fed épület fed fed fed fed fed
Gazdaság

Kitört a botrány a Fednél, Powell elrendelte az etikai szabályok felülvizsgálatát

Portfolio
Komoly botrány tört ki a napokban a Fed háza táján: az amerikai jegybank több döntéshozója is aktívan kereskedett részvényekkel és más termékekkel. A jegybank elnöke elrendelte az erre vonatkozó etikai szabályok felülvizsgálatát.

A Fed szóvivője csütörtökön a Reuters kérdésére erősítette meg, hogy Jerome Powell elnök a múlt héten elrendelte az etikai szabályok felülvizsgálatát. Erre azt követően volt szükség, hogy a 12 regionális jegybanki vezető közül kettőről is kiderült, hogy 2020-ban is aktívan kereskedtek. A botrány a Wall Street Journal cikke után robbant ki, majd több amerikai törvényhozó is szigorúbb szabályokat sürgetett a jegybaknál.

A Fed szóvivője kiemelte, hogy jelenleg alapvetően ugyanolyan szabályok vonatkoznak a jegybank döntéshozóira, mint az amerikai kormányzati ügynökségek dolgozóira, ugyanakkor vannak szigorúbb előírások. Most azt a célt szolgálja a felülvizsgálat, hogy a szabályokat szükség szerint tovább szigorítsák.

A múlt heti hírek szerint a dallasi Fed elnöke Robert Kaplan és a bostoni Eric Rosengren is aktívan kereskedtek, majd a botrány után mindketten úgy nyilatkoztak, hogy szeptember végéig indexekbe vagy készpénzbe fektetik majd vagyonukat. Több jegybanki döntéshónak is van jelentős megtakarítása, Powell vagyona 17 millió dollár, azonban ő nem kereskedik aktívan.

A Fed jelenlegi szabályai csak azt tiltják, hogy a kamatdöntő ülések környékén kereskedjenek a tagok, illetve 30 napnál rövidebb pozíciókat vegyenek fel a piacon. A szakértők szerint a jegybank döntései érdemben befolyásolják a tőzsdék irányát is, ezért van szükség még szigorúbban szabályozni a döntéshozók befektetéseit.

Címlapkép: Getty Images

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
vakcina