sokkolo aremelkedes inflacio magyarorszag ksh adatok
Gazdaság

Sokkoló ábrákon az igazság - Így szálltak el az árak Magyarországon

Portfolio
A napokban közölte a KSH, hogy augusztusban átlagosan 4,9%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon, de ha alaposabban megnézzük a táblázatokat és azt is, amit a Portfolio külön elkért és megkapott a hivataltól, akkor az látszik, hogy nagyon sok termék és szolgáltatás ára bőven 10% feletti ütemben drágult éves alapon a nyári hónapokban. Az alábbiakban a legnagyobb áremelkedést és árcsökkenést produkáló termékek és szolgáltatások palettájáról mutatunk be több tucatot. A kapott kép visszaigazolhatja sokak mindennapi tapasztalatát, miszerint rengeteg termék és szolgáltatás drágult az átlagos inflációnál sokkal nagyobb mértékben a gazdaság újraindulása és felpörgése mellett.

Múlt hétvégén a tipikus nyári strandolás/nyaralás néhány kedvelt termékének éves áremelkedési ütemét mutattuk be, így például kiderült a cikkünkből, hogy a gyros, a lángos, a fagylalt és a strandbelépő ára is jócskán, 10% feletti ütemben drágult egy év alatt.

Most tovább szemezgettünk a KSH-tól elkért és augusztus végén exkluzívan megkapott üdülési-vendéglátási árlistáról. Ez mintegy 50 tételt tartalmaz, de az idősor csak júliusig tart és mivel nem minden termék/szolgáltatás esetén volt meg a KSH-nak a tavaly júliusi és idén júliusi országos átlagár, így nem tudtunk éves indexet számolni, ezért ezeket kihagytuk az alábbi listáról (a táblázat alatti lábjegyzet is fontos az árváltozások értelmezése kapcsán).

Amint látható:

a vendéglátási termékek/szolgáltatások között a legnagyobb éves áremelkedés júliusban a hamburgernél volt (16,2%-os), de az előfizetéses ebéd menü is jócskán, kétszámjegyű mértékben drágult (14%-kal), akárcsak a lángos, vagy a bolognai spagetti.

A KSH által küldött listán a vendéglátás területén a legkevésbé a Big Mac menü drágult, mindössze 2,7%-kal.

A magyar inflációs folyamatokról és az újraindítás során a gazdaságpolitika előtt álló további feladatokról is részletesen szó lesz a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Az üdülési szolgáltatások, csomagáras utazások közében négy külföldi ország esetén volt meg mind tavaly júliusra, mind idén júliusra a KSH átlagára és ezek közül a legnagyobb, 10%-os áremelkedést a görög 8 nap/7 éjszakás utazásnál mérte a hivatal, a legnagyobb, 23%-os áresést pedig az olasz 8 nap/7 éjszakás utazásnál, igaz figyelembe kell venni a lábjegyzetben rögzített szempontokat. 

Amint látható: a KSH által közölt 180 tételből a legnagyobb áremelkedés idén augusztusban a napraforgó-étolajnál volt (34,3%), amelyet a 95-ös benzin követett 23,3%-os drágulással, a harmadik helyen pedig a digitális vérnyomásmérő van 22,2%-os emelkedéssel (a táblázat alatti lábjegyzetet fontos figyelembe venni a változások kapcsán). A cigaretták 18% feletti mértékben drágultak, ebben a jövedéki adóemelés is szerepet játszik és érdekes módon a nyolcadik legnagyobb áremelkedés a digitális lázmérőnél volt tapasztalható (16%), így a jelek szerint a koronavírus-járvány egészségügyi hatásai a láz- és vérnyomásmérő piaci árakon is komoly nyomot hagyott. Érdemes kiemelni még a csirkemellfilé 15%-os, illetve a szárny és a comb 12%-os drágulását, amely termékeket sokan fogyasztanak.Mivel a statisztikai hivatal e hét szerdán már közölte az augusztusi inflációs adatot is (kellemetlen meglepetésként 4,9%-os lett az éves átlagos emelkedés, az elemzők ezt így értékelték, mi pedig egy további részletes vizsgálatban így mutattuk be a legnagyobb áremelkedéseket, illetve egy szubjektív hangvételű elemző cikkben is megírtuk az összefüggéseket), így az ahhoz tartozó egyik táblázatból kigyűjtöttük a legnagyobb áremelkedések és árcsökkenések listáját. Itt mind a tavaly júliusi és augusztusi, mind pedig az idén júliusi és augusztusi átlagárakat is bemutatjuk, illetve az év/év árváltozásokat is. Az alábbi táblázatot az idén augusztusi legnagyobb éves áremelkedések szerint csökkenő sorrendbe rendeztük, az első 50 legnagyobb áremelkedést bemutatva.

Amint látható: 26 terméknél mért a KSH kétszámjegyű, azaz 10% feletti éves áremelkedést és az is látszik, hogy a termékek és szolgáltatások széles körében jelentős, az átlagos inflációt meghaladó az drágulás.

Azt is érdemes végül a transzparencia és a kiegyensúlyozottság jegyében bemutatni, hogy a KSH által közölt 180 termék- és szolgáltatás közül melyik az a 10, ahol a legnagyobb éves árcsökkenés következett be idén augusztusban éves alapon. Amint látható, a lista tetején a szemétszállítási szolgáltatás található, amelynél a KSH éves alapon 75,1%-os árcsökkenést mért, de fontos a lábjegyzetben kiemelt magyarázat is, ugyanis ténylegesen nem volt árcsökkenés tavalyhoz képest. A lábjegyzet figyelembe vétele mellett az látszik az árakon, hogy az alma 27,2%-kal, a Magyar Nők Lapja 10,7%-kal, a narancs 10,2%-kal lett olcsóbb, mint egy éve augusztusban volt.

Címlapkép forrása: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956
PayPal mobil
rusvai miklós forrás rtl híradó
koronavírus vakcina negyedik hullám szigor
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956