Budapest Borfesztivál
Gazdaság

Különleges, érmes borokkal készülnek a kiállítók a Budapest Borfesztiválra

Portfolio
Ebben az évben is speciális, díjakat, illetve érmeket nyert tételekkel készülnek a kiállítók a szeptember 23-a és 26-a között, a Budai Várban megrendezendő Budapest Borfesztiválra. Az idei rendezvény egyben különleges ünnep is, hiszen a jubileumi, 30. alkalommal nyitja meg kapuit az egyre inkább nemzetközi jelentőségűvé váló boros esemény. A három étvizedes múlt az időtálló együttműködésekre is ráirányítja a figyelmet.

Idén is a legszebb hazai borokkal, a magyar borászatok kínálatának legjavával várja az érdeklődőket a jubileumi, 30. alkalommal megrendezendő Budapest Borfesztivál. Az idei évben szeptember 23-a és 26-a között a Budai Várban megtartandó rendezvény valóban nagy múltra tekint vissza: az esemény 1991-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt akkor még a Vörösmarty téren, csupán néhány száz, óvatosan érdeklődő fővárosi előtt.

A fesztivál mára ismert és elismert rendezvény lett nemzetközi szinten is, azzal az egyre direktebb, egyre konkrétabb törekvéssel, hogy országhatárokon túlmutató brand legyen.

Ehhez minden adottsága megvan: kiemelkedő esztétikai környezetben, a világörökségi besorolású Budai Várban megtartott esemény kezdetektől fogva a minőségre és az értő borfogyasztás, valamint a kultúra ötvözésére törekszik.

Jelentős együttműködés

A Borfesztivál három évtizedet felölelő történetében több jelentős lépcsőfok is adódott, amelyet a szervezők és a közönség együttesen tett meg.

Fontos állomás volt a rendezvény életében, amikor 2007-ben főtámogató lett a SPAR Magyarország.

A kereskedelmi lánc minőséget képvisel, a szervezők és a vállalat szövetsége ezért egymást erősíti, a cég megjelenése pedig fontos gazdasági hátteret adott, pótolhatatlan stabilitást jelentett a Budapest Borfesztivál számára.

Érdekes, hogy a SPAR Magyarország szintén harminc éve van jelen Magyarországon, az üzletlánc így már a magyar gazdaság szerves része, amely az elmúlt három évtizedben több mint 480 milliárd forintot fektetett be idehaza, ezen felül pedig jó ingatlanállomány és logisztikai hálózat jellemzi a kereskedelmi szereplőt.

A SPAR Magyarország és a Borfesztivál együttműködése sem véletlen: az üzletlánc számára mindig is fontos volt a magyar bor, a borkínálat túlnyomó része is hazai borokból tevődik össze. Az üzletlánc tavaly közel 13 millió palack bort értékesített.

Az idei trend egyértelműen a fehérborok felértékelődése, különösen a gyöngyözőborok kategóriája növekszik.

Az is megfigyelhető, hogy a kereslet a minőségi borok felé fordul, ez a szegmens jóval jobban fejlődik, mint az asztali kategória.

A díjnyertesből válogatnak

A Borfesztivál harminc éve alatt időtálló kapcsolatokat alakított ki a borászatokkal, a kiállítókkal is. „Mindig is nagyon fontosnak tartottuk a Borfesztivált, amelyet a legjelentősebb, legkiemelkedőbb boros tematikájú rendezvényként kezeltünk és ezért a kezdetektől fogva részt vettünk az eseményen” – mondta el Lamport József, a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok főborásza. Hozzátette: 1992 óta képviseltetjük magunkat a Budapest Borfesztiválon, szinte minden éven megjelentünk a borainkkal, a standunkkal. Tapasztalataink szerint a minőségre nyitott, a kulturált borfogyasztás, a nívós borkultúra iránt fogékony, érdeklődő közönség látogat ki az eseményre évről évre.

Budapest Borfesztivál pohár

A Thummerer pincészet meglehetősen széles borkínálattal, a sokféleséget tükröző portfólióval rendelkezik, ezért igyekszünk megmutatni ezt a Budapest Borfesztivál alkalmával is. Az a célunk, hogy a legkülönfélébb stílusokat kedvelő fogyasztók is megtalálják a nekik tetsző tételeket a Thummerer kínálatában – mondta el a főborász.

Éppen a széles kínálat miatt igyekeznek ugyanakkor a valamilyen elismerést már elnyert borokból válogatni az eseményre.

Minden évben az előző év érmet nyert tételeit válogatjuk ki és elsősorban ezeket mutatjuk meg az érdeklődőknek.

Idén többek között a 2019-es Battonage Chardonnay, a 2017-es Classicus Bikavér, a szintén 2017-es Rébus Egri Cuvée Superior szerepel a kínálatban, de a 2016-os Syrah válogatás és természetesen több más tétel is szerepel majd a Budapest Borfesztiválon.”

Jó lehet az idei évjárat

Az idei évet értékelve Lamport József kifejtette: meglehetősen hektikus időjárású volt a 2021-es esztendő, de a szőlőt alapvetően pozitív hatások érték. A szokatlanul hideg, elhúzódóan rossz, csapadékos és hűvös idővel jellemezhető tavasz, a rendkívül meleg nyár és a hullámzó csapadékeloszlás sem tudta megtörni a szőlő fejlődését. Sokat segített továbbá az augusztus végén érkező csapadék, és a gyönyörű, napfényes és meleg nappali hőmérséklettel jellemezhető szeptember.

Ez a csodaszép koraőszi időjárás nagyon sokat számít a szőlőszemek érlelődésében.

Ráadásul kialakul az ilyenkor ideálisnak számító nagy hőingás, vagyis a nappali melegre rendre érkező éjszakai hűvös időjárás. „Ez kifejezetten kedvez a jó, aromás borok készítéséhez. Ilyenkor magas cukorfok mellett is élénk savakat találunk a borban.

Éppen ezért, ha ez a kedvező időjárás tovább tart, és akár október elejéig kitart a jelenlegi tendencia, akkor nagyon jó év lehet a 2021-es

– fogalmazott a főborász. Így aztán abban is bízhatunk, hogy jövőre is nagyon szép tételek szerepelhetnek majd a Budapest Borfesztiválon.

Fotó: Szigetváry Zsolt

zöld iroda
infláció piac
FrankfurtiTőzsde
nap
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
infláció piac