rendőrség öngyilkosság
Gazdaság

Drámai ütemben nőtt meg az öngyilkosok száma Magyarországon

Portfolio
Tíz százalékkal többen követtek el öngyilkosságot 2020-ban, mint 2019-ben, ami ellentétes az elmúlt három évtizedben látott trenddel.
A Portfolio szeptember 22-i konferenciáján ezzel a témával is foglalkozunk majd. Részletek itt:

A 444.hu cikke szerint nagyot ugrott az öngyilkosságok száma 2020-ban: 1706-an vetettek véget az életüknek, míg 2019-ben 1550-en.

Egy év alatt 10%-kal növekedett tehát a befejezett öngyilkosságok száma, ami a rendszerváltás óta példátlan mértékű.

A több öngyilkos elsöprő részét a férfiak adták tavaly: hárommal több nő és 153-mal több férfi lett öngyilkos 2020-ban, mint 2019-ben. A férfiaknál ez 13 százalékos növekedést jelent, míg a nőknél az 1 százalékot sem éri el.

Mintha jelentkezett volna még egy „fertőző betegség”, ami nemek szerint válogat

- mondta Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke, akinek egyelőre csak hipotézisei vannak, mi állhat a háttérben.

Szekeres György, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense is előadást tart a Portfolio szeptember 22-i konferenciáján. Részletek itt:

A szakember szerint elképzelhető, hogy azokban a családokban, ahol a hagyományos nemi szerepeket követik, a válság miatt munkájukat vesztett, családfenntartó férfiak nehezebben viselték a megélhetési gondokat.

Ennek alátámasztásához látnunk kellene az öngyilkosok korosztályi megoszlását, amit még nem hoztak nyilvánosságra.

A portál azt is kiemeli, hogy a vírus megjelenését követő első hónapokban a világ több országában kimutatták, hogy visszaesett az öngyilkosok száma. Egy tanulmány szerint ugyanis a szorongással, stresszel, félelemmel járó társadalmi trauma sokakban először az összetartozás, a szolidaritás érzését ébresztette fel. A magyar öngyilkos esetek időbeli lefutását a tavalyi évről azonban nem ismerjük.

A cikk arra is kitér, hogy a karantén, a magán, a létbizonytalanság sokaknál okozhatott mentális terhet, és a pszichés betegséggel küzdő embereknél megnő ilyenkor az öngyilkosság kockázata, abban az esetben pedig még inkább, ha nem jutnak megfelelő ellátáshoz. A pszichiátriai ellátás pedig megszenvedte a koronavírus hullámait, a kórházakban rendre vonták el az ágy- és személyzeti kapacitásokat innen.

A pszichiátriai osztályok egy részét még augusztusban, hetekkel a harmadik hullám lecsengése után is takaréklángon működtették - írja a lap. Közben a depresszióval, skizofréniával, bipoláris zavarokkal küzdő betegeket a járóbeteg-ellátás hiányosságai is megviselhették.

"'A járvány akkora csapást mért az általános egészségi állapotra és az ellátás hozzáférhetőségére, hogy azt egy jól funkcionáló rendszer is nehezen bírna ki. A magyar egészségügy pedig megroppant ebben" - fejtette ki Szekeres György.

Szekeres György
SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, egyetemi docens
A Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát és pszichiátriából, igazságügyi elmeorvos szakértésből szakvizsgát. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docens
Tovább
A Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát és pszichiátriából, igazságügyi elmeorvos szakértésből szakvizsgát. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docens Tovább

A cikk arra is kitér, hogy az öngyilkosságok száma persze nem csak az egészségügyi ellátás minőségétől függ. 

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Varga György

gázvezeték északi áramlat 2
kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
gázvezeték északi áramlat 2