világ globe
Gazdaság

Eljött a várva várt pillanat: most dől el, merre megy a világ a következő években

Portfolio
Elérkeztünk a Fed nagy pillanatához: a héten tartja a várva várt szeptemberi kamatdöntő ülését az amerikai jegybank. Az ülést azért övezi ekkora várakozás, mert sok közgazdász szerint a Fed most fogja bejelenteni az eszközvásárlási program kivezetését (noha Jerome Powell Jackson Hole-i beszéde után ez már nem annyira egyértelmű). A pénznyomtatást nemcsak a Fed űzi nagyipari tempóban, alig van ma jegybank a fejlett világban, amelyik nem vásárolja az állampapírokat. Az inflációs kockázat világszerte nyomja a jegybankok vállát, úgyhogy igazán izgalmas hetünk lesz, ugyanis több jegybank is kamatdöntő ülést tart. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa is a héten ül össze, nagy kérdés, hogy mekkora kamatemelést hajt végre a jegybank.

Ma még vehetünk egy nagy levegőt a holnapi adatdömping előtt, hétfőn nem érkezik olyan sok adat, a legfontosabb külföldi gazdaságokból például egyáltalán nem számítunk fontos közlése. Itthon az MNB teszi közzé a fizetési mérleg második negyedéves alakulását, valamint a 2020-as év tőkebefektetési mutatóit.

Kedden aztán már jönnek az izgalmak: délután tartja a bevezetőben már említett kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank, a közlemény a frissített előrejelzéssel pedig délután 3-kor érkezik. De előtte még érkezik egy frissített OECD-előrejelzés a globális gazdasági növekedésről, amely szintén érdekesnek ígérkezik.

Szerdán itthon nem lesz fontos adatközlés és esemény, külföldön viszont annál inkább. Este tartja a bevezetőben már említett kamatdöntő ülését az amerikai jegybank, utána pedig Jerome Powell sajtótájékoztatót tart, amelyről a Portfolio élőben tudósít. De a Fed csak - magyar idő szerint - a nap végén ül össze, mire itthon felébredünk, már ismert lesz a két legnagyobb ázsiai jegybank kamatdöntő ülésének eredménye.

A hét legmozgalmasabb napja a csütörtök lesz. Ez a hét az MNB hete itthon, a keddi kamatdöntés után csütörtökön érkezik az Inflációs jelentés, amely frissített előrejelzéseket tartalmaz majd. Külföldön a beszerzésimenedzser-indexekre irányul majd a szokottnál talán picit nagyobb figyelem, mert következtethetünk belőle a kilábalás állapotára. Ezen kívül a svájci és a brit jegybank is kamatdöntő ülést tart, és az EKB is közzéteszi legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét.

Pénteken is lesz mire figyelni: demográfiai statisztikákat közül a KSH, a Pénzügyminisztérium jelentéséből pedig megtudjuk, pontosan minek is köszönhetőek a kedvező augusztusi számok az államháztartásban. Külföldön a német Ifo-indexet érdemes figyelni, de az amerikai újlakás-vásárlások statisztikája is érdemel egy említést.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány
debreceni egyetem
brexit
shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
koronavírus fertőtlenítő maszk covid járvány