyar kormánnyal való megállapodás időzítése tehát, „a Bizottság magatartásától függ"

Hozzátette:

Az elmúlt napok tapasztalatai rosszak, a Bizottság nem képes magát tartani az uniós alapszerződés kereteihez, mi azt várjuk, hogy ahhoz visszatérjen.

Újabb delta és gamma-vírusfertőzötteket találtunk

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Covid laboratóriumában újabb 15 főnél igazolták a brit variánson kívüli vírusvariánst: közülük 14 esetben a delta, 1 esetben a brazil (gamma) variánst. Ezzel összesen eddig 23 főnél találták meg Magyarországon a delta variánst és 2 főnél a brazil variánst.

Egyértelműen azt mutatja a szakemberek véleménye, hogy a delta variáns terjedése sokszorosa a brit variánsnak, ez ellen az egyetlen védelem az oltás,

és ezért mindenkit kér a kormány arra, hogy oltassák be magukat az emberek. Augusztus 1-től lehet harmadik oltást is beadni, négy hónappal a második oltás után, de az orvos ettől eltérhet.

A delta variánssal szemben valamennyivel alacsonyabb hatékonyságot mutatnak a vakcinák, valamennyi vakcinára igaz ez - szögezte le.

A költségvetésből finanszírozzák egyelőre a projekteket

Az uniós vitákkal kapcsolatban azt mondta Gulyás: mi az EU-val továbbra is a lojális együttműködésre törekszünk, és azt reméljük, hogy a Bizottság elnökasszonya rendet tud tartani a Bizottságon belül. A 2511 milliárd forintos magyar helyreállítási alap kapcsán azt mondta: a kormány továbbra is tárgyal a Bizottsággal, ma is tárgyalunk, és mi továbbra is szeretnénk megegyezést. Úgy fogalmazott:

a kormány megtett minden intézkedést azért, hogy ennek a vitának a jelentősége a választók szempontjából másodlagos legyen, ezért a kormány arról döntött, hogy a költségvetésben rendelkezésre álljon a forrás.

Jelezte: ki fogják írni a pályázatokat, el fogják bírálni azokat és ki fogják fizetni a nyerteseknek. Ez azt jelenti, hogy a magyar állam ahogy eddig is, most is elő fogja finanszírozni a nyertesek felé a  pénzek kiutalását és majd valamikor megérkezik Brüsszelből a pénz.

Gulyás ezzel lényegében mind a helyreállítási alap, mind a 2021-2027-es operatív programok kapcsán azt vázolta, amit Didier Reynders uniós biztos is, hogy még jó ideig nem lesz megállapodás a Bizottsággal és így pénzátutalás sem Brüsszelből, ezért a kormány egyelőre kizárólag magyar költségvetési forrásból tervezi elindítani az új projekteket.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy legutóbb (2013 körül) másfél év volt a költségvetés szerkezetéről szóló megállapodás időigénye, „most lehet, hogy előbb zöld ágra fogunk vergődni”. Leszögezte: úgy gondoljuk, hogy az EU-s tagság mellett lényegesen több érv szól mellette, mint ellene, helyes az uniós tagság, de abban is biztosak vagyunk, hogy a klub szabályaihoz hozzá kell tudnunk szólni. A vita identitásvita is, nemcsak intézmények és a magyar kormány közötti vita.

A támadásra érkezett a népszavazás

Az elmúlt hetek eseményeit nehéz másként értékelni, minthogy Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot, ennek egyedüli oka a gyermekvédelmi törvény” – kezdte a várhatóan másfél órás Kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra, amit mi is megírtunk, hogy az uniós helyreállítási programról már gyakorlatilag megegyezett a kormány az Európai bizottsággal, de a gyermekvédelmi törvény miatt újranyitotta a vitát a brüsszeli testület.

Gulyás emlékeztetett rá, hogy a tegnap Orbán Viktor által bejelentett ötkérdéses népszavazás nagyon fontos ügy, fontos kikérni a kérdésekről az emberek véleményét.

Úgy gondoljuk, hogy leghamarabb idén év végén, legkésőbb január-februárban kerül sorra a népszavazás.

Rövidesen megszólal Gulyás Gergely a friss kormánydöntésekről és az EU-s vitákról

A friss kormánydöntések ismertetése mellett a kérdés-válasz szakaszban bizonyára szóba kerül majd a lehallgatási ügy, illetve az uniós viták aktuális állása is, az uniós pénzek folyósításának kérdése.

Az eseményről szokás szerint élő hírfolyamban számolunk majd be.

Címlapkép forrása: Gulyás Gergely Facebookja

liszt ferenc repülőtér ferihegy
mercedes-benz kecskemét
krém
vakcina koronavírus oltás
észak-korea határszakasz

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Alapblog Hülye voltam

Archívumunkból (2017): Mennyiszer hallottam ezt a szöveget barátoktól, spekiktől, befektetőktől. Egyszerű magyarázat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
liszt ferenc repülőtér ferihegy