Előfizetői tartalom

Sok hűhó semmiért: fékezheti-e a magas inflációt a kamatemelés?

A következő írás nem William Shakespeare klasszikus művét elemzi, hanem a jegybankok kamatemeléssel kapcsolatos dilemmáját, amely az inflációs cél és a gazdaságpolitika növekedési pályára való minél gyorsabb visszatérése közötti ellentétre irányul. Maga az ellentét ténye talán meglepő lehet első látásra, főleg azután, hogy az elmúlt évek a monetáris és fiskális politika szorosabb együttműködéséről szóltak, már a koronavírus-járvány előtt is, de járvány során a gazdasági mentő- és ösztönzőcsomagokat a jegybankok és kormányzatok karöltve hajtották végre.

A tavalyi válságból való kilábalás azonban új helyzetet teremtett. A korlátozások feloldása után emelkedő kereslet nem csupán gazdasági növekedést generált, hanem az inflációt is felpörgette. Így a gazdaságpolitikának szembesülnie kellett azzal a kérdéssel, hogy vajon a járvány és a válság után felpattanó gazdasági teljesítmény mellett beállítható-e egy optimális...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái