Németh Viktória

Németh Viktória

senior elemző , Danube Capital

Németh Viktória 2019 nyarán csatlakozott a Danube Capital csapatához, mint makrogazdasági elemző. Feladatai közé tartozik a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatok elemzése. Emellett fő kutatási területei a viselkedési közgazdaságtan és a zöldgazdaság. Korábban a Magyar Nemzeti Bankban és a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott hasonló munkakörben. Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte nemzetközi kapcsolatok és politikai elemzés szakirányon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen folytat doktori képzést.
Cikkeinek a száma: 4
Sok hűhó semmiért: fékezheti-e a magas inflációt a kamatemelés?

Sok hűhó semmiért: fékezheti-e a magas inflációt a kamatemelés?

A következő írás nem William Shakespeare klasszikus művét elemzi, hanem a jegybankok kamatemeléssel kapcsolatos dilemmáját, amely az inflációs cél és a gazdaságpolitika növekedési pályára való minél gyorsabb visszatérése közötti ellentétre irányul. Maga az ellentét ténye talán meglepő lehet első látásra, főleg azután, hogy az elmúlt évek a monetáris és fiskális politika szorosabb együttműködéséről szóltak, már a koronavírus-járvány előtt is, de járvány során a gazdasági mentő- és ösztönzőcsomagokat a jegybankok és kormányzatok karöltve hajtották végre.

Mítosz a bizalom helyreállítása a járvány után?

Mítosz a bizalom helyreállítása a járvány után?

A koronavírus-járvány kitörése óta számtalanszor hallhattunk arról, hogy a válságból való kilábaláshoz a bizalom helyreállítása jelentheti a kiutat. Vajon még tartja magát ez az állítás? A bizalom helyreállításán alapuló megközelítésben az állam és a politikai döntéshozók játszhatnak központi szerepet. Felmerül a kérdés, hogy jelenleg, az elhúzódó járvány hatására már más tényezőkre is érdemes figyelni? A koronavírus-járvány kapcsán ugyanis azt láthattuk, hogy sok minden a várakozásoktól eltérően alakult. Vajon a bizalom helyreállása sem abban a formában történik majd, ahogyan ezt előre elképzeltük? Mit várhatunk az állami szerepvállalástól? Azt a kérdést is megelőlegezhetjük, hogy honnan és kitől várhatjuk az egyensúly helyrebillenését.

Eurómilliárdok és Damoklész kardja: a klímavédelem hamarosan Magyarországon is alapvető elvárás lehet

Eurómilliárdok és Damoklész kardja: a klímavédelem hamarosan Magyarországon is alapvető elvárás lehet

A zöld szempontok egyre hangsúlyosabbá válnak az állam, a vállalatok és a háztartások körében is. Ma már nemcsak trendi előtérbe helyezni a klímavédelmet, de eurómilliárdok is múlhatnak ezen. Akinek ez nem lenne elég, hogy elmozduljon a klímavédelem irányába, annak marad a szabályozói nyomás, amely pillanatok alatt képes lesújtani az egyes iparágakra.

Mire figyeljünk a hatékonyságnövelésnél? Hogy ki ne maradjunk belőle!

Mire figyeljünk a hatékonyságnövelésnél? Hogy ki ne maradjunk belőle!

2020 a jelentős gazdasági visszaesésről szólt globálisan, ám ezzel párhuzamosan a technológiai fejlődés újabb lendületet vett. A kérdés, miszerint a technológiai újítások kiszorítják-e az élőmunka utáni keresletet, már évszázadok óta (az ipari forradalom óta) fennáll. Ennek a kérdésnek ad új keretet az aktuálisan zajló, immár negyedik ipari forradalom. Ám a jelenség kapcsán több további kérdés is felmerül: valóban technológiai innovációs korszakban élünk? Ha a változások ténylegesen végbemennek, az egységesen érinti az összes gazdasági ágazatot és az azokban foglalkoztatottakat? Mi a helyzet hazánkban?

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.