építőipar bányászat
Gazdaság

Elakadt az építőipar kilábalása

Portfolio
Megtorpant az építőipar júliusban a friss adatok alapján, ami miatt a szektor egyelőre nem tudta elérni a válság előtti termelési szintet.

Júliusban visszaesett az építőipar termelése az előző hónaphoz képest a KSH friss adatai alapján. A csökkenés mértéke nem túl nagy, mindössze 0,4%-os, arra azonban elég volt, hogy az elmúlt hónapokban látott folyamatos növekedést megtörje. Biztató azonban, hogy a hosszabb távú trend még ezzel együtt is emelkedő.

építőipar

Ahogy a fenti ábrán látható, az építőipari termelés egyelőre a válság előtti kibocsátási csúcs alatt van, és úgy tűnik, hogy nem vett érdemi lendületet a koronavírus-járvány korlátozásainak feloldása után, hiszen kínálati problémák léptek fel. Az építőipar növekedését most főképp az fogja vissza, hogy komoly alapanyaghiány alakult ki a szektorban. Az épületek építése kismértékben nőtt, miközben az egyéb építményeké kissé mérséklődött.

épip2

Az építőipar kilátásai szempontjából a kínálati szűkösség és az elszabaduló árak okozhatják a szűk keresztmetszetet a következő időszakban, hiszen a beérkezett megrendelésállomány alapján növekedési pályára kellene kerülnie a szektornak. A GDP-növekedésre nézve azonban az építőipar júliusi adata újabb kedvezőtlen jel: a harmadik negyedév első hónapjában a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés, és most már az építőipari termelés is gyenge lett.

Címlapkép: Getty Images

bull
vakcina
zacher gábor
joe biden
amerikaitozsdeshutterstock
gázvezeték északi áramlat 2
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
vakcina