Előfizetői tartalom

Sorakoznak a kockázatok, akár évtizedes kőbe vésett célját is elbukhatja a kormány

A magyar gazdaságpolitika kevés alapvetéseinek egyike volt az elmúlt tíz évben, hogy a GDP-arányos adósságnak csökkennie kell minden évben, kivéve akkor, ha a gazdaság recesszióban van. A szabály először a 2011-es stabilitási törvényben került megfogalmazásra, majd az Alaptörvénybe is beleírták. Idén a várhatóan kirobbanó gazdasági növekedés mellett is veszélyben lehet azonban ez a cél, főleg úgy, hogy az új uniós források idei befagyasztása reális kockázat lett a költségvetés számára. A Portfolio számításai szerint a vártnál magasabb gazdasági növekedés megmenti az adósságráta-csökkentés tervét, és ha ez sem elég, akkor év végén megint leapaszthatja a kormány likvid pénztartalékait.

Aggódik az ÁSZ elnöke az adósság miatt A jövő évre tolódhat a magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyása, a kormány viszont azt ígérte, hogy a tervezett beruházásokat megvalósítja, legfeljebb a költségvetésből előlegezi meg. Ennek azonban két kockázata lehet: Egyrészt további terhet ró az egyébként is nehéz helyzetben lévő költségvetésre. A kormány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés