iskola_shutterstock-20180314
Gazdaság

Magyarország szembe megy a fél világgal – Újra az iskolákban indul be a járvány?

Portfolio
Érdemi korlátozások (maszkviselés, lázmérés, tesztelés) nélkül kezdődött meg a tanév ma reggel, miközben a koronavírus delta variánsa már terjed Magyarországon, és a 12 év alattiak még nem kaphatnak oltást. A 12-18 év közötti oltottak döntő többsége sem rendelkezik védettséggel, hiszen a napokban kapják meg az első dózisukat azok, akik regisztráltak, vagyis a teljes védettségük október első felében alakul ki. Az iskolában az oltások minden bizonnyal érdemben lassítani fogják a vírus terjedését a pedagógusok körében, azonban nagy kérdés, hogy a korlátozásmentes iskolakezdés milyen hatással lesz a gyerekekre. Szakértők szerint kétségtelenül az iskolakezdés a legnagyobb kockázat az ősz folyamán.

„Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket.” Ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az iskolakezdés kapcsán a múlt héten, éppen akkor, amikor egyre egyértelműbb bizonyítékok láttak napvilágot arról, hogy Magyarországon elkezdődött a járvány negyedik hulláma.

Kiderült ugyanis, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján a szennyvízminták koronavírus eredménye országos átlagban emelkedő tendenciát mutat. Kiemelték, hogy a SARS-CoV-2 koncentrációk megegyeznek a második hullám felszálló ágában mértekkel. Ezt támasztják alá az esetszámok is, a napi új fertőzöttek száma ugyanis hónapok óta nem látott szintre emelkedtek, és úgy tűnik, hogy a növekedés folyamatos. Az Emmi közleménye óta még egy hét szennyvízmintái rendelkezésre állnak, az adatok szerint több „nagyvárosban határozott növekedésnek indult a SARS-CoV-2 koronavírus koncentrációja”.

Az iskolákban tehát sem lázmérés, sem maszkviselés, sem egyéb korlátozás nincs a ma reggel elindult új tanévben annak ellenére sem, hogy a koronavírus újra terjed az országban.

A kormány úgy látja, hogy a vírus elleni leghatékonyabb védekezés az oltás, és másra igazából nincs is szükség. Habár kétségtelen, hogy a vakcina a legjobb eszköz, az óvodában és az általános iskolákban mégis többségben lesznek az oltatlanok, hiszen 12 év alatt senki sem kaphat oltást. Vagyis jellemzően csak a 7-8. osztályosok vehetik fel a vakcinát, a náluk fiatalabbak számára ez nem opció, ők továbbra is védtelenek a vírussal szemben. Egyelőre nincs a világon olyan vakcina, amelyet 12 év alatti gyermekeknek is beadhatnának, a Pfizer éppen most teszteli az oltását a gyerekeken, de egyelőre még tartanak a kutatások.

Az Emmi közleménye szerint a kormány célja, hogy „az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.” Egy interjúban azonban Kásler Miklós Emmi-miniszter azt mondta, hogy Magyarországon el fog indulni a negyedik hullám, de az egészségügyi rendszer és az iskolák is felkészülnek erre. Nem teljesen világos, hogy Kásler milyen felkészülésről beszél az iskolák tekintetében, hiszen éppen ma indult el a tanév tesztelés, maszkviselés, lázmérés nélkül.

A nyilatkozatok alapján a kormány biztos a negyedik hullám bekövetkezésében, így akkor az igazán nagy kérdés, hogy miért nincsenek semmilyen védelmi intézkedések olyan intézményekben, ahol döntő többségében oltatlanok vannak, akiknek a körében minden korábbinál gyorsabban terjedhet a koronavírus, hiszen már Magyarországon is a különösen fertőző delta variáns a domináns. Rusvai Miklós víruskutató úgy látja, hogy az iskolakezdés tűnik a legnagyobb kockázatnak az előttünk álló időszakban, ahol a nyaralásból visszatérő és oltatlan gyerekek találkoznak. Úgy véli, figyelmeztető jel számunkra az, hogy Nagy-Britanniában és Izraelben is – tehát a magas átoltottságú országokban – a kórházi kezelés elsősorban a nem oltottakra korlátozódik, az oltottak pedig enyhébb formában átvészelik a fertőzést. Zacher Gábor főorvos is azt hangsúlyozta, hogy a 60%-ot közelítő itthoni átoltottság még mindig nem elég, és főként a gyermekek, fiatalok körében minél előbb növelni kellene, mert azzal kivédhetnénk egy újabb jelentős járványhullámot, ami az iskolakezdés utáni hetekben a szakértők szerint elindulhat. A 12-18 évesek körében jelenleg 14%-os az oltottsági arány, ami alacsonynak számít.

