Előfizetői tartalom

Egymásnak feszülnek a felek: a budapesti turizmus romjain vívják a harcot

Barcelona, Amszterdam, Dublin, San Francisco, New York. Csak néhány azok közül a nagyvárosok közül, ahol 2019-ig, az utolsó teljes turisztikai évig gondot okozott a rövidtávú lakáskiadás. Néhány nagyvárosban ezt szabályozták, és szigorúbb jogi keretek között, de engedélyezik ezt a szálláshelyszolgáltatást, de például az amerikai nagyvárosban, New York-ban, gyakorlatilag albérleti pozícióig „nyesték vissza” ezt az iparágat. Idehaza 2015 óta minden évben megjelentet egy tanulmányát az „airbnb-zés”, vagyis a rövidtávú lakáskiadás szabályozatlanságáról a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Idén ez vitát robbantott ki a hotelszakma és az apartmankiadók között. A lakáskiadók szerint a szállodások csak a piacukat védik, mert bajban vannak a kevés turista miatt, a szállodai szövetség viszont azt mondja: csak egyenlő versenyfeltételeket szeretne.

„A Szállodaszövetség a piacukat védené, miközben gödörbe lökné a budapesti turizmus jelentős részét. Csúsztatnak, mert a fővárosba még mindig kevés külföldi turista érkezik, tehát nem beszélhetünk semmilyen túltúristásodásról (over-tourism), amit ők állítanak” – így látja a helyzetüket Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Szerinte...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés