koronavírus egészségügy kórház dolgozó járvány
Gazdaság

Hiába reménykedünk, még évekig nyögjük a koronavírus-járványok újabb hullámait

Portfolio
Nagy tévedésben van, aki azt hiszi, hogy a koronavírus-járvány a következő 3-6 hónapban véget fog érni a világon, mert még évekig nyögni fogjuk a kisebb-nagyobb hullámait – gyakorlatilag ez a lesújtó üzenete annak a nagy körképnek, amelyet a Bloomberg készített tudományos szakértőkkel.

A körkép több tényezőt azonosított, amelyek miatt egyelőre kizárt, hogy a járvány véget érne a világban:

  • Sok helyen még mindig nagyon alacsony az átoltottság, 5-10%-os és még a relatív magas átoltottságú országokban (60-70%) is most éppen csúcsok közelében van az új fertőzésszám (pl. Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Izrael) az oltatlanok jelentős aránya miatt
  • A beoltottakban is csökken az ellenanyag-szint, így egy újrafertőződéskor lehetnek tüneteik, és a súlyosabb tüneteik esetén megterhelhetik az egészségügyi rendszert is, de közben természetesen hordozók is lehetnek, azaz átadhatják másoknak a fertőzést.
  • Az oltatlanok világszerte nagy száma miatt a vírus újabb és újabb mutációkat fog létrehozni, mert "kitanulja" az ellenálló közeg jellemzőit, és a kutatók nagy félelme szerint olyan mutációk is lehetnek majd (egy japán tanulmány szerint egyre több az ilyen jel), amelyek kikerülik a vakcinák védelmi vonalait, vagy legalábbis a vakcina hatásossága jelentősen csökken.

A terjedelmes anyag üzenete az elmúlt 130 év 5 nagy influenza-járványa alapján az (a leghosszabb 5 évig tartott és a legtöbb járvány 2-4 nagy hullámot tartalmazott, a járványok pedig összesen legalább 2-3 évig tartottak, most pedig még "csak" másfél éve tartunk), hogy ne reménykedjünk a koronavírus-járvány következő 3-6 hónapbeli véget érésében, mert messze van még a vége.

A vége egyébként is eltérő időpontokban lesz a világ egyes pontjain, de

összességében akkor lesz vége egy adott térségben a járványnak, ha az ott élő emberek legalább 90-95%-a be lesz oltva, vagy a fertőzöttség miatt nagyon magas az ellenállóképessége a szervezetének.

Ez pedig egyelőre még a relatív magas átoltottságú területeken is messze van, illetve oda is be lehet hurcolni a vírust (mutációit) olyan helyekről, ahol még alacsony az átoltottság. Mindez próbára fogja még tenni a kormányok most is igencsak eltérő járványkezelési stratégiáit is, mert van, ahol a zéró új esetszámra "lőnek" (pl. Kína), van ahol egy menedzselt járványhullámot akarnak (pl. Dánia), és van, ahol vagy a kevés vakcina, vagy a korlátozásokkal szembeni ellenérzések miatt kvázi elengedik a járványt, és így a természetes immunitást minél többen minél hamarabb megszerzik.

Azt is jó tudni, hogy a koronavírus-járványban már most közel kétszer annyian elhunytak világszerte (4,6 millióan), mint 1918 óta bármely járványhullámban, tehát igenis egy fokozottan veszélyes járványszituációról van szó.

Címlapkép forrása: Getty Images

katona bence hiventures konferencia
trader23
bull
Laptop
cramer
felhő technológia
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Foglalkozunk a hazai, az európai, az amerikai részvényekkel, és a fontosabb tőzsdeindexekkel.
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
koronavírus