Ami az iskolákat illeti, a környező országok némiképpen másképp gondolkodnak a koronavírus negyedik hullámáról, mint Magyarország. Ausztria kifejezetten kemény korlátozásokkal indítja az évet. A tanárokat és diákokat hetente háromszor fogják kötelezően tesztelni koronavírusra Ausztriában az új tanév első három hetében, ha egy régióban terjed a vírus, tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem. Az iskolákban már tavaly bevezették az antigén gyorsteszteket, most azonban a kötelező heti három szűrővizsgálatból az egyiket a valamivel pontosabb PCR-teszttel fogják elvégezni. Heinz Fassmann oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy ezekkel az intézkedésekkel próbálják elejét venni az iskolák újbóli bezárásának. Románia maszkviseléssel igyekszik meggátolni a vírus terjedését, de közölték, hogy be is zárhatnak intézményeket, vagy hibrid oktatásra térnek át, ha a fertőzöttek száma emelkedni fog. Az országban olyannyira komolyan veszik a maszkviselést, hogy az új tanévben már nem fogadják el az iskolákban vagy az egyetemeken a textilmaszkot, mindenki csak orvosi maszkban mehet. Horvátországban úgy nyitnak ki az iskolák, hogy azoknak, akik nincsenek beoltva, kötelezően maszkot kell viselniük.

Nem csoda, hogy a legtöbb ország restrikciókat vezet be, ami nagyban érinti az iskolákat. Ahol ugyanis már javában zajlik a negyedik hullám, ott nem meglepő módon egyre több oltatlan fiatal betegszik meg, kerül kórházba, hiszen nekik nincs védettségük.

Az Egyesült Államokban, ahol javában tart a járványhullám, már olyan sok gyerek van kórházban koronavírus miatt, mint amire eddig nem volt példa a vírus kirobbanása óta. Mindez óvatosságra inthet számos országot, hiszen a gyermekeket ritka esetben érintő sokszervi gyulladás vagy a delta variáns súlyos lefolyása kórházi kezelést tesz szükségessé az esetükben is.

Már a koronavírus brit variánsának terjedésekor egyértelművé vált, hogy az iskolák gócponttá válhatnak, főképp, ha nem találják meg időben a fertőzötteket. Magyarországon a brit mutáns terjedésének visszaszorítása érdekében a legerősebb intézkedésnek az iskolák bezárása bizonyult tavasszal. A harmadik hullám elején ugyanis az iskolák voltak a járvány egyik legnagyobb gócpontjai, az általános bezárás előtt az intézmények negyedében megakadályozta a zavartalan tantermi oktatást a brit variáns iskolai terjedése. Még úgy is, hogy korlátozó intézkedések voltak érvényben a vírus lassítása érdekében.

A brit variáns legalább 50 százalékkal fertőzőbb volt, mint a korábbi változatok, a most terjedő indiai/delta változat még a brithez képest is sokkal gyorsabban terjed. Az iskolán már a gyorsan terjedő brit mutáció ellen is nagyon nehezen tudtak védekezni Magyarországon, hiszen ameddig azonosították a fertőzötteket, és meghozták a (karantén)intézkedéseket, addigra már az iskolákban jó eséllyel elterjedt a fertőzés. A delta változat még rosszabb kilátásokkal kecsegtet. Ami a jó hír, hogy a pedagógusok többsége be van oltva, így védettnek számít, azonban az óvodákban, az általános iskolák alsó tagozataiban és a felsősök között az 5. és 6. osztályban egyáltalán nincsenek beoltva a diákok. A következő hetek legnagyobb kérdése tehát az lesz, hogy milyen gyorsan terjed majd a koronavírus az iskolákban, hiszen az óvodákban és az általános iskolákban a diákok döntő többsége oltatlan, de akiket beoltottak, még azok sem számítanak védettnek. Az oltási programot ugyanis az iskolakezdésre szervezték, így sokan kapják meg az első dózisukat a 12 év felettiek közül a napokban. Az oltás viszont csak a második dózis után 2 héttel ad teljes védettséget, ami október első felét jelenti.

  • Összességében tehát amíg a járvány harmadik hullámának küszöbén egy lassabban terjedő vírussal álltunk szembe (brit változat), addig most egy gyorsabban terjedő (indiai változat) a domináns Magyarországon. Ez gyorsabb és könnyebb terjedést valószínűsít zárt terekben.
  • Akkor azonban a tanárok még nem voltak beoltva, most viszont jelentős részük már védett, ami csökkenti a vírus terjedési képességét.
  • A 12 év alatti gyerekek most sincsenek beoltva, a 12 és 18 év közöttiek körében pedig alacsony az átoltottság, ami nem igazán fogja fékezni egyelőre a vírus terjedését. Érdemi változás a tavaszihoz képest, hogy akkor védelmi intézkedések voltak érvényben az iskolákban, amelyek most nincsenek.

Mindezek tükrében habár az oltottság megvédi a tanárokat a megbetegedéstől - így vélhetően kis eséllyel kell majd iskolát bezárni azért, mert megbetegednek a tanárok -, a korábbi védelmi intézkedésekből való feladás könnyen lehet, hogy a vírusnak kedvez az iskolákban.

Címlapkép: Shutterstock

berlin nemetorszag
Moody's keeps both rating and outlook on Hungary unchanged
kreml oroszország moszkva
egészségügy műtét kórház orvos
szeptember fa út ősz

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Moody's keeps both rating and outlook on Hungary unchanged